Cikkünk megírásáig Woody Allen még mindig nem reagált érdemben örökbefogadott lánya nyílt levelére, illetve egykori élettársa, Mia Farrow és fia, Ronan Farrow támadására – márpedig mindannyian azzal vádolják, hogy molesztálta akkor még gyermekkorú Dylan lányát. (Aki azóta nevet változtatott.)

Miről van szó pontosan?

Még januárban, amikor a Golden Globe díjátadó közben Mia Farrow és fia a Twitteren szidták Woody Allent, főleg arról írtak, hogy a rendező molesztálta Dylan Farrow-t. Ezután Dylan Farrow nyílt levélben, maga mondta el – eddig nem hallott részletességgel– , mit élt át. A rendező szégyenletesnek tartja a vádakat és tagadja, hogy valaha szexuálisan zaklatta volna nevelt lányát. Egyelőre ennyit közölt, később hosszabb reakciót ígért. 

A nyílt levélben a most 28 éves, házas nő Allen legutóbbi filmje, a  Blue Jasmine  szereplőit is megszólította: név szerint Alec Baldwint, Cate Blanchettet és Louis C.K.-t kérdezi arról, mit tettek volna, ha az ő gyerekükkel történik mindez?

Blanchett diplomatikus választ adott. „Már régóta fennáll ez a gyötrő helyzet a családjukban, remélem, megoldásra és békére találnak” – nyilatkozta a Santa Barbara-i filmfesztiválon, ahol egy nyilvános sajtóeseményen az egész stábnak megköszönte a közös munkát, csak a rendezőnek nem.

Alec Baldwint nem újságírók kérdezték, hanem twitterezők, akiknek néhány, azóta törölt üzenettel reagált. Egyikük azt kérdezte, nem gondolja-e, hogy jön egy bocsánatkéréssel Dylan Farrownak, mire Baldwin visszakérdezett: honnan veszik, hogy nekik – talán a stábot, vagy a színészeket érthette ezalatt – kommentálniuk kell azt, ami Allen családjával történik. Valaki más azt vetette fel, hogy Baldwinnak is van két lánya, mire a színész azt válaszolta: „nagyon téved, aki szerint nekem, vagy bárki más kívülállónak köze van ehhez az egészhez”. 

Allen közvetlen kollégái tehát nem foglalnak állást, egyelőre Allen sem védekezik. Megteszik helyette mások, például Robert B. Weide, aki dokumentumfilmet készített a rendezőről, elvileg tehát mindent tud az életéről.

Mit tudunk biztosan?

Mielőtt szembeállítanánk azt, amit ő mond, és amit a nő, nézzük, mi az, amit biztosan tudunk az akkori helyzetről. (Forrásunk nagyrészt a New York Times 1991-ben megjelent cikke.)

  • Mia Farrownak összesen tizenöt gyereke van, mindannyiukról nem írunk részletesen, csak azokról, akik történetünk szempontjából fontosak. Soon Yit André Previn zeneszerzővel fogadta örökbe, Dylant pedig 1985-ben, már Allennel. Allen hivatalosan sosem fogadta örökbe Soon Yit.
  • Woody Allen és Mia Farrow 1980 és 1992 között voltak együtt, de nem nevezhetjük őket élettársaknak, mivel sosem laktak egy helyen. Házasságot sem kötöttek. Allen, ha tehette, kevés időt töltött a gyerekekkel.
  • Kapcsolatuknak 1992-ben az vetett véget, hogy Farrow meztelen fotókat talált, amelyeket Allen készített Soon Yiről. Életrajzi könyvében a színésznő azt írja, Allen akkor bevallotta, hogy kapcsolata van az akkor körülbelül húsz éves lánnyal (pontos kora nem ismert, anyakönyvi kivonata nincs). 
  • Szétválásukkor hosszan pereskedtek közös, illetve együtt örökbefogadott gyerekeik láthatásáért. 
  • Ekkor Farrow azt állította, hogy Allen molesztálta az akkor hét éves Dylant. Ezt az orvosszakértői vizsgálat nem erősítette meg, és a bíróság sem látta bizonyítottnak. 

Mi történt valójában?

