A bukkake királya Terry Richardson, akit egyesek a Nagy Művésznek, mások a Megtestesült Sátánnak tartanak. Egy amerikai magazin portrécikket közölt a pletykák szerint modelleket molesztáló fotósról, a cikk pedig máris felháborodást keltett az egyik egykori áldozatban. Szerinte a sanyarú gyerekkorú Richardson sérülékeny fiatal nőkön élte ki perverzióit, amiket meg is örökített. Richardson persze inkább áldozatnak tartja magát, mint tettesnek, a külvilág pedig messze van attól, hogy kiderítse, pontosan mi történt egyes fotózásokon.

„Egy félénk kölyök voltam, és most ez az erős férfi vagyok ezzel a fasszal, uralom ezeket a lányokat" – magyarázta a New York Magazine-ben megjelent portréban az ellentmondásos fotós, Terry Richardson.

Amerika egyik kedvenc divatfotósa az utóbbi hónapokban intenzív kereszttűzbe került, több egykori modellje állította, hogy Richardson zaklatta és kínos helyzetekbe kényszerítette őket, sőt a Change.org-on petíció is indult ellene (a H&M alá is vetette magát a 34 ezer aláírással megerősített követelésnek, és bojkottálta őt). Miközben Richardson egyre kínosabbá válik a divatszakmának, ő egyre komolyabban próbálja kimagyarázni magát. „Amikor az emberek pedofilnak meg más kibaszott lószarnak hívnak, az egy borzasztó dolog" – fakadt ki az internet nyilvánosságát és anonimitását hibáztatva.

A NYMag cikke megvilágítja, hogy lett Richardson ilyen ellentmondásos személyiség. Messziről indulnak, a szintén fotós és drogos apjától, Bobtól, akit a magazinok nehezen kezelhető figurának tartottak, de már ő is forradalmasította a divatfotózást. Fényképezte például a 17 éves Anjelica Hustont. Érte el is hagyta a családját, majd skizofrén és hajléktalan lett évek múlva. Terry anyja eközben évente más rokkerrel jött össze, Jimi Hendrixszel is volt afférja. A gyerek normális család nélkül nőtt fel, Terry először punkzenész akart lenni, majd botfüle miatt a nyolcvanas évek végére a fotózásnál kötött ki. Közben mindenféle szörnyűség bekövetkezett az életében: bántalmazta anyját, drogozott, ittasan vezetett.

Idővel újra összekaparta csövesként tengődő apját, aki segített az első portfóliója összeállításában. Az apja azonban folyton balhézott a szerkesztőkkel, ezen össze kaptak a fiával, majd ismét szétváltak útjaik. Terry Richardson Bob nélkül is boldogult, megkapta első kampányát és lassan befutott. Modelljeinek nem szabta meg, mit csináljanak a fotózásokon, ezért sok spontánnak tűnő képe született. Ez vált a névjegyévé.

Névjegy

Terry Richardson divatfotós munkássága révén lett ismert, főleg a fehér fal előtt aligruhában fotózott modellekről emlékezetes. Rendszeresen fényképez a Harper’s Bazaarnak és a GQ-nak, adott már ki könyvet Lady Gagával, készített klipet Beyoncénak és Miley Cyrusnak (a híres Wrecking Ballt). Olyan márkáknak dolgozott már, mint a Valentino, a YSL, a Target vagy a H&M. Amiért mi a Velvetnél még inkább ismerjük az a sok-sok-sok közös fotó ismertebbnél ismertebb celebekkel. És akkor még nem is beszéltünk a hivatalos munkásságán túli, pornóba hajló, magát álló pénisszel is ábrázoló fotóiról, amik miatt több modell perelte őt, a Jezebel és a Guardian pedig elcseszettnek és szégyenletesnek nevezte a munkásságát. Ha ön elmúlt 18 éves, és érdekli a munkássága szégyenletes része, kattintson ide!

A botrányok lassan kezdték körüllengeni: 2002-ben például a Vice-nak készített egy sorozatot, amellyel az volt a célja, hogy „akár ki is lehessen rá verni", és a fotózás annyira durvára sikerült, hogy orgia lett belőle.

A kilencvenes évektől Richardson keményen lőtte magát heroinnal; 2001-ben egy szakítás után majdnem aranylövés lett belőle: heroinnal, váliummal és vodkával próbálta túladagolni magát. A barátai találtak rá, túlélte és rehabra került. Tiszta lett, miközben egyre keményebben a szex felé fordultak (egy limitált példányszámban kiadott könyvet például a farkáról és arcraélvezéseiről készült fotóival töltött meg).

Sohasem csak én és egy lány voltunk ott" – mondta Richardson a NYMagnek. Szerinte a lányok barátai, illetve az ő saját csapata is jelen volt a fotózásokon, ez szavatolhatta, hogy nem történtek túlkapások.

A sötét oldal

Persze még mindezek tükrében is nehéz menteni Terry Richardsont. A Frisky összegyűjtötte a –szerintük amúgy erősen túlértékelt – fotós túlkapásait. Írnak azokról a New York-i modellekről, akiknek befutásuk érdekében meztelenre kellett vetkőzniük vagy ki kellett verniük Richardson farkát, de a Jackass egykori tagja, Steve-O is beszámolt egy Johnny Knoxville-től érkező hívásról. Knoxville invitálta Steve-O-t, hogy jöjjön Richardsonhoz, mert épp egy arcraélvezős fotósorozatot csinálnak, amiben egy modellt úgy aláznak meg, hogy közben fegyvert nyomnak a fejéhez.

A Frisky szerint az áldozatok általában fiatal lányok voltak, akik épp hogy kijöttek a tinédzserkorból, és nem mertek nemet mondani a kemény fotósnak, aki akár a karrierüket is meglódíthatja.

Sara Ziff egykori modell 19 évesen érkezett Richardson stúdiójába, és egyből félmeztelenül kellett pózolnia. Persze volt olyan modell, aki nagyon élvezte, hogy kurvaként kezelték, és ő be is szólt a többieknek, hogy ne utólag panaszkodjanak, hanem vállalják a döntésük súlyát. Tény, hogy Leslie Lessin utólag bekerült a fotós csapatába is, így nem áll érdekében rosszat mondani a munkaadójáról.

Sena Cech szintén 19 évesen került Richardson elé, és erősen kritizálta a NYMag mosdató cikkét. A Buzzfeednek elküldött levelében azt írja, egész karrierje során egyedül Richardson volt az, aki meztelenül fotózta őt (arról nem beszélve, hogy kézimunkáznia kellett neki). A pletykákkal ellentétben nem tért vissza hozzá több fotózásra, hanem hazament és hisztérikusan sírni kezdett. „Azt hiszem, Richardson a kapcsolatait és az iparágban rejlő anyagi erejét használta arra, hogy szexuálisan zaklasson és molesztáljon sérülékeny fiatal nőket" – írta Cech.

A New York Magazine visszautasította a vádakat, hogy ők tisztára akarták volna mosni a fotóst.