Olvasóink szavazatai alapján a mentorpárbaj döntőjébe Nagy Feró és Malek Miklós jutottak. A versenyt képletesen Feró nyerte meg, idén eddig a legnagyobb esélye Malek Miklósnak volt. Ki a jobb?

Körülbelül ugyanolyan elsöprő, a választási zsargont idézve földcsuszamlásszerű győzelmet aratott Nagy Feró és Malek Miklós is mentorpárbajunk első fordulójában.

Malek Miklós nagyjából négyszer annyi szavazatot kapott, mint ellenfele, Geszti Péter. Nagy Feró pedig szinte lemosta a pályáról Keresztes Ildikót, nagyjából nyolcszor annyian szavaztak rá, mint ellenfelére.

A döntő olyan szempontból kifejezetten érdekes, hogy két eléggé különböző karakter csap benne össze. Míg Malek a produceri hozzáállást képviseli a játékban, ahogy nagyjából Geszti Péter is, addig Nagy Feró az előadói, énekesi oldalról közelít a versenyhez.

A tavalyi versenyt képletesen Nagy Feró nyerte meg, az ő versenyzője volt Vastag Csaba, aki némi meglepetést okozott győzelmével, mert azt bizonyította be, hogy a jobb színpadi teljesítmény, a nagyobb szívtipró-erő győzdelmeskedhet egy beleköthetetlen énekhang felett, amilyen Takács Nikolasé.

Az idei verseny hasonló kimenetelű lehet, és akkor Keresztes Ildikó fog nyerni, de ne szaladjunk előre. Egészen a szombati adásig Malek Miklós számított a favoritnak, neki két versenyzője volt még játékban, Gesztinél kiestek a csapatok, és Keresztes Ildikó és Nagy Feró is már csak egy-egy énekes útját egyengette.

Szombaton viszont kiesett Tarány Tamás, aki az idei X-Faktor fekete lova lehetett volna, ha nyer. A kiesésével kiegyenlítődtek a viszonyok. Keresztes Ildikónál maradt a Vastag Csaba féle vonalat képviselő Baricz Gergő, aki ugyan nem énekel olyan eszeveszett jól, viszont elég határozott a színpadképe, ráadásul nagyon szépen mosolyog a lányokra.

Malek Miklósnál van az énekesi aduász, Kocsis Tibor, akinek nagyon nagy hangja van, általában tisztán is énekel, viszont nehezen lehet belőle őszinte érzelmeket kihozni, hiába próbálta már Malek megkönnyeztetni is, amikor egy számára szívfájdító dalt énekeltetett vele.

Nagy Ferónál Muri Enikő van, akinek szintén nagyon nagy hangja van, minden adásban megpróbálja leénekelni a közönség fejét.

A szívhez szóló személyes háttértörténet is hasonló a két mentornál. Muri Enikő a tavalyi X-Faktorba is jelentkezett, de még a versenybe sem jutott be, úgyhogy hazament, és 100 g-n edzett egy éven keresztül, hogy a lehető legnagyobb hanggal térjen vissza, és megnyerje az egész versenyt.

Kocsis Tibor személyes sorsa pedig, hogy minden tehetségkutatón elindul, és sosem nyer. Ott volt az első Megasztár első szériájának elődöntőjében és a Csillag születik középdöntőjében is. Eddig a legmesszebb az X-Faktorban jutott, lehet, hogy most összejön neki. A rajzfilmes hasonlatoknál maradva ő a tehetségkutatók Hókuszpókja, aki mindig próbálkozik, de sosem jön neki össze.

Munkásságukban Nagy Ferót és Malek Miklóst nagyjából lehetetlen összehasonlítani, teljesen máshonnan jöttek, valószínűleg a céljaik is mások. Röviden úgy lehetne összefoglalni, hogy a fiatalos ízlés harcol a megszokott ízléssel a legjobb mentor címéért.

Ki a befutó?

Az biztos, hogy mindketten nagy taktikusok, általában mindketten nagyon ügyesen választanak dalt mentoráltjaik számára. A legutóbbi adásban, amikor a versenyzőknek saját, illetve mentoraik kedvenc dalait kellett énekelni, az alapvetően a rockkal és a harsánysággal azonosított Nagy Feró egy Kelly Clarkson dalt jelölt meg kedvenceként. Ami persze lehet, hogy így is van, csak eddig nem tudtuk elképzelni Nagy Ferót, amint otthon egy tál kamillatea mellett Kelly Clarksont hallgat, miközben a Született feleségek megy a háttérben.

A legutóbbi adásban Malek Miklós bátrabb volt, Bruno Mars Just The Way You Are című számát adta Kocsis Tibornak, amiben az énekes ugyan meg tudta mutatni, hogy nagy hangja van, de a szám mégis távol állt tőle. Ha viszont azt nézzük, hogy Kocsis előtte Katona Klári Legyen ünnep című számával akarta depresszióba kergetni az arra hajlamosokat, nagyon ügyes választás volt Bruno Mars boldog kis slágere.