Egy nagy csokorra való olyan zenész jár köztünk, akik kiválóan bizonyítják azt az alaptételt, hogy egy férfinek jól áll a kor. Van, aki elhagyta a nyolcvanas évekre jellemző böngyör frizurát, van, akinek jót tett az őszülés, van, akit a pár ránc tett újra kanná.

Nem mindegyik férfiről, még inkább zenészről mondható el az a közhely, hogy úgy nemesednek a korral, ahogy öregednek. Ám akad köztük néhány figura, aki mindenféle narkó, pia és nemi betegség ellenére fitten tartja magát, és manapság sem néz ki sokkal idősebbnek, mint fénykorában. A Glamour Online segítségével ilyen zenészeket szedtünk össze a lenti szövegben és galériában.

Slash-nek nincs különösebben nehéz dolga idősödés terén, mivel hajilag úgy néz ki, mint egy fekete pulikutya. Így, hogy a feje szinte teljes takarásban van, könnyű korosodni. Jon Bon Jovi járta be talán a legnagyobb utat: szőrös mellkasú, oroszlánfejű rockergyerekből megfontolt dobozgitáros faterré vedlett. Dave Grohl, a Foo Fighters vezére egyfajta Jayként kezdte fiatalon, aztán felszedett pár dekát és egy körszakállat, és máris férfiistenként tisztelik őt (és ez a fél együttesére igaz). Ugyanezt a nemesedést elmondják Josh Homme-ra, a Queens of the Stone Age énekesére, bár nála tényleg csak a szőr változott.

James Hetfield a Metallicából ugyanez a kategória: sehol sincs már a nyolcvanas évek szénaboglyája, ellenben most ott a sátáni kecskeszakáll. Tommy Lee a ráncokon felül teljesen elhagyta a nyolcvanas évekre jellemző frizurakölteményét, és diszkrét rokkerré vált. Az orrpiercing és fogékszer azért ott figyel nála.

Nehéz eset Anthony Kiedis, a Red Hot Chili Peppers énekese is, aki régen hosszú, csapzott hajával egy koszos hippire emlékeztetett, de most rövid hajjal és kamionosbajusszal büntet. Ha már RHCP, akkor Dave Navarro is az a figura, aki vénülhet akármennyit, a tetkói meg az állatsága megmarad, a Carmen Electrák dögleni fognak utána. Dave Gahan a Depeche Mode-ból leginkább diszkrétebbé vált öltözködéséről lehet ismert.

Húsz év különbség látható Damon Albarn két kitüntetett képén is. Na meg egy gyöngyös nyaklánc, lurkófrizura és fülkarika az elsőn, farmercucc és borosta a másodikon. A Duran Duran Nick Rhodesa se kicsit változott meg, bár ő sokat öregedett bandája csúcsidőszaka óta. A narancssárga hajkorona megőszült, a fiatalos pofi éretté változott. David Bowie sem volt sose szép ember, de ahogy öregszik, a ráncok egyre frappánsabban eltakarják ezt. Van persze egy jó ellenpélda is: Mick Jagger például egyre zombisabban néz ki, ahogy öregszik.

A tokaji is nemes ám!

És persze a magyarok is lényegesek: szerintünk Pataky Attila ugyanolyan csibészesen kacsint le a színpadról, mint évtizedekkel ezelőtt, de Korda György nemes érettsége se csorbult. E cikk példájára várjuk olvasóink levelét erre a postafiókra, hogy megírják, önök szerint mely magyar előadó sorolható a korral nemesedő és férfiasodó zenészek közé.