Budai Zsuzsa és Serdült Orsolya már hónapokkal ezelőtt megkezdte a felkészülést a szombaton induló Budapest-Bamako Rallyra, és ekkor jegyezték meg maguknak azt a bölcsességet, hogy bármilyen kutyaszorítóba is kerülsz, nem szabad pánikba esni. A közeljövő szépségkirálynőinek pedig azt tanácsolják, hogy legyenek őszinték, ugyanis kizárt dolognak tartják, hogy valaki ne bukjon le egy éven keresztül.

Budai Zsuzsa és Serdült Orsolya hétfőn átvehette annak az autónak a kulcsait, amivel szombaton elindulnak Afrikába, hogy a Budapest-Bamako Rally keretében eljuttassák a főként ismerősöktől összegyűjtött adományokat a rászorulóknak. Az utolsó napokat egyébként vásárlással, rohangálással és interjúk adásával tölti a két szépségkirálynő, akik közül a négyéves jogosítvánnyal rendelkező Budai Zsuzsa lesz a sofőr, Serdült Orsolya pedig a navigátor. Persze amennyiben szükséges lesz rá, majd szerepet cserélnek.

A felkészülés egyébként hónapokkal ezelőtt elkezdődött, és már ekkor megmutatkozott a két résztvevő közötti különbség. Ugyanis a Miss Universe Hungary cím aktuális birtokosa szerint nem volt különösebben nehéz része ennek szakasznak, míg a 2009-es Miss World Hungary számára a quadozás egy apróbb, nem túl kellemes kalandot is magában foglalt: „A végére elkezdtem élvezni, de volt egy szakasz, ami nagyon meredek volt, és az egyik gyökér megdobta a quadom. A járművel két fa között landoltam. Olyan volt, mint a filmekben. Nagyon megijedtem.”

Nincs olyan helyezés, ami ciki lenne

Mivel a versenyszellem bennük is munkálkodik, nem szeretnének utolsóként beérni a jótékonysági futam végén, de mindenképpen azt tartják a legfontosabbnak, hogy épségben megússzák a kalandot. „A mi helyzetünkben nincs olyan helyezés, ami ciki lenne. Már az is szép teljesítménynek számít, ha végigmegyünk, és épségben beérünk a célba” – nyilatkozta Budai Zsuzsa, akinek mondanivalóját a következőkkel egészítette ki Serdült Orsolya: „Amikor bemelegítésképpen részt vettünk a Budapest-Makó Rallyn, a férfiak csak néztek, amikor áthaladtunk a célon, nem hittek a szemüknek.”

A Királynő győztese előítéletek szempontjából egyébként nem áll túl jól, hiszen nem elég, hogy nő, még szőke is. „Amikor bénázik előttem valaki, akkor én is megjegyzem magamnak, hogy biztos egy szőke nő az. A legjobb barátnőm is szőke, és ő is hasonlóan gondolkodik. Szóval nekem is megvannak az előítéleteim” – vallotta be töredelmesen csapattársa, Budai Zsuzsa. Serdült Orsolya szerint egyébként minden gyakorlás kérdése, és bizony vannak női autóversenyzők is.

Egy plüssoroszlán vigyáz rájuk

Arról, hogy pontosan milyen személyes holmikat érdemes magukkal vinni, a futam korábbi résztvevőitől kérdezték meg. A pakolásnál ügyelni kell arra, hogy nem sok hely van, és így a legszükségesebb dolgokból is csak keveset vihetnek magukkal. Ami a kabalákat illetik, az adományok között talált egyik plüssfigura vigyáz majd rájuk. „A szerencsehozó oroszlánt természetesen a végén személyesen adjuk majd át” – tette hozzá Budai Zsuzsa, aki igazán nem fél semmitől, egyedül attól tart, hogy egy óceánparti szakaszon a dagály miatt esetleg bajba kerülhetnek. A Miss Hungary Touareg Rally Team navigátora már nem ilyen bátor, a kígyók, skorpiók, és általában minden olyan állat riasztja, ami az emberek többségében ellenérzést kelt. Azt mindenesetre még a felkészülés előtt megtanulta, hogy nem szabad pánikba esni, bármi történik is.

Ne ess pánikba!

Budai Zsuzsa szerint persze nemcsak a Galaxis útikalauz stopposnak jelmondatát tudják majd kamatoztatni a mindennapokban, hanem vezetéstechnikailag is kellőképpen felkészítették őket: „Nagyon sok mindent megtanítottak nekünk. Például azt, hogy milyen minőségű utakon hogyan menjünk, hogyan ereszkedjünk, hogyan induljunk el” – nyilatkozta a Velvetnek  „Arra is megtanítottak, hogy mit kell csinálni olyan szituációban, amikor az ember reflexből azonnal a fékre lépne, de ezt mégsem teheti meg, mert beássa magát az autó” – tette hozzá a Miss World Hungary cím jelenlegi birtokosa, vagyis Serdült Orsolya.

Jövőkép

A két szépségkirálynőnek egyébként pár hónap múlva át kell adni a koronáját az idén megrendezett szépségverseny győzteseinek, és ezt követően, főként a tanulásra szeretnének koncentrálni. Serdült Orsolya például emelt szintű érettségi vizsgát szeretne tenni testnevelésből, ugyanis további tanulmányai során is ezzel a területtel foglalkozna, valamint a középfokú angol nyelvvizsgát is szeretné megcélozni. Budai Zsuzsa pedig szívesen jelentkezne egy nívós lakberendezői tanfolyamra, de mivel a tandíj igen magas, egyelőre ez csak vágyálom marad.

És persze ne feledkezzünk meg arról, hogy továbbra is szívesen segítene az állatokon. Azzal egyébként nincsen gondjuk, hogy Magyarországon szinte minden bokorban rendeznek egy szépségversenyt, hiszen jó, ha az ember lánya egy színvonalasabb verseny előtt kellő gyakorlatra tud szert tenni. A jövő szépségkirálynőinek pedig azt üzenik, hogy legyenek őszinték, mert kizárt dolognak tartják, hogy valaki egy éven keresztül úgy meg tudja játszani magát, hogy nem bukik le. Vagyis úgy tűnik, hogy a népszerű Add magad! szabály nemcsak a tehetségkutatók nagyreményű versenyzőire érvényes.

Gyerekeknek tilos!

A nemzetközi versenyekkel kapcsolatban elmondásuk szerint egyébként jó tapasztalataik vannak, hiszen semmilyen előítélettel nem találkoztak, mindenki kedves volt. Igaz, Budai Zsuzsa pár hónappal ezelőtt még másként látta a helyzetet. Abban mindenesetre egyetértenek, hogy gyermekkorban nem szabad ilyen megmérettetéseken részt venni. „Nagyon sok szülő a saját álmát szeretné megvalósítani a gyermekén keresztül. Az Egyesült Államokban elfordul, hogy egy kislánynak már műfogat csináltatnak, és óriási póthajjal lép fel. Ez nem helyes. Majd ha elég idős lesz, akkor majd eldönti, hogy indulni akar-e vagy sem”- nyilatkozta Serdült Orsolya, aki Budai Zsuzsával megállapodott abban, hogy egy gyermek életének a játékról és a tanulásról kell szólnia.