Populista, radikális pártot alapított Anettka

2004.08.18. 16:07
Anettka augusztus 15-én pártot alapított, mely nem húz sem jobb, sem balfelé, de populista és radikális. Kiderül, hogy miben azonos Anettka és Cicciolina és hogy uborkaszezon van.
"Nem hiszem el, hogy ekkora uborkaszezon van!" - dühöngött mellettem a liftben egy szerkesztőségét felfedni nem kívánó fotós, útban az Anettka Párt meghirdetett központja felé. A pártszékház egy pesti bérház ötödik emeletének garzonlakásában található, ahol a falat militáns - Andy Warhol-os rendezettségben egymás mellé rajzszögezett, tapétaként funkcionáló Anettka képek-fedik. A vörös egyhangúságot csak helyenként töri meg egy-egy fekete-fehér poszter, ahol a jövő kozmonautája fedetlen keblekkel, rövidgatyában néz vadul vagy flegmán. Szándékoltan explicit személyi kultusz a bázisirodában - próbálkoztam a helyszínrajz megfogalmazásával, ám ekkor

tíz perc késéssel

- ahogy ezt a Sikerkalauz típusú könyvek is tanácsolják - megérkezett a poszterek sujet-je. Vörös bőr forrónadrág, piros bajor hegymászózokni, fekete Martens bakancs és ehhez illő smink borította a pártvezér testét, aki rövid fotózkodás után elhelyezkedett a fenekén HUSTLER feliratot viselő zsebkendőszoknyás jobb keze, és menedzsere mellett.

Se jobb, se bal

Felolvasott valami pártiratfélét, amiből a következőket tudták meg a jelenlévő újságírók és rezignált fotográfusok: az Anettka Párt augusztus 15-én, tíz, a műsorvezető környezetéből kikerült alapító taggal kelt életre. A pártot - "mely nem kíván sem jobb, sem bal felé húzni" - 2005 végén vagy 2006 elején jegyeztetik be, addig mozgalomként fejti ki hatását. A párt háromtagú vezetőséggel bír, az örökös elnök Fehér Anettka. (Üzenet a magyar fejlesztőknek: ahhoz képest, hogy az Anettka név kb. két éve elfogadott, a Word még mindig pirossal húzza alá, ami idegesítő, főleg ha ennyiszer le kell írni.) Az Anettka Párt "a magyar gondolkodásban eddig ismeretlen rendszert akar meghonosítani, mely az eredetiségen" alapul. A párt önmagát még a radikális és populista kulcsjelzőkkel is felruházta. A párt nem akar győzni a 2006-os választásokon, és nem kíván más pártoktól szavazókat nyerni, de legalább 3,5 millió, minden egyéb politikai irányzatban csalódott szavazóval számol.

Test a karrierért

Meglepetésszerűen ért minket a bejelentés, miszerint az elnök "nem pártolja, hogy pártja szaporodjon", továbbá annak sem örül, hogy az ő és Cicciolina pártalapítási tervei között a sajtó néhány hónappal ezelőtt párhuzamot vont. Mint az elnök elmondta, csupán annyi az átfedés köztük, hogy "mindketten felhasználják testiségüket karrierjük építésére".

Kiszámíthatatlan erő

Itt vette át a szót az Anettka valamennyi sajtómegjelenését levezénylő menedzsere, aki legelőször is leszögezte, hogy a pártalapítást bejelentő sajtótájékoztatón meg nem jelent politikai napilapok ne is számítsanak rá, hogy a párt a jövőben hajlandó lesz nekik nyilatkozni. (A Velvet tudósítója ekkor egy gyöngyöző izzadságcseppet törölt le homlokáról és megkönnyebbülten dőlt neki egy Anettka-poszternek.)

"Nem fogjuk soha előre megmondani, mi történik, mert akkor elollózzák előlünk az ötleteket" - utalt a párt első kézzelfogható megmozdulására a menedzser, majd hozzátette, pártpénzek nincsenek, és a telefonok lehallgatását is kicselezik: "A mi telefonjainkat nem fogják lehallgatni, mert nincsenek".

Lemondanak a képviselői bérről

Ezután elmondta, hogy ideológiák mentén nem szabad politizálni, így az Anettka Párt - az SZDSZ-t kivéve, melyet nem szeretnek - gyakorlatilag bárkivel szövetségre lépne. A menedzser a továbbiakban legalább 350 ezer szavazót vizionált, majd pártfogoltját, mint antitestet képzelte el a t. ház testén: "Menjen csak Anettka a parlamentbe és b******ssa a többi pártvezért." Ezután hanyagul cigarettára gyújtva újabb meglepő bejelentést tett, nevezetesen azt, hogy akármennyi is lesz a képviselői fizetés, Anettka és pártjának leendő krémje elzárkózik az anyagi javaktól.

Ekkor a Velvet tudósítója rohamosnak nevezhető gyorsasággal elhagyta a pártbázist, és a liftben egyre közelebb kerülve a valósághoz elgondolkodott: igaza van a fotósnak, tényleg uborkaszezon van.