Bár felfüggesztette ügyvédi tevékenységét, a Budapesti Ügyvédi Kamara talált indokot arra, hogy kizárhassa a szerintük ügyvédhez méltatlan viselkedést mutató ügyvédnőből lett realityst, akinek lehet, hogy a kiszavazó show után a villát és az Ügyvédi Kamarát is el kell hagynia.

Nem ezek Dr. Dadi “VV” Eszter legjobb napjai:

játékostársai az új szabályoknak köszönhetően két hét alatt kétszer is megpróbálnak tőle megszabadulniVV Eszter szerdán Shadit hívta ki a szombati párbajra, a feltörekvő játékos anyja szerint azért, mert rasszista. Ha pedig ez nem lenne elég, a Budapesti Ügyvédi Kamara eljárást fontolgat a civilben ügyvédnőként praktizáló játékos ellen. A leginkább frufruval és mellekkel hódító VV Eszter húga állítása szerint utánajárt szereplése következményeinek, ezért szüneteltette hivatalosan is jogi tevékenységét, ám a fegyelmi bizottság álláspontja szerint ettől még ugyanúgy a Kamara tagja, akinek “a magánéletében is kötelessége ügyvédhez méltó magatartást tanúsítani.”

Cristofellel nem smárolhat egy ügyvédnő?

Az ügyvédekről szóló törvény II. fejezetének 13. paragrafusa kimondja, hogy “nem vehető fel a kamarába az, aki az életmódja vagy magatartása miatt az ügyvédi hivatás gyakorlásához szükséges közbizalomra érdemtelen.” A törvény alkalmazása sokakban több kérdést is felvet: pontosan milyen az az életmód és magatartás, amitől már érdemtelen arra a közbizalomra egy ügyvéd?

A Kamara szerint VV Eszter esetében épp elég az, hogy majdnem összejött Cristofellel, utána pedig Gergő ölében táncolt, mérsékelten kihívóan. Érdekes kérdés, hogy mit ront munkájának minőségén, hogy az ahhoz semmilyen szinten nem kötődő tevékenység során, ebben az esetben épp kamerák előtt, egyáltalán mennyire fontos erkölcsösnek lennie egy jogásznak, amikor már a jogi egyetemek legelső előadásain ki szokás emelni a jog és az erkölcs különválasztásának fontosságát?

Eszter nem hülye

A Budapesti Ügyvédi Kamara ügyvédi törvényében egyszerűen meg lehet találni az ügyvédi tevékenység szüneteltetésére vonatkozó részt, aminek lezárása úgy szól, hogy “a szüneteltetés alatt az ügyvéd nem gyakorolhatja a kamarai tagságból eredő jogokat, és - a szüneteltetés alatt fizetendő tagdíj, valamint a Magyar Ügyvédek Biztosító és Segélyező Egyesületének járó tagdíj fizetése kivételével - nem terhelik az abból fakadó kötelezettségek.” Ebből halandó ember azt következteti ki, hogy VV Eszternek elég fizetnie a tévés szereplése alatt, és úgy viselkedhet, ahogy akar, például mutogathat csöcsöket, táncolhat erotikusan, és még Cristofellel is smárolhat akár, bármilyen perverznek hangzik is elsőre.

A szünet alatt nem mondhatná magát ügyvédnek

A Kamara elnöke, Dr. Réti László rövid közleményben árulta el, hogy mint a fegyelmi jogkör gyakorlója, ügyvédhez méltatlannak tartja a valóságshow-ban való szereplést. Ebből kiindulva a Kamara nem is magát a seggrázást, meztelenkedést és smacizást tartja elfogadhatatlannak, hanem maga a valóságshow műfaja büdös. “A Kamara szerveinek most azt kell eldönteniük, hogy az ügyvédjogon kívül helyezheti-e valaki magát a szünetelés ténye által, különösen, ha szereplése során folyamatosan nem gyakorolt hivatásával hozza magát kapcsolatba” - áll a Velvet számára küldött közleményben. Ezek alapján az ügyvéd szakma erkölcsös része megtalálta, miképp alkalmazhat egy szabályt, amit VV Eszter is ismert, csak nekik nem tetszően alkalmazott. A fegyelmi bizottság arról fog dönteni, mennyire számít az ügyvédi tevékenység folytatásának, ha valaki azzal reklámozza magát, hogy ügyvéd. Az eljárás végéig semmilyen további információt nem hajlandó megosztani a Kamara. Ha tényleg kizárják, a valóságshow-k vissza is térhetnek az eredeti irányvonalra, és beköltöztethetik az amatőr pornós és bugyiárus populáció eddig kimaradt részét is.

