Villámházasságtól a tökönrúgásig

2005.11.30. 16:33
Kevesebb, mint egy évi sajtónyilvános, reflektorfényes vidámság után hirtelen darabjaira hullott a 61 éves Kovács Lajos és a harmincéves Cseh Annamária házassága. A szépség és a szörnyeteg néven is aposztrofált sztárpár most kitálal: furcsamód a medvealkatú színművész vádolja nádszálvékony feleségét tettlegességgel.

Négy nap leforgása alatt egymásnak ellentmondó híresztelések jelentek meg a tévében és a lapok hasábjain Cseh Annamária topmodell és Kovács Lajos színész házasságának válsága kapcsán. A Velvet összefoglal, elemez és szintetizál.

Előélet

Kovács Lajos színész, két gyermek apja. Munkájából adódóan néha hetekig nem látja családját. Felesége, Zsuzsanna eleinte tűr, egy idő után azonban belefárad az állandó várakozásba. A színész és felesége 1998-ban elválnak egymástól, de a bulvárlapok értesülése szerint továbbra is jó barátságban maradnak.

Cseh Annamária modell, pontosabban, szupermodell. A szuper jelzőt azért kell kitenni neve elé, mert már hosszú évek óta sikerrel szerepel a legnagyobb francia divatházak haute couture bemutatóin, és mert a hazai modellek közül egyelőre csak neki sikerült elérni, hogy egy világhírű termék, nevezetesen az Angel parfüm új "arca" legyen. Gyermektelen, meg nem erősített híresztelések szerint egy francia producer felesége volt, míg Párizsban élt, ám ő egy lapban hajadonnak vallja magát. Mi ezt sem megerősíteni sem pedig cáfolni nem tudjuk, mert hosszas egyeztetések után sem sikerült találkozni a médiaszerelmespárral, akik telefonban is szűkszavúnak bizonyultak kapcsolatukat illetően.

Előzmények

Kovács gyakran borderline személyiséget alakít a filmekben. A Cinematrix értesülései szerint a való életben is kezelték már zárt osztályon. "Magam is többször voltam már mélyponton a magánéletben is - vallotta őszintén Kovács -, de szerencsére mindig megtaláltam azt a hangot, amely kivezetett. "

Cseh modellt alakít az élet minden területén, így a filmekben is. Dobó Katától eltérően modell létére nem is olyan rosszul. Friss és esztétikus jelenség.

Találkozás

A pár Mispál Attila játékfilmjének - A fény ösvényei - forgatásán ismerkedett meg, ebben debütált ugyanis Cseh Annamária színésznőként. "Felejthetetlen élmény volt, hogy ilyen színészkollégák közt kaptam lehetőséget a debütálásra" - mondta akkoriban a modell, de nem tudni, kire gondolt: Törőcsik Marira, Cserhalmi Györgyre vagy már ekkor is Kovács Lajosra? Egy biztos, Kovács Lajos állítólag sokat segített neki a szerep megformálásban. Cseh a filmben modellt alakít, aki egy balesetben annyira összeégeti arcát, hogy vissza kell vonulnia a modellkedéstől, és ismét egy kispolgári család gyereke lesz. Kovács nem meglepő módon egy titokzatos hajléktalant játszik ugyanebben a filmben. A forgatás körülményeiről még annyit tudott meg a Blikk, hogy Cseh Annamária számára - a nála 31 évvel idősebb - Kovács olyan volt, mint egy őrangyal, Kovácsot pedig Cseh sztárallűröktől mentes közvetlensége nyűgözte le.

Házasság

Itt elhomályosul a kép, a következő fénysugár 2005. áprilisából jön: a pár titokban, a média teljes kizárásával mondja ki Sopronban a boldogító igent. A házasságot Cseh Annamária szülei és Kovács Lajos két gyereke - Vanda és Dávid - is ellenzi.

Magáról a boldog házasságról keveset tudunk, két hónappal később annyi azért kiszivárog, hogy Kovács határtalanul boldog új házasságában, és nagyon büszke arra, hogy egy ilyen nagyszerű asszony - akit gyakran a kongeniális szóval jellemez - a felesége. Kovács azt is megosztja a világgal, hogy Annamária megértő pár, mindenben segíti urát, és a mostani családi helyzet miatt is együtt érez vele.

