Simon Cowell, az X-faktor atyja álmatlanul aludhatja végig ezt az éjszakát, hogy reggel közöljék vele: Keresztes Ildikó megfenyegette őt. A döntetlenért lobbizó mentor számítása nem jött be, a műsort ismét egy férfi nyerte Oláh Gergő személyében. Rengeteg időhúzás és egy Presser Gábor-Tóth Gabi duett után jutottunk idáig.

Mondhatni, papírforma eredmény született a 2012 őszi X-faktor döntőjében, amit a karancslapujtői Oláh Gergő nyert meg Antal Tímea előtt. A szavazás sokáig egészen szoros, meg-megforduló volt, de végül nem nyerhetett nő egy újabb RTL-es tehetségkutatóban.

A csatorna egészen frenetikus döntést hozott, amely az egész december 16-i napot az X-faktor nagydöntőjének szentelte. 12:45-től kezdve folyamatosan kaptuk a nyakunkba a médiatörténeti hosszúságú műsort, amit csak a fél hetes Híradó szakított meg. A karácsonyfát a hegyeshalmi bányatóba süllyesztő búvárok és a kínai pandák repülése után Istenes Bence visszahozta a Balázs-show emlékeit, és talkshow-t vezényelt le arról, ki nyer ma. Tóth Gabi megjelenése retinakínzó élmény volt.

A show maga Alicia Keys szívélyes üdvözletével kezdődött, majd a két döntős, Antal Tímea és Oláh Gergő romantikus duettjével siklott tovább. A duettet később mind a 12 döntős megzavarta, szívszaggatóan gyönyörű éneklés volt ez. A kiesőket búcsúztató dallal kezdtek, majd átkeverték a playbacket a Gangnam Style-ra. Ördög Nóra ruháját és külsejét végre mi is meg tudtuk dicsérni, egyszerű, lábvillantós piros ruhát kapott, pocaklakóját fekete masnis szalaggal kötötték át (öltözködési tippjeinket adventi ajándéknak szántuk). Jött a szokásos körkapcsolás Bánffyhunyadra és Salgótarjánba a szurkolókhoz, a rutinszerű üvöltéssel és egyszerű üzenetekkel.

Geszti, Gangnam, gereblye

Első dalnak mindkét döntős saját kedvencét kapta: Oláh James Brown This Is A Man's Worldjét adta elő, szokás szerint nagyobb hiba nélkül. Az Óz, a nagy varázsló betétdalát tolta el Antal, majd a pozitív értékelések után könnyek szöktek a kis erdélyi szemekbe. Ekkor jött az est első sokkja: Geszti a terhes Ördöggel Gangnamot táncolt, még egy tegnapi fogadás miatt. Ezután duettekbe kényszerítették Oláht és Antalt: előbbi Vastag Csabával az Őrizd az álmot, utóbbi Kocsis Tiborral a Lásd a csodát adta elő. Közben Salgótarján gereblyével küldte Nagy Ferót közmunkára, Bánffyhunyad pedig egy kamerafób kutyával jelentkezett be. Megtudtuk az elkerülhetetlent a reklám előtt: 2013-ban jön a negyedik X-faktor-széria. Az RTL-nél úgy látszik, nem olvasnak maja naptárt.

A szokásos betétreklámok után egy külön a két finalistának írt dalt adtak elő Oláhék. A Győztes Dalát ő adta elő először, majd Antal engedte ki a hangját. Fonák módon a későbbi vesztes is A Győztes Dalát adhatta elő. Ahogy az eddigi énekléseknél, a Szabadság téri bankároknak öltöztetett mentorok a kritika szikráját sem pattintották ki a fejükből. Malek Miklós annyira meghatódott, hogy a könnyektől rekedtesen éljenezte mentoráltját, ilyet se sokat láttunk idén. Az egyik énekes már 55 százaléknyi szavazattal elhúzott, amikor a világhírű Hooligans együttes előadta új dalát, kidörzsölve a csipát álmosodó szemünkből. Miközben a vezető előnye két százalékra zsugorodott (úgy látszik, egyikük rajongói nagy Hooligans-fanok), jött a kötelező reklámkör és az RTL házi videoklip-versenye, amit a szimpatikus stúdióközönség kifütyült. A hirdetések után Ördög Nóra hiába intette a tapsmestert, hogy csináljon rendet a stúdióban, mert ki kéne hirdetnie, hogy a szegedi Tha Shudras Paranoia című klipje nyert. A félpucér, gázmaszkos őrültek 500 ezer forintot és egy "elektromos zongorát" nyertek, a közönségdíjas zenekart be se mutatták.