Vagy celeb, vagy ügyvéd

Az üggyel kapcsolatban Dr. Magyar György is elmondta véleményét: "Személyes véleményem szerint aggályos az ügyvédi hivatás imázsa és presztízse szempontjából, ha valaki úgy vesz részt egy 'magamutogatós műsorban', hogy ezt a nézők az ügyvédi hivatással össze képesek hozni. Az, hogy a Kamara egy előzetes vizsgálatot elrendelt, pont arra való, hogy ezt az összefüggést kivizsgálja. Aki szünetelteti az ügyvédi tevékenységét, az megítélésem szerint jogok és kötelezettségek vonatkozásában is szünetel, ezért úgy vélem, ezt is mérlegelni fogják. Helyesebb lenne, ha az ügyvédek az ügyvédi tevékenységükkel hívnák fel magukra a figyelmet, és ennek kapcsán szereznének ismertséget, nem pedig ilyen formában" - mondta a legutóbb a NekedValóban feltűnt ügyvéd. A műsorban azt is elmondta, hogy Eszternek mindenképp választania kell a celebvilág és a praktizálás között, de feltételezi róla, hogy előtte mérlegelt. "Azt a döntést hozta, hogy bemegy a villába, és ott akarja produkálni magát. Ha ezt a döntést hozta, megítélésem szerint mint magánember tette, nem mint ügyvéd. Ezért az Ügyvédi Kamarának vele szemben nagyon súlyos büntetést nem kell kiszabnia, de az ujját fel kell emelnie, mert az ügyvédi hivatással presztízs jár" - hangoztatta Magyar. A műsorban feltűnt a Kamara fegyelmi bizottságának elnöke, Dr. Fekete Tamás is, aki hangsúlyozta, hogy még csak vizsgálat indul Eszter ellen.

Dr. Ruttner György sem tartaná szükségesnek a kizárást: "A 21. században vagyunk, ahol nem szabad álszentnek lenni. Az emberi magatartás erkölcsi korlátainak felállításánál nem szabad szemellenzősnek lenni, egészen más az, amit a mai társadalom elfogad, mint amit 5-10 évvel ezelőtt elfogadott. Nem mondom, hogy ez a változás nekem tetszik, de tudomásul kell venni. A saját ízlésemmel nem találkozik az a szerepvállalás, amit VV Eszter csinál a műsorban, de emberileg nem tudom elítélni. De minden hivatásrendnek megvan a maga normarendszere. Más tart magára nézve kötelezőnek a Ferences Rend, egy bírói kar vagy egy orvosi kar. Ha egy ferences rendi szerzetes elmenne a Való világba, akkor lemondana ezzel saját rendjének normarendszeréről és a rendhez való tartozásáról. Elnézést kérek tőle a példáért, de ha például a nagy tiszteletnek örvendő Böjte Csaba {ferences rendi szerzetes, Erdélyben gyermekmentő szervezetet hozott létre} menne a Való világba, akkor nyilvánvaló lenne, hogy ő nem akar ahhoz a rendhez tartozni, ahol a meglévő szabályok nem teszik ezt lehetővé. A jogász szakma más megítélésű persze, de ennek is megvannak a maga szabályai, amikbe a magánéletnek ilyen szintű kinyitása, ami együtt jár a testiséggel, nem biztos, hogy belefér. Nem gondolom, hogy automatikusan a legsúlyosabb fegyelmi büntetésben kéne részesíteni, de fel kéne hívni a hölgy figyelmét arra, hogy a vállalt szerepével nem egyeztethető össze a szabályrendszer. Azt javasolnám, hogy attól tegye függővé a Kamara, hogy reagál a felhívásra a nyilvánosság előtt."

Gumiszabály

Az esetleges végkifejletről egy másik Velvetnek nyilatkozó ügyvéd is beszélt: "Tény az, hogy ügyvédhez méltatlan magatartást szankcionálhatnak, de ez esetben annyit tehetnek, hogy nem fogadják vissza a Kamarába, tehát a szüneteltetés megszüntetését nem fogadják el. Ez egy gumiszabály, mindenre ráhúzható, szerintem a Kamarának nincs joga eljárni."