A '90-es évek végén szinte futószalagon gyártották az amerikai tinifilmeket: Amerikai pite, A csaj nem jár egyedül, vagy a 10 dolog, amit utálok benned. Az ezekben a filmekben játszó színészek már akkor sem voltak végzős gimnazisták, bármennyire is az volt a szerepük, mostanra pedig a legtöbben már majdnem 40 évesek. Például Freddie Prinze Jr. is, akinek már ősz a halántéka, és leginkább Sarah Michelle Gellarral (illetve most már Sarah Michelle Prinze) közös gyerekeivel foglalkozik a legtöbbet.

A csaj nem jár egyedül

1999 egyik legnépszerűbb tinifilmje volt A csaj nem jár egyedül, amiben Freddie Prinze Jr. hódította meg Rachael Leigh Cookot. Freddie Prinze Jr. azóta elvette feleségül egy másik népszerű tinifilm, a Kegyetlen játékok egyik szereplőjét, Sarah Michelle Gellart, óriási filmekben viszont nem sok szerepet kapott. Rachael Leigh Cook sem lett A-listás színésznő, és leginkább sorozatokban szerepelt azóta.

10 dolog, amit utálok benned

A 10 dolog amit utálok benned egyik főszereplője Heath Ledger volt, aki 2008-ban halt meg, így ő értelemszerűen nem került bele galériánkba, helyette Joseph Gordon-Levitt és Julia Stiles szerepel az akkor és most válogatásunkban. Julia Stiles sikeresebb színésznő lett, mint Rachael Leigh Cook, de olyan sok főszerepet ő sem kapott a '90-es évek vége óta – legutóbb a Napos oldal című filmben láthattuk. Joseph Gordon-Levitt viszont a többiekkel ellentétben több nagyobb filmben játszott, legutóbb például a Lincolnban, igaz, ő fiatalabb is társainál.

Amerikai pite

Talán az Amerikai pite sorozat a legmeghatározóbbja a 90-es évek tinifilmjeinek, ám főbb szereplői mégsem kaptak a tinglitangli vígjátékokon vagy filmsorozatokon kívül más szerepeket. (Kivéve talán Mena Suvari Amerikai szépségben kapott szerepét.) Jason Biggsről például a mai napig csak ez a tinifilm jut eszébe mindenkinek. Talán Alyson Hannigan az egyetlen, akinek sikerült kilépnie a zenetáboros perverz kislány szerepkörből – őt már inkább az Így jártam anyátokkal sorozat Lily-jeként ismerik az emberek.

Buli az élet

Egy itthon talán kevésbé ismert tinifilm a Buli az élet, aminek főbb szereplői Seth Green és Jennifer Love Hewitt voltak. Utóbbit szinte mindenki a Szellemekkel suttogó sorozattal azonosítja, míg Seth Green valószínűleg az Austin Powers filmekből maradt meg mindenki emlékében. Green egyébként leginkább a Family Guy egyik hangjaként hallható mostanában, ő szinkronizálja ugyanis Chris Griffint a sorozatban.

Kegyetlen játékok

Reese Witherspoon egyik első említésre méltó filmje volt ez, amiben akkori pasijával, Ryan Phillippe-vel játszott együtt. A film egyébként Choderlos de Laclos 1782-es regényének, a Veszedelmes viszonyoknak napjainkba áthelyezett változata. Harmadik főszereplője Sarah Michelle Gellar volt, aki azóta Freddie Prinze Jr. felesége, és aki egyébként A csaj nem jár egyedül stáblistáján is feltűnik, de akkor csak egy név nélküli lányt játszott, aki egy kávézóban üldögélt.