A mostani orosz bel- és külpolitika erősen megosztja a világot, de nem mindenki támadja az Ukrajnára rárontó, melegeket diszkrimináló, kirakatolimpiát rendező Vlagyimir Putyint. Az Elnök Úrnak vannak nagy csodálói, akik felveszik az arcképével ékített pólókat, testvérüknek nevezik őt és támogatják minden cselekedetét. Ismerje meg a Putyin Expendablest, azaz a legnagyobb csodálóit!

Dézsával öntik a híreket Oroszországból arról, hogy nemzetközi hírű ismertemberek milyen nagy elánnal támogatják Vlagyimir Vlagyimirovics Putyint, az Oroszországi Föderáció elnökét. Hol arról jön hír, hogy idemenekül Gérard Depardieu, hol arról, hogy az oroszokat élteti Steven Seagal, hol arról, hogy maga Mickey Rourke biztosítja támogatásáról minden oroszok vezérét.

Hétfőn egyből két ilyen hír is érkezett. Steven Seagal a Krím-félszigeten, Szevasztopolban zenélt szombaton, egy motorostalálkozón. Kapott is az őt és bluesbandáját hallgató szeparatistáktól egy putyinos pólót ajándékba – írja a Guardian. Nem elég, hogy Seagal korábban lelkesen támogatta a Krím Oroszország általi bekebelezését, most olyan színpadon játszott, amit a donyecki felkelők fekete-vörös-kék zászlója díszített (mindezek miatt az oroszkérdésre érzékeny Észtországban nem is engedték egy fesztiválon fellépni). Most amúgy azzal az ürüggyel jött, hogy a zene egyesíti az embereket, és különben is, Putyinnak minden oka és joga megvolt a Krím oroszainak megvédésére. Putyinról pedig azt mondta korábban, ő „egy barát, és szeretnék testvéremként tekinteni rá". Erre minden esélye meglesz, ha betartja a márciusban mondottakat, és tényleg állampolgárságért folyamodik.

És ha már Putyin-póló, akkor Mickey Rourke sem maradhatott ki a sorból, aki Moszkváig utazott a márka bemutatására. A megjelenését korábban a Vsze Putyom (Minden fasza) nevű márka szóvivője, Fjodor Kasztrov jelentette be. Valóban menő pólókat dobtak piacra, az egyiken Putyin híres lovaglós fotója kapott helyet, de napszemüveges verzió is készült különböző feliratokkal. A sajtóközlemény szerint az első napon már 5000 darabot adtak el (június óta lehet kapni). A bevétel persze nem magánzsebeket gazdagít: egy olyan beteg kisfiú szentpétervári kezelésére költik, aki az ukrán hadsereg által az oroszpárti felkelőktől visszavett Szlovjanszkból származik – jelentette a RIA Novosztyi hírügynökség.

Gérard Depardieu a fentieknél pragmatikusabb ember, neki a közteherviselésből lett elege. Ahogy megemelték az adókat Franciaországban, rögtön Belgiumba, majd a baráti Oroszországba tette át a székhelyét. Kiderült, ő maga kérvényezte, hogy megkapja az orosz állampolgárságot, amit Putyin áldásával fel is vehetett. Nem sokkal később már „nagy demokráciának" nevezte Oroszországot. Elmondta, Putyint nagyon szereti, és szeretne is itt letelepedni. A mordvinföldi Szaranszkban kapott állandó lakcímet, a várost is be akarta később vonni étteremlétesítési ötletébe.

Azt viszont nem tudjuk a tisztelet jeléül felfogni, amit Monique Covet művelt: egy Putyint és nagy cimboráját, az olasz Silvio Berlusconit ábrázoló fotóra montírozta magát kilógó mellekkel. Arról nem is beszélve, amikor a Bloodhound Gang odesszai fellépésén az egyik tag a segge alól húzta ki az Orosz Lobogót. Hol marad a tisztelet az Elnök Úrnak?!