Tényleg nyomoz az FBI a kiszivárgott celebfotók ügyében, miközben úgy tűnik, nem is egy hackerről, meg a feltört iCloud-fiókokról van szó. Most egy titkos társaságról szól a sztori, akik egymás közt cserélgetik színésznők, énekesnők, sportolók meztelen fotóit.

Tegnap megírtuk, ma végre az FBI szóvivője, Laura Eimiller is megerősítette, hogy nyomoznak a kiszivárogtatott, meztelen celebfotók ügyében. Ellenőriztük volna, hogy mi lett az állítólag Mexikóban elkapott terjesztővel, de az erről szóló, eredeti posztot leszedték. Egyelőre úgy tűnik, hogy az ügyet övező érdeklődés előrehaladottabb állapotban van, mint a nyomozás.

A legfrissebbek

Kristen Dunst színésznő a twitteren szarozta le az iCloud szolgáltatást – róla három kép jelent meg.

A fotókat igyekeznek töröltetni, de hiába, azokat folyamatosan visszatöltik más tárhelyekre.

A Twitterről törlik a tiltott képeket posztolók accountjait.

A Mirror szerint összesen 423 fotó és videó van.

Mi történt?

Ami először igaznak tűnt: egy ügyes hacker kifosztotta celebek online tárhelyeit, és levette onnan azokat a képeket, amelyeken meztelenek, de legalább szexik voltak. Csakhogy az elmélet több ponton bukó.

Egyrészt, mert ahhoz tényleg szuperképességek kellenének, hogy ennyi ember ennyi fiókjába bejusson az illető (bár most úgy néz ki, a Find My Phone-alkalmazás egyik biztonsági résén keresztül lehetséges, de akkor sem kis munka). Másrészt az érintett celebnők jó része nem használ Apple-termékeket, akkor pedig nem is léteznek azokhoz kapcsolt iCloud-fiókok. (Az Apple egyelőre annyival kommentálta a történteket, hogy nyomoznak, valóban behatolhattak-e illetéktelenek az iCloud-fiókokba. A Huffington Post azt írja, hogy a biztonsági problémát javították.)

A9to5Mac ráadásul azt írja, hogy a képek és videók nem tekinthetők meg a My Photo Streamen keresztül, de ez sem bizonyítja teljesen, hogy nem iCloudról származik a tartalom – ahová, beállítástól függően, a készülék olykor magától is feltöltheti a rajta lévő fotókat. Ami eddig feloldatlan rejtély, hogy Mary Winstead színésznő azt írta, a róla kiszivárogtatott képek egyrészt nagyon régiek, másrészt törölték őket mindenhonnan.

Hát akkor?

Na, ezért is terjed egy másik elmélet. Eszerint nem egy rendkívül ügyes és aljas hackerről van szó, hanem egy online körről, amelynek tagjai már elég régóta gyűjtögetnek ilyen fotókat, videókat, és ezt a gyűjteményt hozta most nyilvánosságra valaki. Itt megnézhet egy okfejtést, amely ezt próbálja alátámasztani, és arra jut, hogy a képek, videók egy része sosem fog előkerülni, mert ahhoz túl értékes.

A lényeg: ebbe a körbe úgy lehet bekerülni, hogy az ember maga is hozzátesz valamit a gyűjteményhez, a társaság tagjai egymás közt cserélgetik az intim fotókat, nagyjából úgy, mint a Lutra albumok matricáit a kisiskolások. Valaki most viszont elhencegett a szerzeményeivel, és elkezdenek beszállni a többiek is, például anyagi haszonszerzés reményében. Így már az is érthető, hogy miért több adagban érkeznek a képek, és miért van belőlük ilyen sok.

A Deadspin további adalékokat szolgáltat a történethez. Eszerint egyik olvasójuk barátnőjét hetekkel ezelőtt megkörnyékezte valaki a Facebookon, hogy ötezer dollárt (1,2 millió forint) adna neki, ha meztelen képeket, videókat küld magáról. Az olvasó elhajtotta őt a fenébe, mire a férfi azt mondta, cserébe meztelen celebképeket tud felajánlani. Küldött néhány egészen valódinak tűnőt, többek közt McKayla Maroney-ról és Jennifer Lawrence-ről. A folytatás szerint egy Jason Killan néven facebookozó emberről van szó, az üzenetváltásokat pedig bőszen dokumentálta a kedvesolvasó. Valóban ezek a képek szivárogtak ki később.

Szóval ki az?

Most egy Bryan Hamade nevű ember után nyomoz a sok önjelölt onlinedetektív, hogy miért pont őt találták meg, azt angolul és hosszan itt olvashatja el, ha teheti, tegye meg, megéri. A lényeg, hogy a szivárogtatóember olyan screenshotot tett ki a gyűjteményéről, ami alapján be tudták azonosítani. Ezt a képet a jogsértő tartalom nélkül tesszük közzé. 

A Hamade-ként azonosított illető mindenesetre maga is igyekezett azt a látszatot kelteni, hogy tőle származnak a felvételek, mindenkinél előbb posztolta azokat. A Buzzfeednek sikerült elérnie, nekik azt mondta, nem is ő csinálta, a fenti kép eredetije is Photoshop, és elszántan keresi az ősforrást, hogy tisztázza magát, mert nem hacker.

De voltak más források is, őket még keresik – egyelőre kevés sikerrel, sokan törölték reddites fiókjukat. Akadt, aki név nélkül, kommentben jelentette be, hogy ő is felelős a történtekért, de nem egyedül csinálja: társaival hónapok óta ezen ügyködnek, és hamarosan további felvételek várhatók. De ezt a kommentet is írhattam volna én, vagy éppen ön.