Óriási lavinát indított el az Instagram-felhasználók körében az a felvétel, amelyet Horváth Éva osztott meg több mint 190 ezer követővel rendelkező oldalán.

A modell-műsorvezetőnő a paradicsomi környezetben fekvő felsőkategóriás üdülőhelyről, a Maldív-szigetekről posztolt szoptatós képet, mely alatt bántó jellegű kommentek helyett ezúttal többnyire dicsérő hozzászólásokat találni.

„Ez milyen élethű bejegyzés! Semmi álság, semmi perfekcionizmus. A természetes és az egészséges a szép! Itt a legjobb példa rá!”

„Szerintem minden anyának segítesz azzal, hogy a színtiszta valóságot »hirdeted«, posztolod, példaértékű édesanya vagy, szeretem a posztjaid és azt is szeretem, hogy

végre van egy »celeb«, aki nem a tökéletességét hirdeti”

– jegyezték meg páran. A kommentelők között persze akadtak olyanok is, akik a nemtetszésüknek adtak hangot: túl intimnek ítélték meg a Horváth által megosztott anya-fia pillanatot.

„Szuper, ez aztán valóban a nyilvánosságra tartozik... szívesen látnék olyan fotót is, ahogy épp takarítasz, mosogatsz, vagy épp wc-t pucolsz. Bár lehet, ezek a teendők már túl intimek lennének...” – írta a hírességnek az egyik követője. Az Egyesült Államokban élő magyar modell, Mihalik Enikő nagyobb felháborodást keltett. Hasonló kommentcunami zúdult Berki Renáta, azaz Mazsi posztja alá is, amikor egy szoptatós fotóval jelentkezett.

A modell-műsorvezető a képhez egyébként csupán annyit írt: „Ha már így lefeküdtél, egy gyors cicikére odaugrok.”

Megosztó a dolog

Noha a szoptatás a világ egyik legtermészetesebb dolga, sokan máig tabuként kezelik, sőt: többen kemény kritikával illetik azokat az anyukákat, akik nyilvánosan etetik meg gyermeküket. A szoptatás időszaka három hónaptól akár két-három évig is eltarthat, a csöppségek pedig akármikor megéhezhetnek; a műveletet az anyukák diszkréten is el tudják végezni a napjainkban kapható szoptatós melltartóknak, takaróknak és speciális ruhadaraboknak köszönhetően. Sok anya ezek miatt is tartja természetesnek, hogy az utcán, orvosi rendelőben, hivatalban vagy bárhol megetesse a kisbabáját.

Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakember korábban elmondta:

Semmilyen jogszabály nem tiltja (és nem is tilthatja) a szoptatást sem közterületen,

sem pedig a bárki által látogatható nyilvános területeken (ilyen a bolt is). A hivatkozás általában az, hogy ez a cselekmény (szoptatás) alkalmas lehet arra, hogy másokban megbotránkozást keltsen – ezért érezheti valaki feljogosítva magát arra, hogy kiküldjön a helyiségből egy szoptató nőt. Egyetlen jogszabály sem mondja ki azonban, hogy a szoptatás olyan tevékenység, ami megbotránkozást kelt. Megbotránkozást keltő legfeljebb akkor lehet, ha bizonyos mértékig levetkőzik ehhez az anya. Ám ha eltakarja a mellét, akkor nincs az az isten, hogy ez bármilyen eljárásrendben megbotránkoztatónak minősülhessen. Soha nem is volt erre precedens Magyarországon” –magyarázta a WMN-nek a szakértő.

A nyilvános szoptatással kapcsolatos stigmák eltörléséért a sztárok is küzdenek; közülük többen munka közben is elvégzik anyai teendőiket. Szoptatós képet korábban a testpozitivitás nagy hirdetője, Emily Ratajkowski is posztolt magáról.

Ashley Graham fotóját pedig itt tekintheti meg. Gyermekeit a plus size modell sem szoptatta mindig titokban, de a mellszívóját is sem csupán a négy fal között használta.

Halsey sem rohant haza, ha gyermeke megéhezett; nem érdekelték a rosszalló tekintetek.

Ön elfogadó a nyilvánosan szoptató édesanyákkal?

(Borítókép: Horváth Éva. Fotó: TV2)