Amy Winehouse a legújabb hírek szerint a hirtelen alkoholmegvonásba halt bele. Az alkohol durva tudatmódosító szer, mind fogyasztása, mind hirtelen elhagyása lehet halálos: a delírium tremens ugyanis életveszélyes állapot, mondják a szakemberek. A legrosszabb, de sajnos gyakori eset, ha a páciens az alkoholmegvonás tüneteit csökkentő gyógyszerre iszik - ilyenkor jön a hirtelen szívhalál.

Nem tudni pontosan, mibe halt bele Amy Winehouse, de a boncolás eredménye szerint szervezetében nem volt kábítószer, apja pedig egyenesen azt állította, az okozta az énekesnő vesztét, hogy túlzásba vitte a leszokást, azaz hirtelen leállt mindennel. Abban, amit Mitch Winehouse mond, van igazság, bár azóta már kiderült, Winehouse szervezetében volt alkohol halála idején. Viszont apja szerint rendesen szedte Librium nevű gyógyszerét is, ami épp az alkoholról való leszokás egyik elengedhetetlen kelléke, de alkohollal keverve veszélyes lehet.

Gyógyszerre ne igyunk

A leszokáskor adagolt gyógyszer – jellemzően a Winehouse által is szedett Librium – nem, vagy nehezen túladagolható, nem okoz görcsöket, halált, rohamokat. Viszont különösen veszélyes, ha a szorongásoldó és az alkohol használatát kombinálja a páciens, és akkor is, ha egyéb kábítószerekkel vegyíti.

„A drog és Librium keverése gyakori. A drogosok iszonyú mennyiségben szedik a benzodiazepin-csoportba tartozó gyógyszereket, többek között ezt is, mert mérsékli a megvonásos izgalmi állapotot és fokozza a drogok hatását, ami a fogyasztás előrehaladtával egyébként csökken. Az a probléma, hogy a gyógyszereket a májnak meghatározott enzimei bontják le, ezek kapacitása pedig korlátozott. A szerek a lebontó enzimrendszerben konkurensek, tehát ha alkohol mellett gyógyszer is jut a szervezetbe, az nem tud már a megfelelő ütemben lebomlani, mérgező, a túladagolás hirtelen szívhalált is okozhat. De még ivás mellett is ritka, hogy a gyógyszer hirtelen szívhalált okozna” – mondta Dr. Funk Sándor, a Nyírő Gyula kórház addiktológusa.

Az alkolohmegvonás is lehet halálos

Winehouse-t drog- és alkoholfüggőként többször rehabra küldték (hogy pontosan mikor és miért, itt megtalálja), nem sok eredménnyel: barátai szerint halála előtt gyakorlatilag vodkán élt, szinte nem is evett, csak ivott. „Az alkohol túladagolható szer. Hogy milyen egészségkárosító hatásai voltak Winehouse-nál, nem tudjuk, ne is találgassunk. Az alkohol az egyik legveszélyesebb drog, csak a mi kultúránkban hagyománya van a használatának. Pedig kemény drog, ha új szer lenne, gyorsan tiltólistára kerülne. Kockázatos szer, és a megvonása sem kockázatmentes. Fokozatosan, orvosi segítséggel kell leszokni” – figyelmeztet Demetrovics Zsolt, az ELTE Pszichológiai Intézetének docense.

Winehouse halálát azonban nem alkohol-túladagolás okozta, és nem is a hirtelen alkoholmegvonás, pedig az is lehet halálos – hogy akkor mibe halt bele az énekesnő, azt még mindig nem tudni. „Az alkohol függőséget alakít ki, ami átállítja a központi idegrendszer gátló folyamatait. Ha egyik napról a másokra elhagyják, problémát okoz, orvosi kontroll mellett kell leállni. A hirtelen alkoholmegvonáskor kialakuló delírium tremens potenciálisan életveszélyes, ha nem kezelik” – tudtuk meg Demetrovics Zsolttól.

Mi történik, ha az alkoholista leáll?

Alkoholmegvonásban a GABA rendszer (a GABA a gamma-amino-vajsav angol megfelelőjének rövidítése; neurotranszmitter, ingerületátvivő anyag az idegsejtek között) érintett: rendszeres alkoholfogyasztás esetén a szervezet alkalmazkodik az alkoholhoz, ami a GABA rendszerre (is) hat, csökkenti a GABA aktivitását. Normális esetben maga a szervezet szabályozza ezt a rendszert, alkoholfüggésben ez az önszabályozás meggyengül. Alkoholmegvonásnál tehát az alkohol GABA-támogató hatása kiesik, a meggyengült GABA-hatás következtében hiperaktivitás alakul ki az idegsejtekben. Ebbe belepusztulhat a sejt, helyén vérzéses gyulladás keletkezik, az alkoholfüggő túlzott izgalmi állapotba kerül, tudatzavar lép fel nála, remeg, hallucinál, ez a delírium tremens.

Ezen segít a Librium (klórdiazepoxid). Szedatív, étvágygerjesztő és gyenge fájdalomcsillapító hatással rendelkezik, egyfajta nyugtató. Hatását főként a gamma-amino-vajsav (GABA) rendszerben fejti ki.

Forrás: Dr. Funk Sándor, a Nyírő Gyula kórház addiktológusa