A hatvanegy éves színészt csak az viseli meg, hogy hiába próbál mindent megtenni annak érdekében, hogy családja is megbékéljen választásával, Gyulán élő felesége és gyermekei nem állnak szóba vele és még a telefont sem hajlandóak felvenni. Nyár közepén érkezik Annamária bejelentése, miszerint két gyermeket szeretne a színésztől. Meg nem nevezett személyek ekkortájt még terhesnek is látták a modellt, az egyik lap újságírója pedig egy nőgyógyászati rendelésen futott bele, s mivel a modell ideges volt (rendkívül meglepő egy nőgyógyászati rendelésen - a szerk.), levonta a következtetést: a modell terhes.

Törés

#alt#

A Színes Bulvár Lap már november 9-én úgy tudta, hogy megrendült Cseh Annamária és Kovács Lajos házassága és a színész kétszer is beadta a válókeresetet. A lap a tüdőgyulladással kórházban fekvő Kovács Lajost is felkereste, aki érthető módon a gyógyulásra koncentrált, ezért nem akart a házasságáról nyilatkozni.

Itt érkezünk el a jelenhez, ahol előbb hirtelen paradigmaváltás, majd teljes káosz lép fel a Cseh Annamáriát illető jelzőkoszorúk terén. A mindezidáig - az értelmezés könnyítése végett folyamatosan kurzívval kiemelt - pozitív jelentéstartalmú jelzők után nem várt Kovács Lajosnak tulajdonított nyilatkozatok jelennek meg az írott sajtóban. Csak hogy a hardcore részeket említsük: "Anna ütött-vert engem. Többször felpofozott, fojtogatott, gyomron és ágyékon rúgott" - mondja Kovács Lajos (2005. 11. 30. Színes Bulvár Lap). Mindez kísértetiesen összecseng a Blikk ugyancsak 30-án (!) megjelent számával, melyben annyi kiegészítő információra leltünk, hogy a modell viselkedésének következtében a színész pszichiátriára került és még az öngyilkosságot is fontolgatta, továbbá, hogy a verekedéseken-rugdosásokon kívül egy ízben a pulóvere is szétszakadt.

Ha a két cikket összehasonlítjuk korábbi nyilatkozataival, mintha nem is a régi Kováccsal lenne dolgunk: ezúttal őrjöngő fúriaként festi le a modellt, aki a külvilág előtt állítólag "mindig ügyelt a látszatra." "Vissza szeretnék menni Kovács Lajosnéhoz, az én drága feleségemhez, aki 36 éven keresztül állt mellettem, támogatott jóban-rosszban" - mondja a Színes Bulvár Lapban, és a Blikkben is abbéli reményeiről vall, hogy első felesége visszafogadja.

Ellentmondásosság

Mielőtt azonban mindezt hümmögve lenyelnénk, vizsgáljuk meg, mit mondott Kovács Lajos november 27-én a televízióban. A Nap-Kelte egy megtört, szomorú színészt mutatott, aki akadozva, már-már sírva ecsetelte Lakat T. Károlynak, mennyire szereti az ő Annáját: "Egy nagy szerelem az Annával ... fölvállalom (...) Engem nyilván szeretett és szeret. A folytatást nem ismerem." Majd ismét elindul a pozitív tartalmú jelzőhalmozás: "Nagyon okos is, nemcsak szép (...) földöntúli egyszerűséggel dolgozott a filmben (...) rendkívüli tehetség, hatalmas szíve van, önfeláldozó."

A felvételen Kovács Lajoson nem lehetett tettlegesség nyomait látni, így ki-ki szíve joga, hogy eldöntse: valóban szerelemre épülő házasság volt ez, vagy csak briliáns színészkedés. A szappanoperába illő fordulatok mindenesetre azt sugallják: az ügynek koránt sincs vége.

A cikk a Velvet, a Celebhatározó, az Index, a Cinematrix, a Blikk, a Színes Bulvár Lap, a ma.hu, a Napi Ász és a Nap-Kelte információi alapján készült.