A Duna áradása az elmúlt időszakban hatalmas károkat okozott több országban, például Romániában és Ausztriában is. Hazánkban hatalmas erőfeszítésekkel próbálják megóvni az épületeket és az embereket a hatóságok és civil önkéntesek a víztől, a munkálatokból pedig nem egy híresség is kiveszi a részét. A sztárok között akadnak, akik maguk is érintettek az áradásveszélyben, hasonlóképp olyan világsztárokhoz, akik az otthonukat is elvesztették egy-egy természeti katasztrófa, például tűzvész vagy hurrikán miatt. Őket mutatjuk most be!

Gerard Butler

Az Egyesült Államokban 2018 novemberében tombolt a Woolsey-futótűz, amely 39 ezer 234 hektár területet égetett fel, 1643 épületet pusztított el, három embert megölt, és több mint 295 ezer ember evakuálását tette szükségessé. A tűzben több világsztár is elveszítette az otthonát, kezdve Gerard Butlerrel, akinek a Point Dume-i háza égett le a kaliforniai Malibuban.

„Ez várt, amikor visszatértem a malibui házamba az evakuálás után. Szívbemarkoló időket él most meg egész Kalifornia. Mint mindig, most is inspirált a tűzoltók bátorsága, szelleme és áldozatkészsége. Köszönöm @LosAngelesFireDepartment” – írta akkor Instagramon.

A 2 milliárd 270 millió forintos, két részre osztott ingatlant 2016-ban vásárolta a sztár, ám a tűz miatt csak két évig élvezhette azt. A kár elszenvedése után Butler több más hírességgel együtt adakozott a tűzoltóságnak, hogy így segítse a károsultakat. „Fáj a szívem mindazokért, akik elvesztették az otthonukat és az életüket Kaliforniában. Én a szerencsések közé tartozom, az otthonom csak részben semmisült meg. Sokan mindent elvesztettek, és a semmiből kell újjáépíteniük” – írta a Twitteren.

Kim Basinger

Kim Basinger szintén a Woolsey-futótűzben veszítette el az otthonát. A katasztrófakor Basinger lánya, Ireland Baldwin sietett a házhoz, ám a rendőrség már nem engedte oda őt.

„Annyi barátunk és családtagunk veszítette el mindenét a tűzben. Az anyukám és a párja például a malibui otthonukat. Szerencsére mindketten biztonságban vannak” – osztotta meg Baldwin a közösségi médiában.

Neil Young

Neil Young is a futótűz áldozata volt, ám a kanadai-amerikai zenész már másodjára veszítette el ilyen okból az otthonát. Young az akkori elnököt, Donald Trumpot hibáztatta az éghajlatváltozással és azzal járó tüzekkel kapcsolatos érdektelenségéért.

„A tűzoltók soha életükben nem láttak még ilyet. Számtalanszor hallottam ezt az elmúlt két napban, és már korábban is elvesztettem az otthonom egy kaliforniai tűz miatt. Sajnos egy olyan vezetőnk van, aki szembemegy a tudománnyal és azt mondja, hogy az ilyen problémák megoldásának nem kellene a nevünkben hozott döntései között szerepelnie” – fogalmazott a zenész, aki szerint Trump a személyes meggyőződéseit azok elé helyezte, akiken segítenie kellett volna.

Miley Cyrus

A 2018-as Woolsey-futótűz Miley Cyrus otthonát is lerombolta. Az énekes-színésznő szerencsére éppen országon kívül forgatott, amikor a házát felemésztették a lángok. A kétszintes ingatlant Cyrus 889 millió forintnak megfelelő összegért vásárolta, majd a tűzvész után hatalmas veszteséggel, 598 millió forintot érő összegért sikerült eladnia Matthew Wilder dalszerzőnek.

Az énekesnőnek ugyanakkor idővel megtérült a veszteség, a pandémia idején ugyanis vásárolt egy házat 4,9 millió dollárért, mai árfolyamon 1 milliárd 726 millió forintért, amelyen alapos átalakítás után jelentős profittal tudott továbbadni.

Liam Hemsworth

Miley Cyrus exférje, Liam Hemsworth is elveszítette egy, az énekesnővel közös malibui otthonát a tűzvészben. A színész egy szívfacsaró képet osztott meg arról, hogy mi maradt a házukból a katasztrófa után. A felvételen a „LOVE” szó égetett betűi voltak láthatók egy felperzselt vidéken.

Hemsworth végül 1 milliárd 268 millió forintnak megfelelő összegért adta el a 7,4 holdas ingatlant egy ismeretlen vevőnek 2020-ban, miközben hat évvel korábban még 2 milliárd 396 millió forintért vásárolta azt. A színész később a szülőhazájában, Ausztráliában vett új házat Byron Bayben.

(housedigest)

(Borítókép: Miley Cyrus és Gerard Butler. Fotó: Getty Images)