A kiadó szerint könyvtörténeti ritkaság a Jimmy-utód életéről szóló könyv, aminek Zámbó egy betűjét sem bánta meg. A bemutatón mentora, Keresztes Ildikó azon szomorkodott, hogy nem tudja megpuszilni, pedig ha nem lett volna beteg, Zámbó lesmárolta volna. Zámbó énekelt is, vagyis hát playbackelt, a hangjáért meg elnézést kért.

Az Ulpius-ház gondolt egy merészet, és elárasztotta a könyvpiacot Zámbó Krisztián második könyvével (az első az apjáról szólt - a szerz.), amit csütörtökön mutattak be a sajtónak a Bajcsy-Zsilinszky úti boltjukban. Celebrohamot nem ígértek, csak Lass Beát, a Zámbó családot, Fásy Ádámot, Keresztes Ildikót meg Stone-t. Időre egyedül a volt mentornak, Keresztes Ildikónak sikerült odaérni, de fájdalom, nem ölelgethette meg korábbi x-faktoros versenyzőjét, Zámbó ugyanis influenzásan, de legalább nem fertőzőn érkezett a bemutatóra. "Pedig úgy lesmárolnálak, ha nem lennék beteg" – engedte lazábbra Zámbó Krisztián, dehát nekik már csak ilyen baráti a viszonyuk, na meg Zámbó őszinte srác, mindig azt mondja, amit gondol, világosított fel bennünket 21 éves menyasszonya, Takács Zsuzsa.

Könyvtörténeti ritkaságról van szó

Az Ulpius-ház képviselője büszkén mutatta be Zámbó Ide lőjetek! című alkotását, amit Katona Andorral együtt készített, merthogy egyrészt rekordidő alatt adták ki, másrészt meg szerintük könyvtörténeti ritkaság azon okból, hogy minden fejezet végén szerepel a mesélő édesanyjának kommentárja. Aztán szót kapott a mindjárt 33 éves Zámbó, aki köszönte a tapsot, de túl sokat nem akart mondani, mert mindent elmesél a könyvben. "A hangomért egyébként elnézést kérek, mert elég komoly betegségen megyek át" – magyarázta, de itt nem az éneklésre gondolt, betegsége miatt a beszéd is nehezen ment neki. "Ez a könyv számomra egy terápia is. Hogy miért jött ki a könyv? Ugye, itt vagytok ti, újságírók. Hát, miattatok jött ki a könyv. Mert szerettem volna, ha Zámbó Krisztián szavait olvasnák az emberek" – fűzte hozzá, majd mentségképp hozzátette, nincs nagy baj a médiával, csak hát mindig cifrázzák, amit mond.

És aztán dalolt, vagyis playbackelt, pedig hát még beteg is volt, nem is várta volna senki, hogy így szórakoztassa a nagyérdeműt. De ő akarta, mert szeret énekelni, még akkor is, ha nem mindig úgy sikerült, ahogy gondolta. "Úgyhogy elhoztam az X-Faktorból az egyik kedvenc dalomat, Luther Vandross Dance with my father-jét, és azt szeretném elénekelni, ha nem baj, ezzel a hanggal is" – így Zámbó, és dalra fakadt, eleinte átszűrődött a hangja a playback alól. Könnyes, átszellemült tekintetekről nem tudunk beszámolni, de Keresztes Ildikó előtt lepörgött egy jelenet az X-Faktorból, amíg korábbi mentoráltja dalolt.

"Emlékszem, hogy amikor ezt a dalt először elénekelte a próbán, akkor ott a stábból többen fakadtunk sírva. És aztán eljött a szombat, amikor a megmérettetés volt, és egyszerűen alig-alig hasonlított önmagára, és ez majdnem végigkísérte az egész versenyen. Én ebbe őrültem bele, ebbe a fajta tehetetlenségbe, mert Krisztián jó alapanyag, jó kiállású, tehetséges is" – beszélt a Velvetnek mentoráltjáról Keresztes Ildikó, de közben hangsúlyozta, nagyon büszke Zámbóra, bár azt még nem tudja, miről szól a könyve. "Azt gondolom, hogyha ez által ki tudott írni magából dolgokat, ami előbbre lendíti őt a saját pályáján, vagy akár csak ahhoz segítség volt, hogy megismerje jobban önmagát, akkor ez a könyv üdvözítő dolog. Tényleg végtelenül kíváncsi vagyok rá" – fogalmazott az énekesnő.

Volt pénze, nem ezért adtak ki könyvet

Zámbó Krisztián azt mondja, a teljesítménykényszer és a vele szemben állított elvárások miatt fagyott le az élő adások során, na meg azért, mert az első adás alkalmával erőset rontott. És az már kihatott az összes produkciójára, ha másban nem, hát abban, hogy nem mert magasabbat énekelni, a számokat több félhanggal lejjebb pakoltatta, az viszont már nem volt az ő hangszíne. Az élőket nem élvezte, feszült volt, tartott a kritkáktól, de állítása szerint rengeteget fejlődött lélekben, talán még fel is nőtt. Erre a könyvre büszke, és bár egészen nyilvánvaló, hogy pénzt is keres vele, hangsúlyozta, nem ez volt a lényeg. "Enélkül a könyv nélkül is meg tudtam élni, nem voltak problémáim, csak nem mindig tudtam kezelni a pénzt" – mondta a Velvetnek az egylemezes Zámbó, aki már nem akar többet magyarázkodni.

Persze a menyasszonya, Takács Zsuzsa is úgy gondolja, ezt a könyvet meg kellett írni, készpont. "Igenis nem a külvilágtól vagy– ne haragudj – újságíróktól kell megtudni a nagyvilágnak vagy azoknak, akik kíváncsiak Krisztiánra, hogy mi történik vele, hanem az ő elmondásából" – pártolta fiúját Takács Zsuzsa, aki azt is elmondta, hogy most még nincs túl sok fellépése Zámbónak, de mozgolódik mindenfelé. Javában zajlott a dedikálás, amikor beesett Zámbó Marietta, "eltévedtem", súgta oda a Zámbó-gyereknek, aztán kicsit fotózkodott, dedikáltatott, majd megint fotózkodott, így megy ez feléjük. Lass Bea és Stone a távolmaradók csapatát gazdagította, de Fásy Ádám belesett, összeszedett pár könyvet a boltból, udvariaskodott kicsit, kezet fogott Zámbóval, rákérdezett a születésnapjára, és előre kimentette magát, amiért nem lesz ott. Közben a kirakaton át benéztek a járókelők, jé, nézd, az ott Zámbó Krisztián, végül páran be is tévedtek az üzletbe, de a többség inkább továbbment.