Nemrég mindkét ügyeletes szépfiú rossz fát tett a tűzre. A nyomozást mindkettőjük esetében gyorsan lezárták, és rendőrség már át is nyújtotta a vádemelési javaslatokat az ügyészségnek. Amennyiben vádat emelnek a két sztár ellen, a bíróság akár letöltendő börtönbüntetésre is ítélheti őket, de lehet, hogy megússzák egy egyszerű pénzbüntetéssel.

Fenyő Ivánnak egy súlyos karambol, Hujber Ferencnek pedig a kameradobálás miatt kell majd bíróság elé állnia, amennyiben az ügyészég úgy dönt, hogy vádat emel. Mivel mindketten büntetlen előéletűek, ezért valószínűleg enyhébb büntetést kapnak.

A Fenyő-akta

A Szabadság, szerelem sztárja április tizenkilencedikén figyelmen kívül hagyott egy közlekedési lámpát és nekiütközött egy kisutcából kiforduló autónak. „Az ütközés következtében az egyik jármű a villamossínre sodródott, a másik keresztbe állt a Hungária körúton” - nyilatkozta az eset után a BRFK sajtóügyeletese, Bálint Gabriella a Borsnak. Bár Fenyő Iván sérülés nélkül megúszta, a vétlen sofőrt mentővel kórházba szállították. A színész eleinte tagadta a történteket, de nyilvánosságra került egy fotó, amit az újság munkatársa készített az autó mellett álldogáló celebről. A balesetből természetesen rendőrségi ügy lett.

A nyomozóiroda augusztus hatodikán ittas vezetés, súlyos testi sértés közúti veszélyeztetés miatt tett vádemelési javaslatot az ügyészségnek. „A rendőrségtől megkaptuk a szükséges iratokat, a vádemelési javaslat elbírálása folyamatban, eredmény csak pár héten belül lesz. A hatályos törvény szerint összesen hatvan napunk van arra, hogy megnézzük, minden bizonyítékot beszereztek-e, rendben folytatták le a nyomozást, az adott bűncselekményt illetően kétségkívül bizonyítani lehet-e a gyanúsított bűnösségét, vagyis tényleg ő követette-e el. Az ügyészség háromféleképpen dönthet. Vagy vádat emel, vagy elhalasztja a vádemelést, de meg is szüntetheti az eljárást” - nyilatkozta a Fővárosi Főügyészég szóvivője, Morvai Attila.

Büntetés közúti veszélyeztetés miatt
(1)Aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével más vagy mások életét vagy testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. (2) A büntetés a) öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény súlyos testi sértést, b) két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást, vagy tömegszerencsétlenséget, c) öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált, d) öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz. Forrás: 1978. évi IV. törvény a Büntető Törvénykönyvről, 186. §

Mivel a szóvivő úr a vádemelést megelőzően nem akart nyilatkozni a kiszabható büntetésről, ezért az Index ügyvédjét kérdeztük arról, hogy mi várhat Fenyő Ivánra. Munkatársunk szerint amennyiben tárgyalásra kerül sor és sztár bűnösnek találják, akár pénzbüntetéssel vagy felfüggesztett börtönbüntetéssel is megúszhatja. Legrosszabb esetben viszont súlyos testi sértés vádja miatt letöltendő börtönbüntetést is kaphat.

Büntetés ittas vezetés miatt
Aki szeszes italtól befolyásolt állapotban vagy a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt vasúti vagy légi járművet, valamint gépi meghajtású vízi járművet vagy úszó munkagépet, avagy közúton gépi meghajtású járművet vezet, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő. (2) A büntetés bűntett miatt a) három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény súlyos testi sértést, b) öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást, vagy tömegszerencsétlenséget, c) két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált, d) öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz. (3) Aki szeszes italtól befolyásolt állapotban vagy a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt nem gépi meghajtású vízi jármű vagy úszó munkagép avagy közúton nem gépi meghajtású jármű vezetésével a (2) bekezdésben meghatározott következményt idézi elő, az ott tett megkülönböztetés szerint büntetendő. Forrás: 1978. évi IV. törvény a Büntető Törvénykönyvről, 188. §

A Hujber-akta

A TV2 új sztárja május kilencedikén a Mammut negyedik emeletéről kidobta a juj.hu riporterének kameráját. Miután a rendőrség a helyszínen felvette a jegyzőkönyvet, ismeretlen tettes ellen rongálás vétsége miatt megindult a nyomozás, amit nemrég le is zártak. A BRFK kommunikációs osztályának munkatársa kérdésünkre elmondta, hogy a napokban már át is küldték a vádemelési javaslatot az ügyészségnek. Mivel az okozott kár nem haladja a szabálysértési értékhatárt, azaz a kétszázezer forintot, korábbi értesüléseinkkel ellentétben továbbra rongálás vétsége miatt folyik eljárás.

Ügyvédünk szerint Hujber valószínűleg megússza az esetet egy egyszerű megrovással, de akár pénzbüntetést is kiróhatnak rá. Sőt, a börtönbüntetés és a közmunka sem kizárt. A büntetés kiszabása során nem csak azt veszik figyelembe, hogy a színész mekkora kárt okozott, hanem azt is, hogy tette mennyire volt megbotránkozató a közösség számára. A BTK 332. paragrafusa értelmében a színész enyhíthetné is a büntetését, ha megfizetné a kárt. A balhés celeb viszont még bocsánatot sem hajlandó kérni.

Bünetetés rongálás miatt
Aki idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz, rongálást követ el. (2) A büntetés vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbüntetés, ha a) a rongálás kisebb kárt okoz, b) a szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó rongálást bűnszövetségben követik el. (3) Bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az, aki a) nagyobb kárt okoz, b) 1. kulturális javak körébe tartozó tárgyat, régészeti lelőhelyet vagy műemléket, 2. vallási tisztelet tárgyát, illetőleg vallási szertartás végzésére szolgáló épületet vagy tárgyat, 3. temetési helyet, temetkezési emlékhelyet, illetőleg temetőben vagy temetkezési emlékhelyen a halott emlékére rendelt tárgyat rongál meg. (4) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a rongálás a) jelentős kárt okoz, b) 1. kulturális javak körébe tartozó tárgyat, régészeti lelőhelyet vagy műemléket, 2. vallási tisztelet tárgyát, illetőleg vallási szertartás végzésére szolgáló épületet vagy tárgyat, 3. temetési helyet, temetkezési emlékhelyet, illetőleg temetőben vagy temetkezési emlékhelyen a halott emlékére rendelt tárgyat semmisít meg, c) robbanóanyag vagy robbantószer felhasználásával követik el. (5) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a rongálás különösen nagy kárt okoz. (6) A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a rongálás különösen jelentős kárt okoz. Forrás: 1978. évi IV. törvény a Büntető Törvénykönyvről, 324. §

Végkifejlet

Amennyiben az ügyészség vádat emel, fél- illetve egy éven belül megszülethet a bírósági döntés.