Minden karácsonykor támogattunk beteg gyerekeket, de legutóbb haldokoltam és ez elmaradt – fogalmazott Facebookos-bejegyzésében az Update-pápa. Feleségével nem pr-fogásnak szánják a jótékonykodást, mégis a Norbi Update támogatja a Máltán meggyilkolt G. Yvette temetését. Schobert Norbert azt mondja, azért a cége finanszírozza, mert neki nincs annyi pénzel. Viszont örül, hogy segíthet.

"Most telefonált Schobert Norbi, hogy kifizeti a 2 millió forintot és haza tudják szállítani a Máltán meggyilkolt édesanyát! Köszönjük Norbi a család nevében!!!" – tette közzé a hírt a Frizbi Facebook-oldalán Hajdú Péter a szerda esti adást követően, amiben a Máltán tavaly ősszel meggyilkolt magyar asszony, G. Yvette lányával beszélgetett nagy részletességgel arról, hogyan halt meg az anyja. Ezután persze Schobert sem hagyhatta ki a magyarázkodást, mert nyilván meg kell indokolni, miért ad oda kétmilliót. Őszintén, de nem csendesen – de azt mondják, ennek is megvan a maga oka.

"Nem beszéltük meg Péterrel előre. Véletlenül futottam bele a műsorba, és ez a sztori nagyon megérintett. Fél 12-kor, az interjú után egy sms-t küldtem neki, annyit írtam, hogy 'kifizetem'" – számolt be a döntési folyamatról a Velvetnek Schobert Norbert, majd kérdésünkre hozzátette: azért a Norbi Update fizeti ki a kétmilliót, mert a cégből ki tud venni ennyit, magánemberként viszont nem tudná finanszírozni. "De ne is írjátok le a cég nevét, nem számít, nem reklámfogás" – mondta még.

Van ennél szarabb világ?

Hajdú szerda éjjeli bejegyzését követően először a Norbi Update Facebook-oldalán született meg a poszt arról, hogy miért döntöttek a jótékonykodás mellett: "Tegnap este álmatlan voltam és néztem Rékával a Frizbit. Láttam a kislány könnyeit, hogy meggyilkolta egy munkakerülő, nyelvet nem beszélő alkoholista az Édesanyjukat, öt gyermek Mamáját. Milyen világ az, ahol a gyerekek és az elhunyt nő édesanyja egy temetésnek tud örülni?" – teszi fel a kérdést a posztban az Update-pápa. Aztán így folytatja.

"Van ennél szarabb világ? Elmegy az országból idegenbe túlélni, keményen dolgozni és ez történik. Napok kérdése és egy távoli országban, jelöletlen helyen eltemetik. A gyerekek még a sírhoz sem tudnak eljutni, de még elbúcsúzni sem lehetséges. Nem hiszem, hogy a Norbi Update-nek ez a dolga, hogy ilyen problémát oldjon meg, de az álom még jobban kiment a szememből és a családomat láttam a helyzetben. Ez nekünk is nagyon sok pénz, de hiszem, hogy van Jóisten és néha tenni kell erőn felül is. A Jóisten nekem már segített. Minden karácsonykor támogattunk beteg gyerekeket, de legutóbb haldokoltam és ez elmaradt" – írja sorait Schobert.

Elvárások nélkül, szívjóságból segíteni

Majd kicsit beszól azoknak, akik beszólnak neki, pedig ő igaz szívű. Mert majd megmondják, hogy ez reklámfogás, pedig nem, mert nem reméli, hogy ettől több Update-pogácsa fogy. De azért mégiscsak az Update támogatja a temettetést. A délelőtt folyamán Rubint Réka fitneszceleb-nej is úgy érezte, a világ elé kell tárnia a történettel kapcsolatos érzéseit, és aztán leírnia: nem hiszi, hogy ettől több péksütemény fogy majd.

"De hiszem, hogy az embernek segíteni kell! Ott és úgy, ahol és ahogyan tud. Ahol azt érzi, megfontolás és kétség nélkül, hogy meg kell tennie valamit, hogy a másiknak jobb legyen. Elvárások és viszonzás nélkül. Csupán szívjóságból. Legyen az egy 100 Forintos a piros lámpánál, egy forró tea, egy jó szó vagy egy mosoly. A lényeg nem Te vagy benne, hanem a másik. Akkor lesz igazán értékes és nagyszerű, felemelő és katartikus. Ebben az egyébként is egymásnak oly gyakran hátat fordító világban néha érdemes megállni egy percre és körbenézni, mert a segítségedre, a szeretetedre mindig valahol szükség lehet" – írja Rubint Réka a Facebook-oldalán. A teljes bejegyzést ide kattintva olvashatja el.

"A felhajtástól nem leszek híresebb"

Arra a kérdésre, hogy amennyiben ez valóban személyes ügy, miért kerítenek ekkora felhajtást neki ahelyett, hogy csöndben átutalnák a pénzt, és kész, azt a választ adta Schobert Norbert, hogy egyrészt Hajdú bejegyzése után kaptak hideget-meleget, másrészt nem ők az egyetlenek, akik hangosan jótékonykodnak. "Réka a reakciók miatt úgy érezhette, hosszabban meg kell magyaráznia, miért hoztuk meg ezt a döntést. Másrészt a világon minden híres ember végez karitatív tevékenységet, és minden ismert ember óriási felhajtással végzi a jótékonykodást. És nem azért, mert ettől majd híresebbek lesznek, hanem mert szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy segíteni kell. Én sem leszek ettől híresebb, sőt, lesznek, akik köpnek majd rám, például az, akinek lakáshitele van, mert én megtehetem, hogy segítek. De hadd döntsem el én, mit támogatok" – mondta Schobert.

Megjegyezte, boldog, hogy volt elég kerete erre a cégének, és jó lenne, ha a nagyobb intézmények is odafigyelnének, segítenének ott, ahol tudnak. "Nagyon kétségbeesett volt az a lány tegnap este. Mivel egész ősztől élet-halál között voltam, jobban megérintett ez a történet, hiszen nem sok kellett ahhoz, hogy az én gyerekeim is árvák legyenek. De ezt a súlyos fertőzést a jóisten kegyelmével túléltem, aztán belefutottam ebbe a beszélgetésbe, ami nagyon megérintett. Az volt a kétségbeejtő, hogy már csak egy-két napjuk van hátra arra, hogy összeszedjenek kétmillió forintot" – magyarázta a Velvet kérdésére Schobert Norbert.