Minden idők egyik legnagyobb rocksztárja 1991. november 24-én, 45 évesen hunyt el Londonban, hosszas betegséget követően. Halálát a HIV-fertőzés következtében kialakult AIDS-betegség okozta. Rajongói a mai napig siratják.

Örök időkig fennmaradó slágereket köszönhetünk a Farrokh Bulsara néven 1946. szeptember 5-én született világhírű zenésznek, művésznevén Freddie Mercury-nak. A legendás Queen zenekar ikonikus frontembere 1970-ben ismerkedett meg Roger Taylorral és Brian Mayjel, akik éppen akkor maradtak énekes nélkül. Egy évvel később egy meghallgatást követően vették be a csapatba John Deacon basszusgitárost, akinek csatlakozásával megalakult az együttes végső formációja.

Formabontó dalaikkal és Mercury három oktávnyi hangterjedelmével hamar a slágerlisták élére kerültek. Mint azt az énekes életéről szóló Bohém rapszódia című 2018-as filmben is taglalják, a pletykák szerint részben az előreálló fogainak tulajdonította énekhangját, ezért sosem szabályoztatta azokat.

Mercury egy időben szólókarrierbe kezdett, első önálló lemezét 1985-ben adta ki Mr. Bad Guy címmel. Ha nem éppen az éneklésre és a turnézásra koncentrált, akkor többnyire a partiknak élt. Hangja után messzemenően híres volt szabados és költekező életviteléről. Végül 1987-ben elkapta az akkoriban még kezelhetetlen HIV-fertőzést, amiről elsőként élete első és egyetlen női szerelmének, Mary Austinnek számolt be. Biszexualitásáról is neki vallott elsőként, amikor hat évnyi párkapcsolatot követően 1975-ben felbontotta jegyességüket és szakított vele.

Betegségét idővel a hozzá legközelebb álló barátainak is bevallotta, ám a nyilvánosság elől élete végéig titkolta mind szexuális orientáltságát, mind HIV-fertőzését. Végül a halála előtt egy nappal adta ki azt a közleményt, amelyben elismerte állapotát.  A halál a partnerével, Jim Huttonnal közös Garden Lodge-i otthonukban, Londonban érte.

Az utolsó felvételek

Még tavaly novemberben írtunk arról a videóklipről, amelyben utoljára állt kamerák elé a Queen frontembereként 1991 őszén. A zenész ekkor már nagyon beteg volt, testét a Kaposi-szarkóma sebei lepték el. Arcára rengeteg sminket kentek és csak távolról engedte filmezni magát.

A These Are the Days of Our Lives című klipet abban a tudatban készítette és énekelte szalagra a Made in Heaven című utolsó albumának dalait, hogy azokat a rajongók már csak a halála után hallhatják. Az album 1995-ben, Mercury halála után 4 évvel jelent meg.

Mint azt szintén megírtuk korábban, az énekesről egy képsorozat is készült a halála előtt néhány héttel. Ezeket a felvételeket Jim Hutton készítette 1991. augusztus 28-án, a zenész halála előtt 3 hónappal. A fotókon Mercury a megjelenése miatt aggódva itt is távolról, ám még mosolyogva tekint a kamerába az angliai West Kensingtonban található One Garden Lodge kertjében, mellette szeretett macskáival.

„Azon a nyáron pózolt Freddie utoljára egy fényképezőgép előtt – az enyém előtt. Ez így történt. Kint voltam a kertben, és éppen néhány virágzó növényt fotóztam, amikor Freddie felém sétált. Beállítottam az objektívet, ő pedig kicsit hátrébb ment, hogy ne legyen túl közeli a kép. Aztán pózolt, miközben én négy képet készítettem, és mindegyikhez sikerült egy mosolyt kicsikarnom tőle. Nagyon sápadt volt, ő is tudta, hogy nem néz ki a legjobban, de ez egy cseppet sem számított; a Freddie-ről készült képek közül ezeket szeretem a legjobban” – idézte Jim Hutton szavait a Blikk.

Nyughelye

Freddy Mercury utolsó napjaiban az énekes mellett volt Mary Austin is. Máig ő az egyetlen, aki tudatában van annak, hogy hol nyugszik valójában a legendás énekes. Mercury ugyanis őt kérte meg arra, hogy halála után temesse el a hamvait, és senkinek se árulja el a helyszínt. Attól rettegett, hogy a rajongók feldúlnák a sírját.

Az utolsó üzenet

Mercury élete végéig közeli barátságot ápolt Elton Johnnal, így ő is azon kevesek közé tartozott, akik láthatták őt élete utolsó napjaiban. Mint azt az énekes-zeneszerző elmondta, mély fájdalom volt számára látni barátja leépülését, ennek ellenére a végsőkig kitartott mellette. A Queen néhai frontembere az utolsó üzenetét is Johnnak címezte.

„Freddie 1991. november 24-én hunyt el, és én hetekkel a temetése után is gyászoltam őt. Karácsony napján tudtam meg, hogy utoljára még üzent nekem. Egy barát adta át nekem a párnahuzatba csomagolt ajándékot, egy festményt. Freddie egy üzenetet mellékelt: »Kedves Sharon, úgy gondoltam, ez tetszene neked. Szeretlek, Melina«. Freddievel évek óta így becéztük egymást. 44 éves voltam akkor, de úgy sírtam, mint egy gyerek. Itt volt ez a gyönyörű ember, haldoklott, de az utolsó napjaiban is gondoskodott arról, hogy megajándékozhasson karácsonykor” – fogalmazott Elton John.

A legendás énekes tiszteletére az együttes többi tagja 1992-ben a londoni Wembley Stadionban adott koncertet. Mercury utoljára 1986. augusztus 9-én lépett színpadra a Knebworth Parkban, ahol 200 ezer ember előtt énekelt. Mi magyarok arra az 1986. július 27-én adott budapesti koncertjére is örökké emlékezünk, amikor a mi nyelvünkön énekelte el a közönségnek a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt.

Freddie Mercury szeptember 5-én ünnepelte volna 76. születésnapját.

(Borítókép: Freddie Mercury a Queen 1982-es turnéján, Kaliforniában. Fotó: Steve Jennings/WireImage/Getty Images)