A színész letöltötte a rá kiszabott tízhavi börtönbüntetés felét, jó magaviselete miatt március 5-én szabad ember lett. EU2998-at mostantól ismét Stohl Andrásnak hívják. 152 napot töltött a villában.

Öthavi börtönbüntetése letöltése után ma 5 óra 19 perckor Stohl András elhagyta a Budapesti Fegyház és Börtön "A" épületét.

A színész 2010. május 8-án okozott balesetet, amikor módosult tudatállapotban vezetett kocsija áttért a szemközti sávba, és két másik autóval ütközött, egy embert súlyosan, egyet pedig könnyebben megsebesítve.

Stohl a börtönből egyedül távozott, menyasszonya, Ancsika jött érte kocsival. Ugyanabban a ruhában jött ki, mint amelyben bement, és bár korábban olyan hírek terjedtek róla, hogy kigyúrta magát, nem tűnt megtermettebbnek – még borostás sem volt. A haja mintha rövidebb lenne, de külsőleg egyébként nem változtatta meg a börtönélet.

Egyelőre nem kívánt nyilatkozni, azt mondta, először a családjával akar foglalkozni. "Lesz még erre idő később" - jegyezte meg, majd kocsiba pattant, és hazament. Sokan várták kint.

Család

Stohlt három lánya és menyasszonya várta haza, nagyobb lányai havonta látogathatták a börtönben, és legkisebb, három éves lánya is találkozhatott vele beszélőn – ő egyébként úgy tudta, apja Afrikában dolgozik.

A színészt barátai is meglátogatták: kollégái egy vendégelőadással jutottak be a börtönbe karácsony előtt, így Stohlt és 199 másik fogvatartottat Alföldi Róbert, Bodrogi Gyula, Molnár Piroska, Szarvas József, Hollósi Frigyes és további 11 színész szórakoztatta kabaréjelenetekkel, versekkel és kuplékkal. Bodrogi akkor úgy nyilatkozott: "visszavárjuk Bandit, ha letöltötte a rá kiszabott büntetést.Nemcsak szakmailag, de emberileg is hiányzik".

Hivatalosan

A színészt első fokon két év négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték, ezt másodfokon tíz hónapra enyhítették. Stohl végül egy tavaly október 4-ei búcsúbuli után másnap, morózusan vonult börtönbe.

Először arról szóltak a hírek, hogy kivételeznek Stohllal, aztán pedig, hogy nem is, de elég nehezen bírja. Aztán az is kiszivárgott, hogy kivel ül egy cellában , a vége felé pedig már úgy tűnt, elég jó dolga van a börtönben. Azért aligha vágyik vissza.

Eljárás

Hiába jött ki a börtönből, Kaincz Pál – a 2010-es baleset súlyos sérültje – és ügyvédje még nem tartják lezártnak az ügyet, és polgári peres eljárást indítanak, mivel az idős férfi állításuk szerint a rehabilitció ellenére is egyre rosszabbul érzi magát. "Mivel a kártérítés összegéről sem tudtunk megegyezni, így polgári perben kérni fogom tanúink kihallgatását, valamint hogy a bíróság rendeljen be másik szakértőt" - mondta annak idején Mester, aki szerint ügyfele maradandó sérüléseket szenvedett a balesetben. Akárhogy is, Kaincz csak pénzt akar, a színész bebörtönzését meg nem.

Stohlt ráadásul a biztosítója is beperelheti: mint azt Hódy László biztosítási szakértő kifejtette, "az ittas befolyásoltság és a drog használata kizárja a biztosító felelősségét". Hozzátette, előfordulhat, hogy fizet a biztosító, de visszaperelheti a károkózón az összeget, amit szerinte meg is fognak tenni.

Munka, pénz

Stohlnak tehát szüksége lesz pénzre, szerencséjére úgy tűnik, a színházi szerepei is megvárták. Nem csoda: balesete után is telt házzal futottak a stohlos darabok, közönségétől tavaly szeptember végén sírva köszönt el. A Nemzeti Színházban kollégái beugrókként vették át szerepeit, így már márciusban három darabban is feltűnhetne, a Centrál Színházban pedig rögtön kezdhetne. A két színház egyébként már verseng a színészért: mint azt ügyvédje korábban nyilatkozta, mindkét színházban szeretnék, ha náluk lépne elsőként színpadra.

Az RTL Klub szerződéssel várta, és bár kimaradt a hamarosan rajtoló Csillag születikből, az 1 perc és nyersz!-ről pedig szintén lecsúszott, arra elég komoly esélye van, hogy a várhatóan az RTL II-n újrainduló Szombat esti láz műsorvezetője legyen. További bevételre még az újabb könyv miatt számíthat, amelyet az előzőhöz hasonlóan Szalai Vivien ír róla, kiegészítve a börtönnaplójából vett idézetekkel.

És ha mindezeken felül még maradna egy kis szabadideje, még mindig tarthat drogprevenciós programokat, amelyekre már elkötelezte magát.