Az orvosok úgy döntöttek, hogy elővigyázatosságból a színésznő mindkét mellét megoperálják – írja a National Enquirer. Bár a rákos elváltozást viszonylag korán észrevették, Applegate édesanyja miatt úgy döntött, hogy belemegy a műtétbe, amit kemoterápiás kezelés követ majd. Anyja, Nancy Priddy két mellét 1977-ben távolították el, szintén rák miatt.

A National Enquirer információi szerint Christina Applegate mindkét mellét eltávolították, hogy megakadályozzák a rák továbbterjedését. A színésznőnél egy rutin MRI vizsgálat során fedezték fel a betegséget – tájékozatta a sajtót pár nappal ezelőtt Applegate ügynöke, Ame Van Iden. Hozzátette, a színésznő követi az orvosai által javasolt kezelést. A National Enquirer forrása szerint az orvosok nem merték megkockáztatni, hogy a rák átterjedjen a másik mellre is, ezért operálták meg a színésznő mindkét keblét. „A doktorok biztosak abban, hogy teljes mértékben sikerült eltávolítaniuk a daganatos részeket, hiszen még nagyon korán diagnosztizálták a betegséget” - nyilatkozta egy bennfentes.

Édesanya a példa

A lap úgy tudja, a színésznő döntését nagyban befolyásolta az, hogy a családjában már korábban is előfordult ez a betegség. Édesanyjának, a szintén színész Nancy Priddy-nek 1977-ben távolították el mindkét mellét. A bennfentes azt is elárulta, hogy a híresség lelkileg jól van, és édesanyja példájából merít erőt. A National Enquirer szerint a színésznő az operációt követően kemoterápiás kezelésen is részt vesz, hiszen ez a bevett eljárás. Applegate Jennifer Aniston, Scarlett Johansson, Charlize Theron oldalán szerepel majd egy olyan jótékonysági műsorban, amelyben rákkutatásra gyűjtenek pénzt - olvasható az Associated Press oldalán. A Stand Up to Cancert szeptember ötödikén tűzi műsorra az ABC, a CBS és az NBC.

A Bild információ szerint Applegate édesanyjának kétszer sikerült leküzdeni a rákot, és saját példáján okulva, alaposan lánya eszébe véste, hogy rendszeresen vizsgáltassa meg magát. A lap kíváncsi volt arra, lehet-e összefüggés a színésznő betegsége, és aközött, hogy nemrég drogtúladagolás következtében elhunyt egyik barátja. Dr Klaus Winzer elmondta, szakmai körökben többször is felmerült az a kérdés, hogy a stressz és a rák kialakulása között van-e kapcsolat, de hitelt érdemelően ezt egyelőre senkinek nem sikerült bizonyítania.

Nagy túlélők

2003-ban Anastaciánál diagnosztizáltak mellrákot orvosai. A kezdeti stádiumban levő rosszindulatú daganatot eltávolították melléből. 2004-ben a Maffiózok című sorozatból ismert Edie Falcónál diagnosztizálták a betegséget, amit pár hónap alatt sikeresen leküzdött. Kylie Minogue mellében egy évvel később fedeztek fel egy rosszindulatú elváltozást, és emiatt le kellett mondania a Showgirl turné hátralévő koncertjeit. Az énekesnőt röviddel a diagnózis után megműtötték, majd kemoterápiás kezelést kapott. Bár 2005 októberben a lapok azt írták, hogy talán el kell távolítani egyik mellét is, erre végül nem került sor és 2006 januárjában tünetmentesnek nyilvánították. Tavaly Toni Braxton fedezett fel egy csomót a mellében, de szerencsére kiderült, hogy nem daganatos elváltozásról van szó.

Mi is az mastectomia?

Az emlő műtéti eltávolítása rosszindulatú daganat esetén. Modifikált radikális mastectomia: a mellizmokat vagy nem távolítják el, vagy csak a nagy mellizmot. Radikális mastectomia: az emlő eltávolítása a nagy és kis mellizommal, valamint a hónalji nyirokképletek kiirtásával. Ma már nem gyakorolt műtét. Szegmentális mastectomia: az emlőnek csak a daganat által megtámadott 1/4-ét vagy annál valamivel nagyobb részét távolítják el. Subcutan mastectomia: az emlőt a mellbimbó meghagyásával kísérlik meg eltávolítani. Totális mastectomia: Az egész emlőt eltávolítják. Az izmokat és a nyirokcsomókat érintetlenül hagyják.

Forrás: Dr.Info