Az idei Oscar-díjátadó egyik legviccesebb momentuma volt, mikor John Travolta felkonferálta a Jégvarázs betétdalának énekesnőjét, Idina Menzelt, a nevével viszont kicsit bajba került, és gyakorlatilag egy betűt sem talált el, mikor megpróbálta kimondani. Azóta az egész internet Travoltán röhög, és már mindenkinek kitaláltak egy travoltásított nevet.

Akinek egy kicsit is tetszett a Disney legnagyobb tavalyi alkotása, a Jégvarázs, az valószínűleg megjegyezte a rajzfilm fő betétdalát, a viszonylag fülbemászó Let it go című számot, ami annyira jól sikerült, hogy Oscar-díjat is nyert. De nem csak a dal címét vagy a dallamot jegyezték meg sokan, hanem a dalt előadó énekesnő nevét is, ami nem egy nagyon bonyolult név: Idina Menzel. Éppen ezért volt nem csak vicces, de baromi furcsa is, hogy mikor az Oscar-díjátadón az énekesnőt felkonferálta a színpadra John Travolta, és Idina Menzel helyett azt mondta: Adele Dazeem.

És bár Travolta azóta már megpróbálta kimagyarázni a dolgot, még mindig rajta röhög az egész internet, és már minden celebnek kitaláltak egy-egy travoltásított nevet. A legjobbakat a Buzzfeed csapata kreálta; Jared Letóból például Jart Liters lett, Goldie Hawnból Grouldie Hanz, Lupita Nyong'o-ból Lunesta Knee-Congo, Matthew McConaugheyból pedig Maddow Mohogany. És természetesen azonnal készült egy Twitter is Adele Dazeem név alatt, aminek már többezer követője van.

Na de ki ez az Idina Menzel?

Menzel amerikai énekesnő, színésznő és dalszerző, a Jégvarázs előtt pedig játszott a Rent (Bohém élet) című musicalben és a Glee című sorozatban is. Az énekesnő amúgy baromi jól tartja magát, mert 1971-ben született, és az alábbi képen megnézheti, hogy ahhoz képest, hogy 42 éves, tényleg nagyon jól néz ki. A Wikipedia szerint van egy férje és egy fia, illetve egy Sammy Davis Jr. nevű Yorkshire terrierje és két macskája, amelyek közül az egyik Ella Fitzgeraldról, a másik pedig John Coltrane-ről kapta a nevét.

A Let it go című szám annyira sikeres lett, hogy több vicceskedő verzió is készült belőle, illetve egy olyan is, amiben a dalt egyszerre 25 nyelven lehet meghallgatni. És igen, ebben a 25 nyelvben benne van a magyar is.

Dazeem néven egyébként létezik egy spanyol DJ, a munkáit pedig itt meg is hallgathatja. És mivel már Adele néven is énekel valaki évek óta, mi már csak arra várunk, hogy valaki készítsen végre egy Adele–Dazeem mashup-ot. Ha van kedve hozzá, akár ön is megcsinálhatja, csak küldje el nekünk a velvet@mail.velvet.hu-ra.