Egyes tanulmányok szerint a közös bankszámla nagyon jót tehet egy párkapcsolatnak. Ha a szerelmesek közös kasszán kezelik a pénzügyeiket, azzal is kifejezik: összetartoznak, közös az életútjuk. Sokak szerint azonban ez kockázatos, és emiatt visszakoznak.

Egy nemrégiben publikált felmérés szerint a házaspárok négyszer akkora vagyonnal rendelkeznek, mint azok a párok, akik élettársi kapcsolatban élnek. A kutatás arra is rámutatott, hogy azok, akik közös kasszán vannak, hosszútávon boldogabbak. Ennek ellenére a hazai sztárok közül sem mindenkinek érkezik közös számlára a pénze.

Megyeri Csilla

Fontosnak tartja függetlenségét, ezért párjától külön kezeli pénzügyeit Megyeri Csilla. Az influenszer úgy véli, ha – ne adj' Isten – egyik pillanatról a másikra egyedülállóvá válna, anyagi szempontból semmi sem változna meg az életében. Párjával, a szállítmányozással foglalkozó Molnár Zsolttal évek óta együtt vannak, s bár közös háztartásban élnek, nem közösködnek: külön kasszán kezelik bevételüket. Megyeri nagyon büszke arra, hogy nem kell szerelmére támaszkodnia.

„Rólunk sokan nem tudják, hogy Zsoltival külön kasszán vagyunk. Én nem az a nő vagyok, aki pénzt kér a párjától valamire. Nekem a szüleim megtanították, hogy mindig álljak a saját lábamon.

Legyen tartalékod, legyen bevételed, ne függj férfitól! Soha.

Ha Zsoltival vitatkozunk, néha azt mondom neki, hogy az én anyagi helyzetem semmiben nem változna, ha holnap itthagynálak. Ez tök jó dolog, mert ad egy magabiztosságot, és én ezt tartom normálisnak. Erre nőként büszke vagyok” – szögezte le korábban Megyeri a nofilter – Nők, filter nélkül című műsorban Köböl Anitának.

Fotó: RTL/Sárosi Zoltán

Az influenszer egy saját divat webshopot is üzemeltet. Molnárral régóta ismerik egymást, s bár azonnal megakadt a szemük a másikon, nem kerültek közel egyhamar: akkoriban mindketten párkapcsolatban éltek. Végül egy baráti társaságban kötöttek ki, s miután szinglik lettek, szerelmüknek is utat engedhettek. Megyeri korábban elárulta: egy hét után összeköltöztek, s azóta is egy párt alkotnak. Idén ők lettek a Nyerő Páros című sztárpárshow győztes párja.

Lékai-Kiss Ramóna

Bár már évek óta egy párt alkotnak, 2019-ben pedig hivatalosan is összekötötték az életüket egy grandiózus, de mégis családias esküvői ceremónián, Lékai-Kiss Ramóna és férje, Lékai Máté sokáig nem élt együtt. A műsorvezetőnő korábban színészként, szappanopera-szereplőként és a Sztárban sztár ítészeként is bizonyított, sikeres nőként pedig egymaga is mindig megállt a lábán.

„Valahogy úgy alakult már a kezdetektől, hogy külön kasszán vagyunk. De nem lett ez kimondva, csak így van. Sokáig külön is laktunk. Amikor megszületett a gyermekünk, Noé, akkor költöztünk össze. A kórházból gyakorlatilag Veszprémbe mentünk haza. Igazából úgy vagyunk külön kasszán, hogy közös a kassza, mert

valójában amink van, az a kisfiunké.

Ebből sosem volt vitánk egymással” – vallotta be a Hot! magazinnak a műsorvezetőnő, hozzátéve: párja, Lékai a racionálisabb, aki mindenre gondol. Sportállása miatt is fontos, hogy előre tervezze a jövőjét.

Nálam olykor a carpe diem, azaz az 'élj a mának' elve valósul meg

– emelte ki Lékai-Kiss, akinek házassága az anyagiaktól függetlenül a klasszikus női-férfi szerepek felosztására épül. Mint ismert, a tévés a szigligeti Süllő Fesztiválon, pontosabban Oszi bácsi (Lékai Máté nagypapája – a szerk.) halas standjánál talált rá a profi kézilabdázóra.

