J. K. Rowling álláspontja a transzneműek kapcsán sokak számára ismert, hiszen többször is kinyilvánította a témában a véleményét, amiért kapott hideget-meleget. A közelmúltban a Harry Potter-filmsorozat sztárjaival is összerúgta a port, úgy fogalmazva: „sosem bocsát meg nekik”. Erre reagált nemrég Daniel Radcliffe.

J. K. Rowling a transzneműek kapcsán megfogalmazott véleményei miatt kapott támadások után, a Harry Potter-filmsorozat szereplőinek ellentétes gondolatait és szabadkozását látva egy áprilisi közleményben azt sugallta, hogy sosem fog megbocsátani a színészeknek, különösen a Harry Pottert alakító Daniel Radcliffre és a Hermione Grangert játszó Emma Watsonra utalva. Ők ketten egyértelművé tették a támogatásukat a transz közösséggel szemben és külön kiemelték, hogy az írónő álláspontjától elhatárolódnak.

Rowling legutóbb az NHS England megbízásából, a gyerekek és fiatalok számára nyújtott nemi identitással kapcsolatos szolgáltatásokról készült független felülvizsgálati eredményei miatt borult ki. A végső jelentést április 10-én tették közzé. E szerint azt állapították meg, hogy a gyerekeket és fiatalokat cserbenhagyta a kutatás és az orvosi beavatkozásokra vonatkozó bizonyítékok hiánya egy olyan vitában, amely túlságosan mérgezővé vált. Kiemelték: a nemi identitással kapcsolatos szolgáltatásokat igénybe vevő gyerekeknek és fiataloknak a szükségleteikről holisztikus értékelést, majd az alapján személyre szabott gondozási tervet kell kapniuk, magában foglalva az idegrendszeri fejlődési állapotok szűrését és a mentális egészségi állapot felmérését.

J. K. Rowling az eredmények közlését követően úgy fogalmazott, „rohadt dühös” miattuk, az orvosokat a hírességek szócsöveinek nevezve, valamint kijelentve, hogy velük együtt a „megkérdőjelezhetetlen média és a cinikus vállalatok” mind bűnrészesek abban, hogy „visszafordíthatatlanul” ártanak a gyerekeknek. Az írónő posztjára egy kommentelő úgy reagált: csak arra vár, hogy „Dan és Emma nyilvánosan bocsánatot kérjen” abban a tudatban, hogy Rowling meg fog nekik bocsátani.

„Nem hiszem, attól tartok. Azok a hírességek, akik egy olyan mozgalomnak kedveznek, amely a nők nehezen kivívott jogainak csorbítására törekszik, és akik arra használják a platformjukat, hogy szurkoljanak a kiskorúak átváltoztatásának, tartogathatják a bocsánatkérésüket a traumatizált átváltozóknak és az egynemű terekre szoruló, kiszolgáltatott nőknek” – válaszolt a hozzászólónak J. K. Rowling.

Az írónő kommentjék Daniel Radcliffe sem hagyta szó nélkül. Azt mondta, nem tartozik Rowlingnak a Harry Potter-filmekben elért sikerei miatt, és továbbra is támogatni fogja minden LMBTQ-ember jogait.

Radcliffe, aki ma ünnepli a 35. születésnapját, a transzneműek jogainak elkötelezett védelmezője. Négy évvel ezelőtt, 2020-ban egy esszét írt az LMBTQ-közösség védelmében a The Trevor Project nevű nonprofit szervezet számára, amely az LMBTQ-emberek körében végzett öngyilkosság-megelőzési erőfeszítésekre összpontosítva ingyenes telefonszámot kínál, ahol képzett tanácsadók nyújtanak bizalmas segítséget az azt igénylők számára. Ezen kívül a színész a nyilatkozataiban is rendre kiáll a közösségért, ennek részeként pedig egy alkalommal ő kért bocsánatot azért a „fájdalomért”, amelyet Rowling megjegyzései okoztak.

„Nagyon sok queer és transz gyerekkel és fiatallal találkoztam, akik nagyon sok mindenben azonosultak Potter karakterével, és látva, hogy aznap mekkora fájdalom érte őket, szerettem volna, ha tudják, hogy a franchise-ban nem mindenki érez így. Ez nagyon fontos” – írta Daniel Radcliffe.

A filmsorozat más szereplői is kiálltak a transz és más LMBTQ-emberekért. Többek között Emma Watson és a Ron Weasley-t alakító Rupert Grint is a támogatását fejezte ki.

„A transz emberek azok, akiknek mondják magukat és megérdemlik, hogy úgy éljék az életüket, ahogy szeretnék anélkül, hogy folyamatosan megkérdőjeleznék őket vagy azt mondanák nekik, hogy nem azok, akiknek mondják magukat. Azt akarom, hogy a transz követőim tudják, hogy én és még sokan mások a világon látjuk, tiszteljük és szeretjük őket azért, akik” – írta korábban Emma Watson. Rupert Grint egyetértett vele és egy külön közleményben azt írta: 

„Határozottan kiállok a transz közösség mellett, osztozva a társaim ez irányú érzéseiben és gondolataiban. A transz nők nők, a transz férfiak férfiak” – írta egyszer, majd két évvel később J. K. Rowling és a téma kapcsán úgy nyilatkozott, hogy az írónőre egyféle nagynéniként tekint.

Nem feltétlenül értek egyet mindennel, amit a nagynéném mond, de ettől még a nagynéném. Ez egy trükkös dolog.

Rupert Grinttel értett egyet a Dudley Dursley-t alakító Harry Melling is, ugyanakkor a Voldemortot játszó Ralph Finnes, valamint a Luna Lovegood szerepében tetszelgő Evanna Lynch az írónőt is a védelmébe vette mondván, hogy az őt ért támadások undorítók és megdöbbentők. 

„Megértem azokat, akiket dühítenek Rowling nyilatkozatai, de akkor sem valami obszcén, überjobboldali fasiszta. Csak egy nő, aki azt mondja: »Nő vagyok és nőnek érzem magam, és azt akarom, hogy kimondhassam, hogy nő vagyok” – mondta Finnes, míg Lynch szerint Rowling mindig a társadalom legkiszolgáltatottabb tagjait védte, a probléma azonban az, hogy nézeteltérés van arról, ki a legkiszolgáltatottabb.

(LADBible)

(Borítókép: Daniel Radcliffe és J. K. Rowling. Fotó: Getty Images)