Mentorpárbajunk második fordulójában a rockerek közül kell választani. A nagy kérdés, hogy mi ér többet Nagy Feró hosszú évtizedes színpadi rutinja vagy Keresztes Ildikó érzelmei és sokat díjazott hangja?

Míg a mentorpárbaj első felében két, elsőre viszonylag különböző, de valójában elég sok mindenben hasonlító mentort hasonlítottunk össze, addig a második fordulóban sokkal több az egyértelmű hasonlóság.

Keresztes Ildikó és Nagy Feró mentorteljesítményét például sokkal jobban lehet mérni, mint Gesztiét és Malekét, mivel nekik nem kellett a csapatok jelentette nagyjából vígaszágra kerülniük. Keresztes tavaly a fiúk kategóriát vitte, míg Nagy Feró a 25 év felettieket. Mindketten döntőig vitték 1-1 versenyzőjüket. Keresztes Ildikó versenyzője, Takács Nikolas a második lett, a győztes pedig Vastag Csaba volt, aki Nagy Feró csapatába tartozott.

A tavalyi X-Faktort tehát, ha így nézzük, akkor Nagy Feró nyerte meg.

Idén Keresztes Ildikó kapta a fiúkat, míg Nagy Feró a lányokat. Tehát idén is elég jó esélyekkel indultak mindketten, bár jól tartja magát idén a 25 év felettieket mentoráló Malek Miklós is. Egészen pontosan a legnagyobb sansza idén Malek Miklósnak van, neki még két versenyzője van, Tarány Tamás és Kocsis Tibor. Keresztes Ildikónak csak Baricz Gergő maradt, míg Nagy Ferónak a nagy esélyesnek tartott Muri Enikő. Érdekesség még, hogy Muri Enikő az egyetlen, akinek eddig még csak párbajoznia sem kellett ahhoz, hogy a versenyben maradjon.

Nagy Feró tehát tud valamit. Vagy jól mentorál, vagy jól választ potenciálisan szimpatikus versenyzőket, vagy mindkettő, de az biztos, hogy a kereskedelmi tévézéstől sokáig távol maradó énekes meglehetősen otthonosan mozog ebben a közegben is.

Bio

Nagy Feró 65 éves, az ország talán legismertebb rockzenésze olyan karrierrel a háta mögött, hogy azt felsorolni is nehéz. Nem véletlenül választotta az MTV Ikonnak . Nagy Feró testesítette meg a hatalommal szembeszálló rockert, szövegei igyekeztek mindent és mindenkit kikezdeni, frappáns gúnynevet akasztott magára, ő akart lenni A nemzet csótánya. Mára viszont lassan A nemzet békés nagypapája lesz.

Keresztes Ildikó egyidős Geszti Péterrel, 47 éves, neki is komoly az énekesnői karrierje, de talán sosem volt annyira szem előtt. Több nagy zenekarnál volt háttérénekes, de dolgozott a Kormoránban és az Omegában is. Többször díjazták énekhangját, és a zenekarosdi mellett viszonylag sokat színészkedett is. Az X-Faktor előtt viszonylag takarék lángon volt a szólókarrierje, de az utóbbi két évben bepörgött.

Munka

Nagy Feró karrierje egyértelműen erősebb, mint Keresztes Ildikóé. Amellett, hogy Feró oszlopos tagja volt a Beatricének és a Bikininek is, számos fontos színpadi szerep is kötődik hozzá. Például az István a király rockoperában ő játszotta Laborcot. Feltűnt több magyar filmben is, valamint a Ford Fairlane kalandjaiban ő volt a főszereplő szinkronhangja, ami alapvetően határozta meg a film magyar változatát. Egy biztos, az a megosztottság, amit Nagy Feró okoz az emberekben prímán kijön a Ford Fairlane szinkronja alapján. És az is biztos, hogy Nagy Feró annak ellenére, hogy az el nem fogadott, meg nem tűrt, lázadó punkot képviseli, azért a karrierje mégiscsak azt mutatja, hogy őt elég rendesen elfogadják, és megtűrik. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy nem lehet nem szuperlativuszokben beszélni egy olyan emberről, akinek az egyik legjszórakoztatóbb magyar slágert, a Lángosképű állat a babámot köszönhetjük. Nagy Feró a diszkótól a punkig mindenben megállja a helyét.

Nagy Feró ráadásul nagy megújuló. Amikor néhány évvel ezelőtt kicsit eltűnt, csodásan látta meg a lehetőséget a kereskedelmi televíziózásban és a bulvárban. Volt egy kis mélyrepülése, amikor például potencianövelőt reklámozott , de arra már ki emlékszik? Nagy Feró 65 évesen jobban pörög, mint bármikor.

Keresztes Ildikó szintén szerteágazó utat járt be az elmúlt néhány évtizedben, és hasonló csúcsokat ugyan nem ért el, mint Nagy Feró, de egyrészt még van erre némi ideje, másrészt nem is kell mindenkinek Nagy Ferónak lennie.

Közreműködött az 56 csepp vértől kezdve az 1990-es István a királyig egy csomó nagyon fontos és nagyon népszerű darabban, és egy nagy slágert is le tudott tenni az asztalra, a Nem a miénk az éget, amit tényleg mindenki ismer, aki hallgatott már magyar zenét.

Annak ellenére, hogy sokáig nem volt állandó szereplője a lapoknak, egyáltalán nem lehet azt mondani, hogy ne lenne jó neve a szakmában. Díjakkal is szépen elhalmozták, kétszer kapott Emerton-díjat és több nemzetközi dalfesztiválon is jól szerepelt.

Zene

Zenében hasonló stílust képviselnek, mindketten rockelőadók. Nagy Feró valamivel karcosabb, Keresztes Ildikónak nagyobb a hangterjedelme. Az alapvető különbség köztük, hogy Nagy Feró szövegíróként is sokszor bizonyított már, míg Keresztes Ildikó inkább előadó, mint szerző.

Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy Keresztes Ildikó számos hazai slágert énekelt fel titokban a különösebben jó énekhanggal nem bíró előadójuk helyett. A 90-es években például az UFO-nak és a 4F Clubnak is énekelt titokban .

X-Faktor

Ki a jobb?

Az X-Faktorban viszont eléggé különbözőek a megnyilvánulásaik. Nagy Feró általában hozza a laza, kizökkenthetetlen bölcset. Ráerősítve arra, hogy A nemzet csótánya lassan tényleg A nemzet kedves, megbecsült nagypapája lesz. Különösen az idei szériában, ahol Nagy Feró a lányok lelkét pátyolgatja. A hozzá tartozó előadókon érződik, hogy nagyon tisztelik és szeretik a sokat látott mentort.

Keresztes Ildikó elhozta magával a színpadi múltját, és előszeretettel kiveszi a részét a zokogóbajnokságból . Amikor két versenyzője közül kellett választania, akkor konkrétan sírógörcsöt kapott. Nem sokat tudni arról, hogy milyen kapcsolatban lehet a versenyzőivel, egyedül Lil C utalt arra, hogy az elején nem volt túl kiegyensúlyozott viszony. Amennyire elérzékenyül versenyzői fellépései alatt, annyira lehet kemény a próbákon Keresztes Ildikó, aki az évek alatt megtanulhatta, hogy a kemény munka hozza csak meg igazán a gyümölcsét.