Előnyök és hátrányok

Sokakban felmerül a kérdés, hogyan kezeljék az anyagiakat egy párkapcsolatban, hiszen a közös és a külön kasszának is megvannak a maga előnyei és hátrányai. A pénzügyeket a legideálisabb kapcsolatban is fontos előre tisztázni. Mielőtt meghoznánk a döntést erről partnerünkkel, fontos, hogy a pénz egészséges kezelése érdekében először egy komoly beszélgetés során meghúzzuk a „határokat”. Akkor ugyanis,

ha együtt élünk valakivel, már nem csupán érzelmi szálak fűznek az illetőhöz, hanem pénzügyi viszony is összeköt bennünket – meg kell osztani a közös élet anyagi terheit.

Közös kassza esetén meg kell beszélni, hogy a kötelezőeken túl – a rezsin, az élelmiszereken, a közüzemi számlákon vagy éppen a hiteltörlesztésen kívül – mi mindenre költenek még a felek. Az ugyanis csúnya vitákat szülhet, ha ezeket nem tisztázzuk le. Ha egy pár tagjai teljesen megtartják anyagi függetlenségüket, számos konfliktust megúszhatnak. A külön kassza például akkor lehet jó megoldás, ha nem bírjuk rávenni a párunkat arra, hogy vegyen visszább korábbi költekezési szokásaiból. A Dívány egy korábbi cikkében kiemelte: ha megfelelő a felek közötti kommunikáció és lefektetik a kereteket is, a költekező típus megtanulhatja beosztani a pénzt, a spóroló pedig felfedezheti a pénzköltésben rejlő élvezetet.

Szopper Zsófia pénzügyi tanácsadó szerint az a szerencsés helyzet, ha egy kapcsolatban pénzügyileg is hasonló gondolkodásúak élnek együtt.

„A nők évszázadokon keresztül otthon voltak, és a férfi dolga volt az, hogy pénzt vigyen haza és eltartsa a nőt. Azzal, hogy a nők elkezdtek dolgozni és pénzt keresni, ilyen téren is egyenrangúvá váltak a férfiakkal. Mindig azt mondom, hogy ilyen általános megoldás, hogy közös kassza, külön kassza, nem létezik.

A legfontosabb az, hogy hasonló gondolkodású emberek kerüljenek össze.

Az nem működik, ha például a férfi azt mondja: »én előteremtek mindent, te meg neveld a gyereket, és vidd a háztartást«; a nő viszont ugyanúgy szeretne saját pénzt. Amikor már együtt laknak, együtt élnek, és még akkor is külön kassza van, és nem tudni, mennyit keres a másik, hol a bankszámlája, az egy bizonytalan helyzet. Számomra azt jelképezi, hogy a két ember között nincs meg a bizalom” – magyarázta korábban egy magazinműsorban a szakértő, hozzátéve: azoknak a pároknak, akik egy életre terveznek egymással, azt ajánlja, hogy legyen közösen félretett pénzük is, de mindkét félnek legyen saját megtakarítása.

via GIPHY

„Ha bármi történik, akár egy válás, a legtöbb pénzügyi termék – lakástakarék, életbiztosítás, egészségpénztár – kétszereplős: van egy szerződő és van egy kedvezményezett. Válásnál nagyon csúnyán keresztbe tudnak tenni egymásnak. Gyakorlatilag egy élet munkája tud így tönkremenni. Én mindig azt mondom a házastársaknak, hogy igenis, legyen elszeparáltan az egyiknek is, meg a másiknak is pénze” – fogalmazott a pénzügyi tanácsadó.

Ezzel az örök párkapcsolati dilemmával kapcsolatban a legfontosabb szabályokat korábban Bogár Zsuzsa pszichológus állította össze a Pénzcentrumnak.

  • Nagyon fontos a kommunikáció. Merjünk beszélgetni a felmerülő gondolatokról, kérdésekről, problémákról.
  • Érdemes kialakítani saját családszabályokat és a kapcsolat elején lefektetni a párkapcsolati sarokpontokat. Ha ezek nincsenek meg, elkerülhetetlen, hogy a felek eltávolodjanak egymástól.
  • Jó mihamarabb kialakítani a felek közti szövetség érzését, hogy ne legyen jelen a kapcsolatban az egymással való versengés.

Ön mit gondol: közös vagy külön kassza?

(Borítókép: Molnár Zsolt és Megyeri Csilla. Fotó: RTL/Sárosi Zoltán)