Most borzasztóan kétségbe vagyok esve, az életem már nem ér egy forintot sem – mondta a Velvetnek Gáspár Győző a Salgótarjáni Városi Bíróságon, miután a bírónő úgy döntött, nem ad helyt a védelem indítványának, amiben új igazságügyi szakértő bevonását kérelmezték. Gáspár Győző és felesége továbbra is ártatlannak vallja magát a bűncselekményekben, köztük adócsalásban, magánokirat-hamisításban és csalásban.

Október 29-én várható ítélet Gáspár Győző és bűntársai ügyében; a tárgyalássorozat legutóbbi fordulóját hétfőn tartották a Salgótarjáni Városi Bíróságon. Mint ismert, Gáspár Győzőt és feleségét azzal vádolja az ügyészség, hogy ketten összesen 22,2 millió forintos kárt okoztak a költségvetésnek azzal, hogy kijátszották a személyijövedelemadó-fizetési kötelezettségüket, és nem adóztak a Győzike show-ért kapott gázsiból - igaz, bizonyíték egyelőre arra sincsen, hogy felvették a pénz. Az ügy harmadrendjű vádlottja Bangó Attila; a házaspár a vádirat szerint az ő cégének közvetítésével jutott hozzá a honoráriumhoz az RTL Klubbal kötött szerződés alapján.

Hol a pénz?

Gáspár Győző és felesége feketében érkeztek, pedig még nincs okuk temetni a szabadságukat, a showman pedig továbbra is ártatlannak vallja magát. A Salgótarjáni Városi Bíróság két adó- és könyvszakértőt hallgatott meg, a védelem által felkért magánszakértő ugyanis mindkét szakvéleményt keményen kritizálta. A vádlottak ügyvédei mindegyik szakértői véleménynél azt sérelmezték, hogy a megállapításokat tevő szakértők valójában csak következtettek arra, hogy Gáspárék felvették a pénzt, nem tudták azonban minden kétséget kizáróan alátámasztani azt bizonyítékokkal. Egyébként a 81 millió forint a jelenlegi állás szerint még mindig nincs meg, mert sem a Zseri Hungária Kft.-nél, sem Gáspáréknál nincs nyoma sem az adóbevallásokban, sem a könyvelésekben, sem máshol. Pedig.

A szakértők és az ügyvédek közötti harcból kész bohózat lett, a teremben eluralkodott a derültség, Gáspár meg hevesen bólogatott, amikor a védők hangsúlyozták, semmi sem bizonyítja, hogy ők felvették volna a pénzt. Szóval ilyen izgalmak közepette telt a megközelítőleg két-két és fél órás tárgyalás, a legnagyobb történés az volt, hogy Gáspár néha kifújta magát és lázasan helyeselt. Ja, és fenékívet is villantott, de azt inkább nem mutatjuk meg.

"Úgyis csak ülni kell, nem?"

Az ügyvédek új szakértő, vagy a két előző szakvéleményt bíráló magánszakértő bevonását indítványozták, ám a bíróság elutasította a kérést, majd időpont-egyeztetésbe kezdett a következő tárgyalási napról. Persze ez sem ment ám annyira egyszerűen, merthogy Gáspár Győzőt szeptember végén megint plasztikázzák, így aztán leghamarabb csak októberben lesz olyan állapotban, hogy megjelenjen a tárgyaláson. „Jó lesz, úgyis csak ülni kell, nem?” – mondta végül az október 15-i időpontra, aztán bólintott a 29-re is. Hogy ez önbeteljesítő jóslat-e vagy sem, az majd a későbbi tárgyaláson derül ki, mindenesetre akár öt évet is kaphat a hét bűncselekményért.

Gáspár Győző ügyvédje, dr. Czudar Sándor a tárgyalás után azt mondta, a védők értetlenül állnak a bíróság elutasító döntése előtt, és habár ott, a helyszínen nem nyújtottak be új indítványt, nem kizárt, hogy erre még sort kerítenek. Hangsúlyozta azt is, hogy a roma showman ellen zajló másik eljárás – tudják, az örökség miatt – nem újkeletű, és még csak nyomozati szakban van.

Ártatlannak vallja magát

„Bea még jobban ki van, mint én. Ott állt két ember az ajtóban, és elkezdtek anyázni minket, hogy így, úgy, amúgy. Hát, én mondtam, hogy utálnak minket a városban” – magyarázta Gáspár Győző. Arra a kérdésre, hogy szerinte ki a hibás ebben az egész történetben, azt mondta, hogy azért az nem úgy van, hogy semmiféle költség nem volt a műsor során.

"És akkor mi lett volna, ha úgy forgatunk, hogy a műsor csak a mi életünkről szól? Ha nem lettek volna benne drága utazások, drága dolgok? Ezt valakinek finanszírozni kellett, a szép tesztautókat, az életünket, a wellneszutazásokat, vagy amikor két lélegeztetőgépet vettünk. Nem mindjárt úgy volt, hogy gyerünk és forgassunk. Egyet tudok mondani, hogy ártatlan vagyok, és a nevem nem ér egy forintot se. Egy senki lettem. És ezt nem tudom újraépíteni és már nem is akarom" - kesergett Gáspár, aki azt mondta, elég durva lenne, ha börtönbe kerülne.