Dylan Farrowt írása szerint Allen kézenfogta, a padlásra vitte, és arra kérte, hogy feküdjön hasra, játsszon a kisvonatjával, eközben pedig szexuálisan bántalmazta. Beszélt hozzá, a fülébe suttogta, hogy jó kislány és majd elviszi Párizsba, ahol filmsztárt csinál belőle. Állítja, Allen rendszeresen félrevonta a család elől, gyakran a hüvelykujját a kislány szájába dugta. Együtt kellett vele aludnia (a férfi csak egy alsónadrágot viselt), és a gyerek ölébe hajtotta a fejét. Lánya később mindent elmondott Farrownak, aki azonnal számonkérte Allent. A rendező azzal vádolta a nőt, hogy ő beszélte tele a gyerek fejét ilyenekkel. (Allen és Farrow ekkor már nem éltek együtt.)

Weide a Daily Beastnek írt cikkében azzal védi a rendezőt, hogy Allen 19-20 éves koráig alig-alig foglalkozott Soon-Yival, kapcsolatuk nem a lány gyerekkorában kezdődött. (Annak élét, hogy Farrow-val közös gyereküket, Ronant felháborítja az apját Soon Yihez fűző kapcsolat, azzal veszi el, hogy a férfinek talán Frank Sinatra a biológiai apja, úgyhogy ne izgassa magát a bizarr rokoni helyzeten.)

A (szerinte feltételezett) molesztálás pontos körülményeit úgy jelöli meg: a vádak szerint (a New York Times cikke itt részletezi) 1992. augusztus 4-én, amikor már Soon-Yivel élt kapcsolatban, Woody Allen szexuálisan közeledett Dylanhez Farrow házában, ahová a gyerekeket ment meglátogatni. Az eseményről a lány másnap számolt be anyjának, aki videóra vette, ahogy a gyerek erről beszél. 

Allen mellett

Egymás után nyilvánulnak meg a Woody Allent védő hírességek: Stephen King szerint az egész vádaskodás a megcsalt Farrow bosszúja. Barbara Walters riporter-műsorvezető a Viewban közölte, hogy Allent nagyon jó apának tartja, a rendező (35 évvel fiatalabb) exbarátnője szerint az egészet Farrow találta ki, ezt mondja Denis Hamill író is

Allen ügyvédje azt mondta, a vádak csupán egy bosszúszomjas szerető szavai, amelyeket pontról-pontra cáfolt a bíróság. 

 Érvelése szerint a vádak azért hiteltelenek, mert Allen akkor épp a gyerkei láthatásáért közdött, és nincs ember, aki ilyen helyzetben a saját gyerekét molesztálná, ráadásul a padláson, amikor köztudott, hogy klausztrofóbiás (tényleg ezt írja). Leszögezi, hogy a rendező ellen sosem emeltek vádat, mert a hatóságok nem látták bizonyítottnak a gyermekmolesztálást - bár a connecticuti rendőrség fél évig nyomozott az ügyben. A videofelvétel sem támaszt alá semmit, mert Farrow többször leállította és újraidította, a szünetekben pedig nem tudni, mit csinált.

1993 februárjában, írja Weide, megjelent egy cikk az LA Timesban, amely szerint Monica Thompson, Farrow egyik bébiszittere felmondott, mert Farrow arra akarta rávenni, hogy tanúskodjon Allen ellen. Thompson állította, hogy az emlegetett videót Farrow két-három napon keresztül vette fel Dylannel. Farrow oldala azt emelte ki: a nyomozók minden feljegyzésüket megsemmisítették, a szakvéleményt adó orvosok pedig nem vallottak eskü alatt, bíróság előtt.

Akárhogy is, a bíró Farrow javára döntött a gyermekelhelyezés kérdésében, Dylant pedig pszichoterpáriára küldték. Allentől megtagadták a láthatási jogot, négy hónappal később pedig a rendőrség is abbahagyta a gyermekmolesztálási ügy nyomozását. 

Egészen szürreális adalék, hogy Mia Farrow testvérét tavaly októberben 25 év börtönre ítélték, amiért 2002-ben megrontott két 10 éves fiút. Arról nem is beszélve, hogy Roman Polanski hasonló ügyében Mia Farrow tanúskodott a rendező mellett, akit bűnösnek találtak kiskorúval folytatott szexuális együttlét miatt, de amikor Polanski 2002-ben Oscart nyert a Zongorista miatt, Farrow egy szóval sem említette az esetet.

Mivel Woody Allen technofób, és egyáltalán nem követi az online média vagy úgy alapvetően az internet történéseit, ő máig éli boldog életét Soon-Yivel, akivel azóta két lányt fogadtak örökbe. Az ügynek biztos lesz folytatása, érdekes adalék: legnagyob kritikusa, Ronan Farrow nemsokára egy amerikai tévécsatornán debütál műsorvezetőként.