Srácban az X-faktor

Troll-Fluor

Fluor Tomi a Twitterén alaposan végigtrollkodta az adásidőt, ebből szemezgettünk.
@fluor_tomi
@istenesbence kicsit sok volt a szoli, pajtás! :)))
@fluor_tomi
minden sírás egy vodka! x-faktort nézünk.
@fluor_tomi
RT @andromusic Szép volt Csaba! Az egy könnycsepp? Határeset,
egs!
@fluor_tomi
az a baj, hogy a műsor végéhez közeledve a sírások száma
exponenciálisan nő.
@fluor_tomi
nem egyszerű ez a finálé.

A 12 döntős egy közös dallal búcsúzott, a végén a szokásos körökkel (álló ováció, tapsvihar, fütty stb.). A mentorok sablonos értékeléseiből Keresztes Ildikóé lógott ki: lefittyedt szájjal fenyegette meg a műsor ötletgazdáját, a brit Simon Cowellt, hogy azonnal vezesse be a döntetlen lehetőségét a finálékban. Közben megfordult az állás, a két százalékos előnyt a másik énekes szerezte meg, szorosabb lett a verseny, mint egy 100 méteres síkfutás. Jöttek a szürreális vidéki bejelentkezések egy Kefír-dallal és egy avatárnak kékített Barabás Évával.

A Megasztár zsűrijét is megjárt Presser Gábor Zenevonatja következett, ami annyira szürreális lett Tóth "Kofa" Gabi megjelenésétől, mint egy Dalí-festmény. Hosszú időhúzás után végre lezárták a szavazást, Ördög Nóra most nem fülesen keresztül, hanem borítékban kapta meg az eredményt. Jött a szokásos közhelygyűjtemény, a közönség sivalkodott, Ördög Nóra elkezdett lassan üvölteni, majd belevonyította a teliholdba: Oláh Gergőben van a legtöbb X-faktor. Óriási ünneplés, ugrálás, berohanó drukker, tomboló Salgótarján következett ekkor, mi pedig inkább bemutatjuk a két döntőst.

Apró csaj nagy hanggal

Antal Tímeával nagyon nehéz dolgunk volt ősszel, róla alig lehetett írni valamit, annyira allűrmentesen énekelte be magát a három legjobb közé. Oláh mellett ő volt az egyetlen olyan tehetség ebben a műsorban, aki – ha nem is egyenletes színvonalon –, de mindig letett valamit az asztalra. Az erdélyi lány a Megasztár mellett több kisebb tehetségkutatót is megjárt, furcsa mód többször is kikosarazták őt, de az X-faktorban végül beérett a munkája.

Amikor mégse ment neki az éneklés a műsorban, akkor persze volt mire fogni, egyszer a vacak ruha volt a bűnbak. A 19 éves bánffyhunyadi lány nem úszta meg a Keresztes Ildikó nevű tájfunt sem, a mentor a december 1-i selejtezőn ekézte Antal hamis hangjait. Pedig Antalnak ekkor épp egy mikrofonállvánnyal kellett megküzdenie a színpadon. A december az érzelmi tragédiát is meghozta: Antal Tímea szakított erdélyi hapsijával, aki ugyanakkor ezután is ott volt minden egyes élő adás közönségében. A szakítás fájdalmát a lány ki is énekelte az előző selejtezőben, miközben kettétört szívet vetítettek mögé, hogy még nagyobbat belerúgjanak a szenvedő Antalba.

A karancslapujtői Carreras

Oláh Gergő sem kezdő tehetségkutatósként érkezett ide, korábban már próbálkozott a Megasztárral ő is, de a Tv2-nek nem kellett. Itt viszont az elejétől fogva leesett állal figyelték a mentorok, főképp amikor megtudták, hogy polgári foglalkozása közmunkás. A nagyhangú családapa győzelme nem volt megdöbbentő fordulat, viszont maga lett a társadalmi felemelkedés tündérmeséje, ahogy a hátrányos helyzetű nógrádi faluból érkező srácból popsztár lesz Magyarországon.

Oláh magánéletéről Antalnál is kevesebbet lehetett hallani, az X-faktorban is csak a boldog családi életét mutatták meg feleségével és két gyerekével. Aztán pont Oláh Gergővel vezette be a csatorna az új akciót, amiben ellendrukkereket kerestek az x-faktorosoknak, hogy savaztassák őket. Késő estére végleg kiderült, a savazás eredménytelennek bizonyult, sokadszorra is férfi nyerte az RTL Klub egyik tehetségkutatóját.