Spitzer Gyöngyi Soma 27 éve ismerte meg Király Tamást, a divattervező halálhíre mélységesen lesújtotta, elmondása szerint pszichoszomatikus tünetei is voltak. Kandech Evelyne apácskának szólította a divattervezőt, aki 2004 óta a legjobb barátja volt. Barátai önzetlen, meleg szívű, segítőkész emberként beszéltek a divattervezőről, aki Soma Mamagésa szerint egyszer azt mondta: ha meghal, ne virágot, hanem vállfát vigyenek a sírjára.

"Szombaton reggelre virradóan azt álmodtam, hogy Tamás kéri, hogy menjek föl hozzá, és szeressük nagyon egymást. Olyan erővel mondta, mintha szerelem lett volna, de közben meg mégsem" – mondta a Velvetnek Spirtzer Gyöngyi Soma, aki 27 éve ápolt közeli barátságot a vasárnap hajnalban, saját otthonában meggyilkolt Király Tamás divattervezővel. "Aztán tegnap jött a hír, amitől nagyon erős pszichoszomatikus tüneteim voltak, a hidegrázástól kezdve az erős szívdobogásig. Erős volt közöttünk a lelki kapocs, ezt mutatja az is, hogy a halála előtt üzent nekem, mintha érezte volna, hogy mi vár rá" – fogalmazott az extrovertált gyógyító, aki húsz és fél éves korában, nem sokkal a fővárosba költözése után ismerkedett meg a hatvanévesen elhunyt tervezővel. "'87 tavaszán volt életem első budapesti művészi munkája, egy kis videóklipet forgattunk Wahorn Andrással, Mihók Barnával és Király Tamással. Azon az őszön életem első budapesti nagyszínpadi negnyilvánulása pedig egy performansz volt egy Király Tamás-show-n" – mondta első közös munkáikról Spitzer, majd az utóbbi években kissé nélkülözött művész jellemére is kitért.

Kórust formált az ottlevőkből

"Elképesztően tudott adni, egy végtelenül nagyvonalú, a másikra figyelni tudó, együttérző, jószívű, igazi melegszívű ember volt. A tavaly előtti születésnapomon ő volt az egyedüli a körülbelül nyolcvan-száz vendégből, aki éjfél körül odajött hozzám, és kirántott a cselédkedésemből, amit magamra vállaltam. Megrázott, és azt mondta, hogy én vagyok az ünnepelt, menjek fel a szobámba, csípjem ki magam, mert ünnepelni akarnak. Mire lejöttem, ő egy kórust formált az ottlevőkből. Ez Tamás. Azonnal cselekszik, csinálja, ott van, és néha akkor is ad, amikor neki nincs miből. Nagy űrt hagy maga után. Egészen kivételes, különleges személyiség volt. És egy végtelenül szerény, kedves, közvetlen ember. Talán túl sok mindenkit is beengedett maga köré" – mondta Soma, majd megjegyezte: Király egyszer azt mondta, ha meghal, virág helyett vállfát vigyenek a sírjára.

Addig dörömbölt az ajtón, amíg be nem jutott

Kandech Evelyne egykori megasztáros énekesnő 2004-ben ismerte meg Király Tamást egy szórakozóhelyen. Egész éjjel beszélgettek, aztán meghívta magához egy házibuliba. Két héttel később már a bemutatóján énekelt, és mutathatta be az egyik ruháját. "Azóta töretlen és rendületlen volt a barátságunk, nekem ő nemcsak legjobb barátom volt, de apapótló is. Ő Babácskának hívott engem én pedig őt Apácskának. Ez csak a mi kettőnké volt. A legfantasztikusabb élményem az volt, amikor egy bemutató alkalmával megmutatta Gyöngyösön a házat, ahol született és ahol felnőtt. Rengeteg éjszakát beszélgettünk át nála vagy nálam és bármikor kereshettem, ha szükségem volt rá, mindig volt rám ideje, ereje, energiája. Amikor életem egyik nagyon nehéz időszakát éltem és hetekig nem mozdultam ki a lakásból, nem kommunikáltam senkivel, kikapcsoltam a telefonomat, Tomi eljött hozzám, addig dörömbölt az ajtón, amíg be nem engedtem, összekapart, lelket öntött belém és felmosott a padlóról. Hát ilyen barát volt ő. Az én barátom" – emlékezett meg a Velvetnek a divattervezőről Kandech Evelyne.

Monique Covet egykori pornószínésznő csak hétfőn értesült a hírről, amit percekig képtelen volt elhinni. "Rengeteg ruhámat Tomi tervezte, fotózásaink is voltak együtt. Minden emlékem kedves vele" – írta Covet. Marjai Judit modellből lett fotós is egy munka révén ismerkedett meg a divattervezővel még 1981-ben. Mindössze tizennégy éves volt, amikor részt vett egy modellcastingon, amin Király egyik bemutatójához kerestek szereplőket.

Happening, más néven csúszdázás

"Ott ismertem meg Tamást, aki csak annyit mondott, hogy Szentendrén egy happeningre keres embereket. 14 évesen fogalmam sem volt, mit jelent a happening, és miután a performansz során egy csúszdán kellett lecsúsznunk egy laposabb, szentendrei ház padlásáról, azt gondoltam, csúszdázást jelent" – idézte fel legkedvesebb emlékét a hurkarajongó Marjai. Hangsúlyozta, Királyt is beszorították a nélkülöző művészek közé azzal, hogy Magyarországon nem ismerték el a munkásságát. "Nagyon sajnálom, nagyon szerettem, egy végtelenül kedves, jó ember volt. Tavaly terveztünk egy közös fotózást, és még jártam is fönt nála abban a lakásban, ahol végül meggyilkolták."

Szabó Patrícia, a Cosmopolitan egykori főszerkesztője nem ápolt közeli barátságot Királlyal, de három héttel ezelőtt véletlenül összefutott vele, amikor visszavitt az ELLE divatbemutatóra egy ruhát. "Egy kis bőröndöt húzott maga után, épp akkor ment próbálni a bemutatóra. Gyakorlatilag az volt az utolsó fellépése. Többször találkoztunk, de nem ismertem őt olyan nagyon, elég excentrikus figura volt. Egyszer azt kaptam a barátaimra a szülinapomra, hogy miután elmentünk vacsorázni, elvitte egy Király Tamás-divatbemutatóra. Ezt kaptam ajándékba. Az pedig, ami történt, egyszerűen elképesztő és felfoghatatlan. Nyugodjon békében, nagyon különleges ember volt."