A Megasztár negyedik szériájában tapasztalt Friderikusz-kórt véltük felfedezni Fáy Miklósnál, akit kritikái miatt már most megutáltak a Csillag születik nézői. Mert ő mindig megmondja a tutit, teljesen mindegy, hogy a fellépő gyerek vagy sem. Olyankor persze enyhít a képen, és a kegyetlen kritikus helyett inkább szigorú nagybácsinak hívja magát.

„Lehet, hogy az én szívem van kőből, de ez meg sem rendített, meg sem mozdított. Egy nagy dalt adott elő nekünk azzal a szándékkal, hogy a magunk kardjaiba dőljünk, és én csak azt látom, hogy megint meghallgattam azt a számot, amit már annyiszor” – sújtott le Fáy Miklós a Csillag születik RTL Klub-produkció utolsó, harmadik elődöntőjében Végvári Eszterre, aki végül az újságíró kritikája ellenére bekerült a döntőbe, megmentve a női versenyzők becsületét.

A fenti hozzáállás ismerősnek tűnhet, rettentően hasonlít ugyanis a Megasztár negyedik szériája során tapasztalt Friderikusz-szemléletre, aki Fáyhoz hasonlóan csinálta a balhét, csak önmagát adta, amivel több versenyző lelkébe is beletaposott. Friderikusz Fáyhoz hasonlóan nem szánta meg a versenyzőket, inkább beléjük rúgott, és látványosan halálra unta magát. Persze mindezt sztárgázsiért. Olvasóink egy része akkor a cinikus, de zseni Dr. House-t vélték felfedezni benne. Nem úgy a sztár-jelöltek: a Megasztárba profiként érkezett Ambrus Rita Friderikusz kritikája után sírva fakadt a színfalak mögött.

"Én azt gondolom, hogy ez a megasztár nem csak arról kell, hogy szóljon, hogy kinek milyen hangja van, hanem hogy milyen személyiség, milyen egyéniség. Ami téged illet, az égvilágon semmi nem jutott rólad az eszembe. Semmi. Fantasztikus hang, elismerem, nagyon-nagyon csábos kinézet, de ne vedd zokon - és ezt azért mondom, hogy ne áltassunk benneteket-, nem véletlen, hogy 29 éves korodra még mindig csak próbálkozol. Én biztos, hogy nem fogok rád szavazni" - mondta akkor Friderikusz.

Neki nem jött be, mégis a döntőben van

A népszerűséget elutasító Fáy - az unatkozó Friderikusszal ellentétben - látványosan dobálja magát két mondat között, és előre röhög. Hogy kínjában teszi ezt vagy azért, mert annyira mókásnak találja későbbi mondandóját, nem tudtuk meg, mert a Velvetnek nem kívánt nyilatkozni. Pedig annyira szerettük volna megkérdezni, mégis milyen kritikát írna a Csillag születikről. A műsor legszókimondóbbnak tartott zsűritagja (Fáy mellett Oroszlán Szonja, Hernádi Judit és Szirtes Tamás trónol) Varga Viktornak is odaütött a harmadik elődöntőben, és láss csodát, ő is továbbjutott. Úgy látszik, a nézőket nem érdekelte, hogy Fáy szerint Varga be volt rezelve.

A csecsemőjelmezt magára öltő Vocal Gag Session azzal verte ki a biztosítékot az Élet és Irodalom hasábjain publákáló Fáynál, hogy nem tudnak énekelni, de egyébként nagyon viccesnek tartotta őket. „Gratulálok, borzalmasan rondák vagytok, és ugyanaz van, mint a múltkor. Ideálltok így gumibugyiban, ez önmagában olyan bátorságról tesz tanúbizonyságot, amit értékelni kell, az az igazság, hogy sokat fejlődött. Ez akkor nagyon jó produkció, ha iszonyatosan jól énekeltek. Erről azért nincs szó, de vicceseknek viccesek vagytok, úgyhogy remélem, hogy valakinek tetszik.” A Szatmár Kamara Táncegyüttes azonban bekerült a döntőbe, pedig az ítész szerint már nem nyújtottak olyan jó teljesítményt, mint a válogatóban.

Brasch Bence túl sokat húzza a hangokat

A második elődöntőben a szépfiú-imidzset magára öltő Brasch Bencének szólt be, amiért túl sokáig, és túl sokszor húzta a hangokat. „Paris Hiltonnal szerettél volna, helyette velem találkoztál, és igen, ez pech. Mert azért ez nem volt tiszta éneklés, én ettől a húzzuk, húzzuk, húzzuk a hangokat – ezt értem, hogy ez hat, de rám nem hat annyira, úgyhogy nekem ez most nem tetszett. Ez van, jobb, ha tudod” – zárta rövidre mondandóját Fáy, és már meg sem lepődünk, hogy a tinilányok álomfiúja a döntőben is megméretteti magát.

A november eleji versenyben saját hangjának imádatáért kapott kritikát Sebestyén Katja, aki a Zanzibár Nem vagyok tökéletes című számát dolgozta át mulatósra. „Kicsit kevésbé szeressen bele a saját hangjába. Az fontos, hogy ez egy produkció, ne csak hallgassa magát, hanem szórakoztasson is.” Na, Sebestyén tényleg nem jutott be.

A gyerekek sem hatják meg

Kivel volt a legkegyetlenebb?

Az ítész a kéttagú Kávészünet nevű együttest is lehordta, amiért József Attila Mama című versét kötötték dallamhoz. „Olyan, mint a Nemzeti dal – megzenésítik, de sokkal többet ér elmondva. Most is azt érzem, ez a vers sokkal többet ért elmondva, mint ahogy elénekeltétek. Szomorú vagyok” – sújtott le Fáy Németh Ferencre és Popovics Györgyre, akik a döntőben már nem mutathatják meg, megy ez nekik jobban is.

A Queen Dance táncegyüttest is a második elődöntőben alázta le Fáy, aki – mivel gyerekekről volt szó – kicsit visszafogottabban közölte a véleményét a Fenyő Miklós Csókkirály című számára táncoló gyerekekkel. „Én tudom, hogy az unokahúgaim otthon ugyanazt csinálták, mint ti, hogy ugrabugráltak, de én egy szigorú nagybácsi leszek, ezt előre megmondom. Szóval úgy értem, hogy ez ugrabugra, ami nagyon bájos, de nem produkció.”