A hétvégén sor kerül a világ legnagyobb filmes eseményére, az Oscar-gálára. Ahogy minden évben, úgy a mostani 96. díjátadón is számtalan híresség fogja tiszteletét tenni. Azt, hogy kik lesznek az est főszereplői még nem lehet tudni, de az biztos, hogy kik azok a sztárok, akik nem lesznek jelen az eseményen, mert korábbi botrányaik között kitiltották őket.

Will Smith

Valószínűleg még senki sem felejtette el Will Smith 2022-es botrányáról, amikor a színész lekevert egy hatalmas pofont az Oscar-gálát vezető Chris Rocknak azért, mert a humorista felesége betegségével viccelődött.

A színész a botrány ellenére kapott egy Oscar-díjat, de a kirohanása nem tűnt el nyomtalanul, hiába kért bocsánatot nyilvánosan, ugyanis 10 évre kitiltották a gáláról. Bár a botrány nagy port kavart a médiában a Man in Black filmek sztárjának esete meg sem közelíti a többi kitiltott ügyének súlyosságát.

Carmine Caridi

Caminre Caridi 2019-ben hunyt el, így semmiképpen sem lehetne ott az idei Oscar-gálán, de érdemes megemlékezni az ő kitiltásáról, ugyanis ő volt az első és azóta egyetlen amerikai filmakadémiai tag, akit kizártak az Oscar-gáláról. A Keresztapa II. hat Oscar-díjat nyert és minden idők negyedik legjobb filmje az IMDB listája szerint, azonban még az abban szereplő sztárok sem élveznek mentességet minden szabály felől.

A színészt azért tiltották ki, mert árulta a felvételeit, amik olyan vetítéseken készültek, amit csak a díjátadó szavazásokhoz használhattak volna fel. A kalózfelvételek kiszivárogtatásáért örökre kitiltották az eseményről és az akadémiából.

Woody Allen

A négyszeres Oscar-díjas zseni a filmvilág egyik legmeghatározóbb alakja, de a magánéletét övező botrányok miatt többet nem láthatjuk az Oscar-gálákon, annak ellenére sem, hogy soha nem állt bíróság elé bűncselekmény miatt.

Woody Allen 1980-ban jött össze Mia Farrow-val, akivel 12 évig voltak kapcsolatban, egészen addig, amíg 1992-ben derült fény nem derült arra, hogy a színész párjának fogadott gyermekével, Soon-Yi Previnnel is romantikus kapcsolatban áll, aki akkor csak 22 éves volt, míg Woody Allen 57. Ezek után Mia Farrow azzal vádolta meg egykori párját, hogy másik örökbe fogadott lányát, a hétéves Dylant is molesztálta. A színészt azonban soha nem jelentették fel, de a pletykák elégnek bizonyultak ahhoz, hogy megtörjék a karrierjét, ugyanis a történet után emlékiratának kiadója lemondott a könyvről, az Amazon Studios pedig felbontotta a filmessel kötött gyártási szerződést és az Oscar-gálákon sem látják már szívesen.

Mel Gibson

A kétszeres Oscar-díjas Mel Gibson számtalan botrányba keveredett nőgyűlölő, antiszemita és rasszista kijelentései miatt, de erőszakos és veszélyes incidenseinek listája is hosszú.

A színészt 2006-ban tartóztatták le ittas vezetésért, ami után kijelentette, hogy a „zsidók a felelősek a világ összes háborújáért”. Érthető módon őt is kitiltották a világ legrangosabb filmes eseményéről.

Dustin Hoffman

Egy időben Dustin Hoffman a legsikeresebb színészek között tudhatta magát, sőt 1979-ben még Oscar-díjat is kapott. Az Esőember sztárjának karrierje azonban csúnya véget ért, amikor megjelent a The Hollywood Reporter cikksorozata.

A 2017-es cikkekben hét nő, akik közül egy még akkor kiskorú volt, szexuális zaklatással vádolta meg a színészt, aki nyilvánosan bocsánatot kért, majd pár év kihagyás után megpróbált visszatérni, de a szakma nem fogadta vissza, ahogyan az Oscar-gála sem.

Kevin Spacey

Kevin Spacey sokáig elképesztő népszerűségnek örvendett és az akadémia kétszer ítélte oda neki az Oscar-díjat, ezért is sokkolt mindenkit, amikor 2017-ben Anthony Rapp, a Star Trek: Discovery sztárja azt állította, hogy egy buli alkalmával, 1986-ban, amikor a fiatal színész még csak 14 éves volt, szexuálisan bántalmazta őt Kevin Spacey.

A színész azóta is cáfolja az ellene felhozott vádakat, azonban a szakma kitaszította őt. Kirúgták a House of Cards című sorozatból, karakterét pedig megölték és az akkor még be sem mutatott A világ összes pénze című filmből kivágták jeleneteit, az Oscar-gáláról pedig kitiltották.

Roman Polanski

A lengyel-francia számrazású rendező A zongorista és a Kínai negyed című filmjeivel örökre beírta magát Hollywood történelmébe, de sikereit beárnyékolják az 1977-ben kezdődő magánéleti botrányai.

Roman Polanskit ekkor letartóztatták, többek között egy 13 éves lány megerőszakolása vádjával. A rendező végül bűnösnek vallotta magát, bízva az enyhébb ítéletben, de a bíró megtagadta az alkut, ami miatt Roman Polanski szülőföldjére, Franciaországba menekült és azóta is ott él.

(Borítókép: Will Smith az Oscar-gálán. Fotó: GettyImages)