Az úgynevezett pink kokain, aminek nevével ellentétben semmi köze a valódi kokainhoz, egy egyre népszerűbb designer drog, aminek szedése kiszámíthatatlan következményekkel járhat.

A One Direction egykori énekese, Liam Payne, október 16-án, harmincegy éves korában hunyt el, miután kizuhant egy Buenos Aires-i szálloda harmadik emeletéről.

A kiszivárgott igazságügyi orvosszakértői jelentések szerint boncolás során szervezetében többféle kábítószer maradványát találták meg, többek között Kokaint, benzodiazepint, cracket és pink kokaint.

Ez utóbbi drognak azonban csak csak nevében van köze a kokainhoz. A "pink kokain" nem valódi kokain, hanem egy pszichoaktív keverékről van szó, leggyakrabban a 2-CB nevű amfetaminszármazék, MDMA, ketamin és koffein van benne, de belekerülhet LSD és opioidok is. Egyszerre vált ki hallucinogén, valamint stimuláló hatásokat is.  A nevét a rózsaszínes színéről kapta, amelyet gyakran adnak hozzá ételszínezék formájában.

A már a hetvenes években kifejlesztették orvosi és pszichoterápiás célokra, ám az utóbbi időben partidrogként egyre népszerűbb lett, különösen Latin-Amerikában és egyes európai klubokban.

A pink kokain hatásai kiszámíthatatlanok, mivel pontos összetétele, a dózisok és a tisztaság változó, ami növeli a túladagolás vagy káros mellékhatások kockázatát. Nagyon erős pszichotikus állapotokat vagy félelemérzetet is kiválthat nagyobb dózisban.

(Házipatika)

(Borítókép: Liam Payne. Fotó: Getty Images)