Ha maga a fojtogatás váratlan is volt, Nigella Lawson és Charles Saatchi házassága már ettől függetlenül rég zátonyra futott. Ismerőseik arról beszéltek a Sunnak, a két sikeres ember mennyire nem tudta karrierjét összeegyeztetni, és hogy Lawson a tévés főzésben végre meglelte a boldogságot. Saatchinak azonban protokollfeleségre lett volna szüksége.

Kártyavárként kezd magába dőlni az ismert brit tévés szakácsnő, Nigella Lawson, mivel a sajtóból kellett megtudnia, hogy fojtogató férje, Charles Saatchi beadta a válókeresetet – írja a Sun. Ugyan a közös házból tíz évnyi házasság után már elköltözött az 53 éves nő, 70 éves férjével való végleges szakítása így is nagyon megviseli a barátai szerint. Állítják, Lawson reménykedett benne, hogy saját amerikai turnéja után újra felmelegíthetik a házasságot a műgyűjtővel.

"Szegény Nigella maga alatt van. Nem gondolta, hogy Charles fogja benyújtani a válókeresetet"– mondta egy jóbarát a Sunnak. A barát szerint felhívta Saatchit, amikor tudomást szerzett a közleményéről, és kérdőre vonta, miért akar válni előzetes egyeztetés nélkül. A hagyománytisztelő Lawson hitt az újrakezdésben. "Sajnálattal közlöm, hogy Nigella Lawson és én elválunk. Ez mindkettünk számára szívszorító, mivel szerelmünk mély volt, de az elmúlt egy évben nagyon eltávolodtunk egymástól" – közölte egy kommünikében vasárnap Saatchi.

Kinek a karriere fontosabb?

A válás egyik okaként azt hozták fel, hogy Saatchi neheztel Lawsonra, mert nem kommunikálta le a történteket, magyarán nem védte meg őt. Sőt, Saatchi szerint inkább a saját hírneve megvédésével volt elfoglalva, nem pedig a házasságuk rendbehozatalával. Ezt azzal is indokolta, hogy direkt odaterelte a lesifotósokat az elköltözést megörökítendő. "Charles dühös, és Etnaként robbant fel"–mondta az egyik barát az amúgy lávafolyásairól, és nem hatalmas robbanásairól ismert vulkánhoz hasonlítva Saatchit.

A Lawsonhoz közel álló források természetesen inkább a szakácsnőt állítják be áldozatnak (ahogy mostmár hivatalosan is ő számít annak az ügyben). Kiemelik, Lawson most azon van, hogy kiutat találjon a helyzetből, és az egész házasság válságát Saatchi okozta. Ugyanis volt egy olyan megállapodásuk, hogyha Lawson eléri az 50. évet, visszavonul. De a tévés szakács karrierje jól hasított, nem akarta ezt megszakítani. Saatchinak viszont a protokolláris megjelenéseihez kellett volna egy díszfeleség, aki mindig ott van mellette, ezt azonban az elfoglalt Lawson nem adhatta meg. Ezért Saatchi úgy érezte, Lawson nem tesz meg mindent a házasságért.

Cseberből vederbe

Lawson azonban terhelt gyerekkora után végre megnyugvást és boldogságot talált a tévéshow-kban, ahol "nem számít, hogy odaégeted a süteményt vagy elrontod a tojást, ez nem élet-halál kérdése" – magyarázta egy jóbarát. A nő amiatt is aggódott, hogy öregedésével már nem kelti fel férje figyelmét, és félt a konkurens tévészakácsok terjeszkedésétől is. A magas körökben mozgó Saatchi ráadásul lenézte az átlag brit háztartásokban népszerű felesége munkásságát, egyszer megjegyezte, "nem ennék meg semmit, amit főz".

Az ügy június 9-én pattant ki néhány lesifotóval. Ezeken az látszik, hogy a házaspár a londoni Mayfair étteremben vitatkozik, és Saatchi kvázi fojtogatja nejét. A férfi később igyekezett elkenni az ügyet, mondván csak játékos cívódás volt ez, de a szemtanúk (akik amúgy nem léptek közbe az erőszakos jelenetet látva) egybehangzóan a durvaságot emelték ki. Saatchi kénytelen-kelletlen a rendőrségen elismerte tettét, figyelmeztették, de nem vették őrizetbe. Lawsont ezután már jegygyűrű nélkül észlelték, valamint nagyon megviselt arcot mutatott a külvilágnak. Június 27-én költözött el a közös házból, vasárnap pedig jött a válás híre.