A Nirvana énekese, Kurt Cobain húsz évvel ezelőtt, április 5-én, 27 évesen lett öngyilkos seattle-i házában. Cobain főbe lőtte magát, holttestére csak három nappal később találtak rá. Bár az elmúlt húsz évben rengeteg teória született arról, hogy Kurt Cobaint meggyilkolták, az ügyet többször is újravizsgáló nyomozók mindig megerősítették, hogy egyértelműen öngyilkosság történt. Kurt Cobain viszont két évtizeddel a halála után is divatban tudta tartani a grunge-ot és a kockás flanelingeket. Na meg a Nirvanát.

Húsz évvel ezelőtt halt meg Kurt Cobain, a Nirvana énekes-dalszerzője, az az ember, aki azóta is töretlenül divatban tartja a grunge-ot, a kockás flanelingeket és a szakadt kinézetet. Cobain 1994. április 5-én seattle-i házában vetett véget életének, holttestére három nappal később egy villanyszerelő talált rá. A hivatalos jelentés szerint főbe lőtte magát, vérében pedig halálos mennyiségű heroint találtak – az ügyet vizsgáló halottkém szerint egyértelműen öngyilkosság történt. Kurt Cobain halálának hírére 1994. április 8-án több fotós is a helyszínre ment, ide kattintva pedig meg is nézheti Phil Webber és Mike Urban fotóit, amik nem sokkal azután készültek, hogy megtalálták az énekes holttestét.

Kurt Cobain halálával kapcsolatban azóta számos összeesküvés-elmélet született, a seattle-i rendőrség ezért a húszéves évforduló miatt nemrég úgy döntött, újra előveszik az ügyet és ismét átvizsgálják Cobain halálát, de semmi új nem derült ki. Nyilvánosságra hoztak viszont több olyan, helyszíneléskor készített képet, amiket addig senki nem láthatott. Az képeken egy dobozka van, benne egy kanállal és tűkkel, mellette pedig napszemüveget és egy cigicsikket lehet látni, illetve egy tárcát, egy doboz cigarettát és pár ruhadarabot. Az ügyet újravizsgáló nyomozó, Mike Ciesynski elmondta, hogy a Cobain halálával kapcsolatos teóriák, miszerint nem öngyilkosság, hanem gyilkosság történt, vagy hogy Cobain még él, egyértelműen csak összeesküvés-elméletek, és semmilyen alapjuk sincs: „Öngyilkosság volt. Az ügy lezárva."

De mi vezetett az öngyilkossághoz?

Kurt Donald Cobain 1967. február 20-án született Aberdeenben, anyja pincérnő, apja pedig autószerelő volt. Hétéves korában elváltak, többek között ez vezethetett ahhoz, hogy Cobain egy eléggé antiszociális és nehezen kezelhető gyerek lett. Szülei válása miatt sokáig élt rokonoknál, illetve később egy híd alatt, 1986-ban aztán pár kisebb együttes után Krist Novoseliccel együtt megalapította a Nirvanát. 1989-ben kiadták első albumukat Bleach címmel, később pedig csatlakozott hozzájuk Dave Grohl dobos, aki jelenleg a Foo Fighters énekes-gitárosa. Ebben az évben már Angliában és Európában is turnéztak, két bécsi koncert között pedig még a budapesti Petőfi Csarnokban is felléptek.

Az együttes hirtelen baromi népszerű lett, ezért az 1991-ben kiadott Nevermind című albumuk a Smells Like Teen Spirit-tel az élén már akkora siker volt, amit Cobain nehezen tudott feldolgozni. Akkori interjúiban is csak azt hajtogatta, hogy sem ő, sem az együttes többi tagja nem számított ekkora sikerre: "Ha lenne egy rocksztártanfolyam, szívesen részt vennék rajta." Utóbbi kijelentéséből tényleg arra lehet következtetni, hogy az akkor 24 éves srác egyáltalán nem tudta kezelni a hirtelen jött új helyzetet és a körülöttük kialakult hisztériát, ennek köszönhetően pedig keményen rácsúszott a drogokra, leginkább a heroinra. Sokak szerint Kurt Cobaint az is zavarta, hogy dalszövegeit sokszor teljesen máshogy értelmezték, és azzal is nehezen békült ki, hogy az együttesükért nem csak olyanok rajongtak, akik számára szimpatikusak lettek volna.

