Az ünnepek elhozták a kísérletezés idejét, idén karácsonykor új receptekkel nyűgözi le a családot. Gyerekkori élményekről, ünnepi dekorációról és a mézeskalács jövőjéről beszélgettünk Megyeri Csillával, a VIASAT3 Ide Süss! – Ünnepi kihívás című műsorának versenyzőjével.

Mennyire szereted feldíszíteni az ünnepek alatt az otthonod?

Nálunk ennek nagy hagyománya van, szeretjük a karácsonyi pompát, a díszeket. Én már gyerekkoromban is ezt láttam otthon – megadta a hangulatát az ünnepeknek. Ez továbbra is az én reszortom, nemcsak a karácsonyfát, de a lakást is feldíszítem.

Melyik az első gyerekkori élmény, ami eszedbe jut, ha meghallod, hogy karácsony?

Anyukám díszíti a karácsonyfát (mindig azt kértem gyerekként, hogy a plafonig érjen a karácsonyfa), sülnek a sütemények, miközben én lenyalom a habverőről és az edény faláról a piskóta masszájának maradékát, este pedig ajándékozunk. Anyukám mindig kreatív az ajándékok terén, például, ha kaptam egy ékszert, akkor felrakta a karácsonyfára, és meg kellett találnom rajta. Egy gyerek számára az ajándékozás nagy élmény, emlékszem, hogy nagyon örültem akkor is, amikor társasjátékot kaptam.

Idén is készítesz mézeskalács süteményeket?

Nem, mivel az Ide Süss! – Ünnepi kihívás alatt rengeteg új, különleges finomságot ismertem meg és készítettem el. Van két kis kedvencem, ami biztosan része lesz a menünek idén az ünnepek alatt, például a spanyol királyok kalácsa, a roscon de reyes. Ezt Szabi mutatta a műsorban és külön érdekesség volt hozzá a történet, hogy eredetileg belerejtettek a süteménybe egy babszemet és egy figurát. Ezt a műsor óta egyébként készítettem is már és imádom. Szóval a mézeskalács már picit unalmas, de szerintem lesz otthon, mert anyukám is szokott csinálni.

Mi a másik nagy kedvenced az Ide süss! -ből?

A croquembouche is nagy kedvenc: látványos a karácsonyfa alakzatban, ráadásul akár asztali díszként is megállja a helyét. Szerintem ezzel is megpróbálkozok most karácsonykor, mert nemcsak, finom, de a fa alatt is látványos lesz.

Mennyire tudtál nyugodt maradni az időnyomás alatt sütés közben a műsorban?

Főzni kevésbé szeretek, viszont a cukrászatot nagyon megkedveltem, számomra ez sokkal kreatívabb, és pont emiatt, meglepő módon, az idővel nem volt olyan nagy problémám. A sütés a kémia és matematika egyvelege, ezért fejben ott kell lennie, pontosan mi, mi után jön, mennyit kell kimérni, milyen hőfokon kell tartani. Volt rajtam nyomás és persze voltak stresszes helyzetek, de valahogy a sütés sokkal inkább kikapcsol, nem éreztem magam rosszul közben. Mintha kicsit megállt volna az idő, amikor sütögettem a konyhában.

Ha Ön is szeretné a sztárokkal elkezdeni az év végi hangolódást, akkor kapcsoljon a VIASAT3 csatornájára minden hétköznap 19 órakor, és nézze az Ide süss! – Ünnepi kihívást!

(Borítókép: Megyeri Csilla. Fotó: Papajcsik Péter/Index)