Magánklinikákra járnak a hírességek és a tehetősebb angol és amerikai fiatalok, ha túl húzósra sikerült egy éjszakájuk. Körülbelül 80 ezer forintért ugyanis intravénás vitaminkoktélt kaphatnak, hogy így enyhítsék a tüneteket. A módszer, amit korábban extrém fogyókúrákra is használtak egyre népszerűbb a hírességek körében is, állírólag Rihanna, Simon Cowell és Cindy Crawford is nagy rajongója.

Rihanna néhány hónappal ezelőtt posztolt magáról egy képet, amin egy kórházi ágyon, bekötött infúzióval fekszik . Akkor mindenki úgy tudta, az énekesnő kimerült a turnéja miatt, és orvosi beavatkozásra volt szüksége, hogy kicsit összeszedjék. Azóta egyrészt közölt már magáról újabb intravénás fotót, másrészt kiderült, valószínűleg ő is annak az egyre népszerűbb celebhóbortnak hódolt, hogy a fárasztó életet, a kemény éjszakákat intravénás vitaminkoktélokkal akarja könnyen venni.

“Annyi, de annyi ember jön hozzánk a Rihanna-kép óta. Egy csomó menő városi srác és lány, akik teljesen kimerültek. Amikor távoznak, akkor pedig tele vannak energiával, nem kell sokat foglalkozniuk magukkal” – mondta a Daily Mailnek a nyugat-londoni EF Medispa egyik szakembere, ahol rendszeresen végeznek mostanában divatos intravénás vitaminkoktél-beavatkozást.

Rihanna karja

Az egyre népszerűbb kezelés lényege, hogy körülbelül 225 fontért (nagyjából 85 ezer forint) a páciens kap egy kis törődést, meg egy 250 ml-es vitaminbombát. A koktélban B-vitamin, C-vitamin, magnézium és kálcium van, tehát nagyjából azok a dolgok, amikből a legtöbbet veszíti a szervezet piálás közben .

Rihanna és a nagyvárosi fiatalok mellett a kezelés nagy rajongója állítólag Simon Cowell, Cindy Crawford és Geri Halliwell is. Ők ezek szerint nem azok közé a hírességek közé tartoznak, akik azt mondják, piával, szaunával és evéssel érdemes a másnaposság ellen harcolni.

Drága placebo

A This Is London egyik munkatársa elment a fent említett klinikára, hogy kipróbálja a kezelést. A szerző nem volt elájulva tőle, de azt írta, tényleg elmúltak a másnaposság hatásai, bár lehet, hogy csak placebohatásról volt szó. A vitaminkoktél mellett bemutatta a klinika egy másik szolgáltatását, amit a vitaminkoktél után érdemes kérni. A vendégek további 230 fontért egy 15 perces relaxációs csomagot is kapnak. A csomag tartalma egy kis szauna vagy aromaterápia, valamint néhány perc egy -15 C-re hűtött, havasi tájnak berendezett szobában.
A témában megszólaló orvosok viszont nem feltétlenül támogatják az ilyesfajta infúziózást. “Nincs orvosi bizonyíték arra, hogy ezek a terápiák segítenek. Amiben ezek a cseppek segítenek, hogy egy kicsit törődnek a pácienssel, ha nyomottan ébred egy hosszú este után. De nincs arra bizonyíték, hogy jobbat tesznek az emberrel, mint amit a lakótársai tudnának, ráadásul a másnaposság ellen a legjobb a hidratálás. Az emberek csak egy placebohatást élveznek” – mondta a This Is Londonnak Jonathan Chick, az edinburgh-i egyetem professzora.

Chick a Daily Mailnek néhány nappal később már sokkal komolyabban fogalmazott. “A cseppek némileg hidratálnak, de ezt könnyen elérhetjük úgy is, ha vizet iszunk. Kellemes, meleg érzést okoznak, és biztos jó, ha valakit pátyolgat egy nővérke. De voltak már olyanok, akik belehaltak a vitamininfúzióba, és a sok ivásnak is megvan a maga kockázata” – mondta a professzor.

“Nem feltétlenül veszélyes a dolog, de nem biztos, hogy tanácsos intravénásan vitamint juttatni a szervezetbe. Arra kényszeríti a szervezetet, hogy gyorsan raktározza el a tápanyagokat, így olyan helyeken is lerakódhatnak, ahova hasi felszívódással nem kerültek volna. De ugyanez a gyors elraktározás a magyarázat arra, hogy miért jelentkeznek gyorsan az intravénás vitaminbevitel eredményei” – folytatta Ian Marber, táplálkozási szakértő.

A mellékhatások között lehet láz, szédülés, begyulladt véna, valamint allergiás reakciók esetében anafilaxiás sokk, ami akár légzésbénuláshoz is vezethet.

Az élsportból a fogyókúrába, majd a celebekhez

Az ilyenfajta infúzió nem újdonság, már 2008-ban születtek arról cikkek, hogy hírességek ilyen módszereket használnak a másnaposság tüneteinek az enyhítésére. A koktélbomba a sportra és a szépségiparra vezethető vissza.

A Livestrong.com tavaly közölt egy anyagot arról, hogy létezik egy ilyen fogyókúrás módszer, amiben a fogyni vágyók infúzióval viszik be a szükséges tápanyagokat, nem esznek, alig visznek be kalóriát, így gyorsan tudnak megszabadulni a fölösleges súlytól. A diétát nagyon veszélyesnek írják le, mert szinte teljesen kiiktatja az emésztőrendszert, ez viszont hosszabb távon a teljes immunrendszer meggyengüléséhez vezet.

Az intravénás kezelések szépészeti alkalmazása nem is annyira az orvosi felhasználásokból ered, hanem talán inkább a versenysportból, ahol a 90-es évek közepén nagy divat volt, hogy a biciklisták és a teniszezők (ebben a két sportágban vannak a leghosszabb, intenzív igénybevételű szakaszok) a rövid pihenőidőszakokban intravénásan beadott folyadékokkal gyorsították a regenerálódást. Jellemzően sóoldatot kaptak némi cukorral. Aztán néhány kísérlettel bebizonyították, hogy az intravénás frissítés nem is olyan hatékony, mint a megfelelő folyadékbevitellel elért hidratálás és regenerálódás.