1992 februárjában Hawaii-ra utazott, ahol pizsamába öltözve feleségül vette az akkor már terhes Courtney Love-ot. Később megszületett lányuk, Frances Bean Cobain, Kurt Cobain pedig még ebben az évben kórházba került a heroin miatt. 1993 elején megjelent a Nirvana harmadik albuma, az In Utero, és még ugyanebben az évben felléptek az MTV Unplugged című műsorában. A koncert 1993 decemberében került adásba – ekkor már az a pletyka járta, hogy a Nirvana fel fog oszlani.

1994 elején a Nirvana mégis turnéra indult Európába, aminek végefelé Kurt Cobainnél torokgyulladást diagnosztizáltak, március 4-én reggel pedig öntudatlan állapotban talált rá római hotelszobájában Courtney Love. Kurt Cobain alkohollal vette be gyógyszereit, amit először öngyilkossági kísérletnek tudtak be, de később azt mondták, csak baleset volt. A turnét félbehagyták, Cobain visszarepült Seattle-be, ahol felesége és barátai rávették, hogy heroinfüggősége miatt elmenjen rehabra, de onnan egy hét után megszökött. Holttestére ezután, április 8-án találtak rá seattle-i házában. Kurt Cobain három nappal korábban, 27 évesen, április 5-én egy puskával főbe lőtte magát.

Cobain holttestét egy villanyszerelő találta meg, aki a riasztó beszerelése miatt ment a házhoz. Mivel senki nem nyitott neki ajtót, körbement, és benézett az ablakon – ekkor látta meg a földön felvő Cobaint. Mikor a rendőrök betörték a ház ajtaját, Cobain a földön feküdt, a puska még mindig az álla felé mutatott, közelében pedig a feleségének és lányának címzett búcsúlevél hevert.

Halála után

Cobain holttestének megtalálása után két nappal több ezren gyűltek össze Seattle-ben, hogy megemlékezzenek az énekesről. A megemlékezésen Kurt Cobain felesége, Courtney Love is résztvett, felolvasta Cobain búcsúlevelét, illetve állítólag a rajongóknak adta Cobain ruháinak egy részét. Amerikában és Ausztráliában több fiatal is öngyilkosságot követett el Kurt Cobain önygilkossága miatt, legalábbis később erre következtetett egy tanulmány, ami szerint a Cobain halálát követő egy hónapban jelentősen megemelkedett a fiatal öngyilkosok száma.

Kurt Cobain búcsúlevele

 „Egy tapasztalt, együgyű ember szavai következnek, aki nyilvánvalóan szívesebben lenne elsatnyult, infantilis panaszgép. Szeretnék érthetően fogalmazni ebben a levélben.

Évek óta, amióta először találkoztam közösségetek, hogy is mondjam, függetlenséghez kötődő etikájával és ölelésével, a punk rock élet "alapiskoláit" jártam, és az ott kapott figyelmeztetések mindegyike nagyon is igaznak bizonyult. Már túl sok éve nem éreztem a zenehallgatás és zenealkotás izgalmát, sem az olvasásét és az írásét. Elmondhatatlan bűntudatom van mindezen dolgok miatt. Például, amikor ott vagyunk a kulisszák mögött, és kialszanak a fények és tombolva felzúg a tömeg, ez nem hat rám úgy, ahogy Freddie Mercury-ra hatott, aki láthatóan imádta a tömegből felé áradó szeretetet és rajongást, amit én abszolút csodálok és irigylek. Az igazság az, hogy nem tudlak becsapni titeket, semelyikőtöket. Ez egyszerűen nem fair se veletek, se velem szemben. A legszörnyűbb bűn, amit el tudok képzelni, hogy színleléssel átverem az embereket és úgy teszek, mintha 100%-osan jól érezném magam.

