Elővettük a számológépet, és horoszkóp-hitelességű számolgatásba kezdtünk, hogy kiderítsük, a legrutinosabb mentor mit fog kihozni énekeseiből. Sajnos a számok rossz hírrel szolgálnak Bozsek Márkéknak, örülhetnek, ha valamelyikük hatodik lesz.

A múlt hétvégén kiderült a beosztás az X-faktorban: a veterán mentor, Geszti Péter kapta meg a 25 év felettieket. Mivel ő az egyetlen, aki végigzsűrizte eddig az összes évadot, megpróbáltuk hát kistatisztikázni, átlagban hanyadik helyet hozhatja össze Geszti a versenyzőinek, és ehhez összetett matematikai formulát állítottunk fel. Eredmény a cikk végén.

Az első évadban Geszti a lányokat terelgette. Domokos Fannit, Janicsák Vecát és Shodeinde Dorkát kapta, és nem teljesített túl jól. Domokos Fanni rögtön a második körben kihullott (11. lett), Shodeinde Dorka négy fordulóval tovább bírta (7.) és a legjobb eredményt Janicsák Veca érte el, aki a legjobb női énekesként a negyedik lett. Ő lett az ráadásul, aki a mai napig a felszínen van és foglalkoztatják a popszakmában.

A második évadot a leghálátlanabb kategóriával, a csapatokkal nyomta végig Geszti. Az Ikrek nevű tinilánypáros már a harmadik körben elvérzett (10. hely), a következőben pedig az Apollo23 is eltűnt (9.). A Rocktenors egy picivel tovább húzta, de a hatodik hellyel nekik is meg kellett elégedniük.

Jött a következő menet, a harmadik sorozat, ahol végre Geszti is megmutathatta, ki a menő. A fiúkat kapta, és vegyes, de átlagban jó eredményt ért el velük. Fehér Zoltán a nyolcadik, Szabó Dávid pedig a negyedik helyig jutott el, Oláh Gergő pedig drámai csatában ütötte ki Antal Tímeát a döntőben, és nyerte meg a versenyt.

Mi lesz Bozsekékkel?

A 25 (illetve a harmadik évadban 28) év felettiek nyomasztó fölényt alakítottak ki az adások alatt. Az első évadban Szabó Mariann (9.), Wolf Kati (6. + Eurovízió) és Vastag Csaba (1.), a második évadban Gyurcsik Tibor (12.), Tarány Tamás (4.) és Kocsis Tibor (1.), a harmadikban pedig Lass Bea (9.), Zámbó Krisztián (6.) és Kovács László 'Stone' (5.) hasított.

És akkor lássuk a matekot, hanyadik lehet a végén Bátky Zoltán, Bozsek Márk, Danics Dóra, Komondi Lia, Krasznai Tünde vagy Nagyváradi Nelli:

  • ha csak Geszti énekeseinek átlageredményét nézzük, akkor idén a 7. hely lesz az, amit hozhat Geszti egy átlagmentoráltja.
  • ha csak a 25/28 év felettiek átlagát nézzük, akkor számmisztikánkból a 6-os szám jön ki.
  • így megállapítható, hogy az jár jobban, akit nem mentorál Geszti, de a 25 év felettiek csoportjába tartozik, és nagyjából a 6-7. hely környékére számíthat, ha mindezt átlagoljuk.