Magyarország focistafeleségeiről tudhattuk meg, milyen itt focistafeleségnek lenni, de igazából csak azok részesülnek az exkluzivitásból, akiknek külföldön játszik az uruk.

Igazán mindent megtettek a hétvégén Telkiben megrendezésre kerülő Focifesztivál 2012. szervezői, hogy kicsit túlnyúljanak a szokásos focirajongókon, ezért a sporthoz köthető celebeket is meghívtak, pontosabban focistafeleségeket/focistabarátnőket ültettek le az asztalhoz. Nehéz vállalkozás, hiszen ameddig nyugatabbra teljesen alap, hogy a sztárfocisták máshonnan ismert híres nőket szednek össze, addig hazánk aranylábúiról az ország komoly része eleve azt sem tudja, kicsoda, ezért viszonylag nehéz beférkőzniük a magazinok címlapján látott lányok köreibe, ráadásul a stadionként használt romhalmazok VIP szektora sem annyira exkluzív hely, mint egy Anfield Road-i budi.

Ezért ide is három nő jutott, az egyik a hivatalosan már nem is celeb Konta Barbara, aki korábban a Barátok Közt Hoffer Esztereként testesítette meg a középiskolások vágyait, mellesleg az NB1-es újonc Egri FC focistájaként varázsoló Németh Norbert felesége. Dukai Regina, aki az olasz másodosztályú Bresciában játszó Feczesin Róbert barátnője, illetve Zimány Linda, akiről egyáltalán nem tudni, milyen viszonyban van jelenleg a Dinamo Moszkva Dzsudzsák Balázsával, de az biztos, hogy egyszer jártak már.

A Harsányi Levente által lezavart kerekasztalbeszélgetés nagyjából annyiban merült ki, hogy megtudtuk, hogy Konta Barbara a három nő közül az egyetlen, aki korábban is szerette a focit, mellesleg nem szereti a focistafeleség kifejezést, Zimány Lindának van futballkollekciója is, mert hogy ő ugyebár tervez, Dukai Regina pedig azt tanácsolja, menjen ki minden nő meccsre, mert nagyon jó a hangulat, bár utóbbinál erős a gyanúnk, hogy nem az MTK szuperrangadóira gondolt.
Na de hogy viselik a felhajtást? Zimány Lindától nem tudtuk meg, mert elfoglalt üzletasszony módjára gyorsan elhagyta a helyszínt, Konta Barbara viszont elárulta, hogy okozott már nehézséget az, hogy férje például a szibériai Tom Tomszknál focizott, de most azért könnyebb a helyzet. “Ez a 130 kilométer könnyen megoldható történet, az ötezer kilométeres más volt. Oroszország teljesen más közeg, ott máshogy állnak a futballhoz. Akkoriban ez volt Szibéria egyetlen elsőosztályú csapata, és az ottaniaknak ez az egyetlen szórakozási lehetősége. Ott olyan érzése lehet egy focistának, mint itt harminc-negyven évvel ezelőtt. Ezt mi is szeretnénk visszahozni” - mondta a Velvetnek Konta Barbara, aki tényleg szereti a focit, bár néha megkapja, hogy férje aktuális csapata helyett a Ferencvárosnak drukkol. “Magamévá tudom tenni azoknak a kluboknak a szeretetét is, de ez más dolog” - mondta diplomatikusan.

A filmekben is látott focistabarátnők életéhez a legközelebb valószínűleg Dukai Regina jutott, a Caughtoffside nevű focisták nőivel foglalkozó oldal meg is választotta nemrég a hét legszebb WAG-jének. “Sajnos nem lehetek mindig ott Robival igazi focistafeleségként, havonta egy hetet tudok Olaszországban tölteni, de akkor abszolút a barátnő és feleség feladatokat látom el, mosok, főzök, takarítok. Ezt is élvezem, de nem tudnék egész nap otthon ülni. Természetesen nagyon rossz, hogy nincs mindig mellettem, és neki is, hogy amikor hazamegy egy meccs vagy edzés után, akkor nincs kihez odabújni. Fontos neki, hogy ott legyek, erre pedig áldozni kell.” - mondta Dukai, aki profitált is abból, hogy már nemzetközileg is ismert focistabartátnő, mivel egyre több külföldi rajongója van Facebookon. Dukai persze gyorsan bekerült a focistafeleségek közösségébe is: “Amikor fél évet az Ascoliban játszott Robi, akkor már az első közös vacsoránál jöttek a barátnők és feleségek, hogy elmondják, bármikor akarok valakivel beszélgetni, vagy csak egyedül érzem magam, akkor szóljak nyugodtan. Persze nekem más a helyzetem, mert nem vagyok ott mindig, de nagyon jól esik, hogy ilyen gyorsan felkarolja az újonnan érkezetteket a közösség. A Bresciánál pedig egy lányról már azt is mondhatom, hogy a barátnőm.”

WAG-ek

A WAG szót az angol bulvársajtó terjesztette el, a wives and girlfriends, tehát feleségek és barátnők rövidítéseként. Eredetileg csak az angol fociválogatott nőit jelölték így, a 2006-os világbajnokság óta viszont mindenhol elterjedt a rövidítés, igaz még mindig szinte csak a focistabarátnőkre alkalmazzák. A WAG-ek élete nyugaton már annyira a bulvár részévé vált, hogy egy öt évadot megélt sorozat is készült a témában, a 2006-ig létező Futballistafeleségeket itthon a Viasat3 vetítette.

Azok az idők azért jól láthatóan még messze vannak, amikor valaki attól is celebbé válhat, hogy összejött a Diósgyőr középpályásával, de talán jobb is, ha elfogadjuk, hogy kis ország, kevés WAG.