Néha úgy érzem, mintha színpadra lépés előtt blokkolóórára lenne szükségem. Mindent kipróbáltam, már ami erőmből tellett, hogy mindezt fel tudjam mérni (és most is próbálom, isten bizony próbálom, de ez nem elég). A tényt, hogy én és mi sok ember embert megérintettünk és szórakoztattunk, megértem. Csak egy narcisztikus fazon képes akkor felfogni a dolgokat, amikor már elmúltak. Túl érzékeny vagyok. Kicsit tompábbnak kéne lennem ahhoz, hogy ismét úgy lelkesedhessek, ahogy gyerekkoromban.

Az utolsó 3 turnén sokkal jobban elfogadtam az embereket, akiket személyesen, illetve rajongóinkként ismertem, de még mindig nem vagyok túl a frusztráción, bűntudaton és empátián, amelyet mindenkivel szemben érzek. Mindünkben van valami jó, és én azt hiszem egyszerűen túlságosan szeretem az embereket, annyira, hogy az már kurvára elszomorít. A szomorú, érzékeny, nem elfogadó, Halak jegyű Jézus-emberke. Miért nem élvezed egyszerűen? Nem tudom!

Van egy istennő feleségem aki a nagyravágyástól és empátiától szenved, és egy lányom, aki túl sokat emlékeztet arra, ki is voltam régen, tele szeretettel és kedvvel, minden szembejövőt megcsókolva, mert mindenki jó és senki se bántja. És ez olyannyira megrémít, hogy már létezni is alig bírok. Még a gondolatát se tudom elviselni, hogy Frances is ugyanolyan nyomorult, önpusztító, halott rocksztárrá válik, mint én.

Jól vagyok, nagyon jól vagyok és hálás vagyok, de hétéves korom óta gyűlölettel teltem meg általában az emberek iránt. Csak azért, mert az emberek számára aki empatikus, annak oly könnyű. Azt hiszem, csak azért, mert túlságosan szeretem és sajnálom az embereket.

Égő, émelygő gyomrom poklából köszönöm mindenkinek az elmúlt években kapott leveleket és aggodalmakat. Túlságosan is szeszélyes, hangulatember vagyok! Nincs már bennem szenvedély, és úgy emlékszem, jobb kiégni, mint elenyészni.

Béke, szeretet, együttérzés,

Kurt Cobain

Frances és Courtney, ott leszek az oltárotoknál. Courtney, kérlek folytatsd, Francesért. Az életéért, ami sokkal boldogabb lesz nélkülem.

Szeretlek, szeretlek!”

De húsz évvel Cobain halála után még mindig nincs csend, április 10-én iktatják be ugyanis a Nirvanát a Rock and Roll Hírességek Csarnokába, és ezen a napon tartanak majd egy Nirvana napot is Hoquiam városában. Idén február 20-án, Cobain születésnapján pedig már tartottak egy megemlékezést Aberdeenben, ahol felavattak egy őt ábrázoló szobrot is. A szobor egy könnyező, Cobainre legkevésbé sem hasonlító gitározó valakit ábrázol, ami sokaknak nagyon nem tetszett, és nagy valószínűséggel maga Cobain is utálta volna. Egyrészt mert ha valami távol állt tőle, akkor az az a fajta személyi kultusz, amelyik szobrokat állit embereknek, másrészt pedig mert a tényleg rettenetesen béna szobrot abban a városban állították fel, amit amúgy sem szívlelt.

Sőt, a Bluewater Productions készített Kurt Cobain életéről egy képregényt, amit halálának évfordulója előtt a héten, április 2-án meg is jelentettek. De ezekkel még nem áll meg az őrület, mert egy újságíró kampányt indított azzal a célllal, hogy a Nirvana énekesének gyerekkori házából múzeumot alakítsanak ki. Céljuk az, hogy összeszedjenek 700 ezer dollárt vagyistöbb int 150 millió forintot, de ebből egyelőre csak kicsivel több mint 1400 dollárt, vagyis körülbelül 310 ezer forintot sikerült összekaparniuk. A házat az alábbi videón megnézheti belülről is.

Hozzászólna? Facebook oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!