Miközben az énekes ügyvédje továbbra is azt állítja, hogy Kállay-Saundersék csak védték magukat a tavalyi, Hajógyári-szigeten történt verekedésben, a rendőrség két bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt is vizsgálódik Kállay-Saunders ellen. A bizonyítékok alapján ugyanis úgy hiszik, a verekedésben résztvevő testvérpár egyik tagját súlyosan, a másikat életveszélyesen verhette meg az énekes.

Halmazati büntetésben tizenegy év lehet a büntethetőség maximuma Kállay-Saunders András 2013-as, Hajógyári-szigeten történt verekedéses ügyében, a rendőrség ugyanis nemcsak egy, hanem két bűncselekmény okozásának gyanúját is vizsgálja – értesült a Velvet. Az ügyben két fő ellen indult eljárás. „A Budapesti Rendőr-főkapitányság Életvédelmi Osztálya folytat eljárást életveszélyt okozó testi sértés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt K. O. A. O. ellen, valamint életveszélyt okozó testi sértés bűntett és súlyos testi sértés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt K. S. A. ellen" – közölte megkeresésünkre a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A megalapozott gyanú, írták, a rendelkezésre álló bizonyítékokból ered. Ilyen lehet a helyszíni ipari kamera felvétele is.

A büntetési tétel maximuma 11 év lehet

A rendőrségi közleményből az következik, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál hazai indulója két főt is bántalmazott a Hajógyári-szigeten: egyiküknek életveszélyes, míg a másik főnek súlyos (nyolc napon túl gyógyuló) sérüléseket okozott. Ez nagyjából egybe is vág azzal, hogy a Bors szerint a verekedésben megsérült testvérpár egyik tagja arc- és orrcsonttörést szenvedett, míg a másik fiú napokig feküdt az intenzíven agylebenygyulladással.

Amennyiben a nyomozás lezárulta után az ügyészség vádat emel az exmegasztáros ellen súlyos testi sértés, valamint életveszélyt okozó testi sértés miatt, bűnössége esetén Kállay-Saunders hosszú évekre börtönbe kerülhet. „A halmazati büntetés szabályai úgy alakulnak, hogy a két büntetési tételkeret közül a súlyosabbat vesszük alapul, tehát itt a 2-től 8 évig terjedőt, amihez aztán hozzáadjuk a büntetési tétel felét (4 évet), amiből megkapjuk a felső határt. Itt ez, ugye, 12 év lenne, de a szabály szerint a megemelt határ nem lépheti túl a két büntetési tétel maximumának összegét. A súlyos testi sértés esetében ez 3, az életveszélyt okozónál 8 év, így ez összesen 11 év" – tájékoztatta lapunkat Zamecsnik Péter ügyvéd. Hozzátette: az ítélkezéskor a súlyosabb cselekményért adható büntetés középértékéből indulnak ki, az jelen esetben öt év. A bíróság ettől mind felfelé, mind lefelé elmozdulhat megfelelő indoklás esetén. 

Az ilyen jellegű ügyeknél súlyosbító körülményként értékelheti a bíróság a büntetett előéletet, illetve azt is, ha veszélyes eszközzel követte el a cselekményt. Enyhítő körülmény lehet a családi állapot, a büntetlen előélet, a beismerés, a megbánás és a sértetti közrehatás is – jegyezte meg Zamecsnik.

Védekezett, elhárította a veszélyhelyzetet

Kállay-Saunders András ügyvédje, Magyar György azt mondja, felesleges ennyire előreszaladni, főleg, hogy az álláspontjuk szerint Kállay-Saunders és társa csak védekeztek. „Nekünk az az álláspontunk, hogy ez az ember ebben a vonatkozásban nem lesz megbüntethető, mert őket támadták, és védekezési joga volt, és védekezés közben hárította el a súlyos veszélyhelyzetet, ő pedig senkit nem bántalmazott – ami által nem tudja ezt a cselekményt elkövetni. Bármi van egy büntetőeljárás gyanúsításában, abból semmiféle ítéletre vonatkoztató következtetést levonni nem lehet. Várjuk meg a bizonyítási eljárást, az majd ki fogja állítani, hogy ki támadott kire, és ki volt, aki védekező pozícióban volt" – így szólt a dr. Magyar György száját elhagyó magyarázat. 

Tájékoztatása szerint az ügyben sem tanúmeghallgatások, sem szembesítések nem történtek, és szerinte még sehol nem tartanak a bizonyítási eljárások. „A fiatalembert [Kállay-Saunders Andrást] egyetlen egy alkalommal hallgatták meg, ráadásul okosan, tolmács és védő nélkül, miáltal még a nyilatkozatának is komoly hitelességi kérdései lesznek. De még hosszú vizsgálat előtt állunk, és ez a fiatalember védekezett, a barátját védte, akit azok megtámadtak, és mindenféle rasszista indítattatással hoztak hátrányba. Ő odament, és szétválasztotta a verekedő embereket, ennyi az ő szerepe" – ismertette a védelem álláspontját Magyar. 

Megjegyezte még, hogy a garázda verekedésben márpedig mindenkinek szerepe van, így véleménye szerint nem lehet egy embert kiemelni. Ugyanakkor bárhonnan nézzük is, összesen mégsem négy, mindössze két fő ellen indult eljárás – és ebből az egyik Kállay-Saunders András.

Hozzászólna? Facebook oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!