horoszkóp

Harry herceget kivonták Afganisztánból

2008.02.29. 16:30
Miután tegnap egy bulvárlap kiszivárogtatta, hogy az angol herceg december óta Afganisztánban szolgál, az angol Védelmi Minisztérium kénytelen volt azonnali hatállyal hazavezényelni.

Harry herceget azonnali hatállyal hazavezényelték Afganisztánból - tudta meg a People. "A lehetséges veszélyekre való tekintettel úgy döntöttünk, azonnali hatállyal hazahívjuk a herceget Afganisztánból" - áll a Védelmi Minisztérium közleményében. "A döntést az indokolja, hogy Harry herceg afganisztáni tartózkodása nemzetközi médiafigyelmet kapott, ez pedig veszélyezteti mind az alakulata, mind az ő személyes biztonságát".

A herceg csalódottan vette tudomásul a döntést: "Végre megkaptam a lehetőséget, hogy azt csináljam, amit azóta szerettem volna, hogy csatlakoztam a hadsereghez" - nyilatkozta az angol hírügynökségeknek.

Klikk!

A 23 éves trónörökös december óta teljesít szolgálatot az Afganisztánban állomásozó brit csapatok kötelékében az ország Helmand nevű tartományában. Des Browne, a minisztérium titkára a lapnak úgy nyilatkozott: „Nagy örömünkre szolgált, hogy Harry hercegnek lehetősége nyílt arra, hogy részt vegyen az afganisztáni hadműveletekben. A csapatában tartózkodó többi katonával együtt nagy bátorsággal, kiválóan látta el feladatát. Büszkek lehetünk rá és katonatársaira, sokkal tartozunk nekik. A brit média is igazán mértékadó viselkedésről tett tanúbizonyságot, amikor nem terjesztették a herceg kiküldetésének hírét, és ezt ezúton is szeretném megköszönni. Kár, hogy a külföldi hírforrások mégis kiszivárogtatták a hírt.

A brit sajtó tudott jelenlétéről, de tartotta magát a kormány és a hadvezetés által kért hírzárlathoz. Harry afganisztáni bevetésének híre azonban a héten megjelent amerikai és német hírportálokon, s ennek nyomán született meg pénteken a döntés arról, hogy a herceget biztonsági okokból áthelyezik.

Klikk!

A hírzárlat okafogyottá válásával több lap is elkezdte közölni a már elkészült interjúkat és anyagokat a herceg külszolgálatáról. A People például arról faggatta a trónörököst, mit szólna édesanyja, a tíz éve elhunyt Diana hercegnő ahhoz, hogy fia a talibán erők ellen harcol? „Remélem, büszke volna. De ha figyel odafentről, valószínűleg inkább kuncog rajta, amikor látja, micsoda bénázásokat tudok művelni; például balra fordulok ott, ahol jobbra kéne, aztán egész hülye helyzetekben találom magam”. A herceg gondolatai egybeesnek öccse, Vilmos elképzeléseivel: „Vilmos azt írta az egyik levelében, milyen büszke lenne rám anya. De persze nem ez az egyetlen dolog, ami foglalkoztat, ott vannak nekem a bajtársaim, akikre figyelnem kell. Vigyáznod kell magadra, a bajtársaidra, akik rád vannak bízva, és még azokra is, akikért közvetlenül nem is te vagy felelős. Végül már mindenki más előbb jut eszembe, mint hogy magamon gondolkozzam”.

A hercegnek azért legalább annyira elege lehet belőle, hogy mindig elhunyt édesanyjáról faggatják, mint Angelina Jolie-nak a terhességére vonatkozó kérdésekből, de a színésznővel ellentétben ő jól kezeli az érdeklődést: „Szerintem másoknál is így megy ez. Sokan vannak, akik elveszítették valamelyik szülőjüket, de ha mindig csak ez járna az eszünkben, akkor csak önmagunkat sajnálnánk egyfolytában. Inkább tedd a dolgod, szórakozz a haverokkal, és ha sajnálni akarod magad, tedd akkor, mikor egyedül vagy”.

Harry arról is beszélt, hogy bár a királyi család nem volt oda az ötletért, hogy külszolgálatot teljesítsen, Erzsébet királynő támogatta az ő elképzeléseit. „Nagyon mellettem állt, amikor menni akartam. Vele ezt nagyon jól meg tudtam beszélni, a hadseregről pedig egy nagymamához képest egész elképesztően sokat tud. Persze ez kicsit a munkájához is tartozik”.