A sorselemző még sohasem kapott díjat, így, 54 évesen azonban megszerezte a Story magazin közönségdíját, ami szerint azt jelzii, hogy jó úton jár. Bár a tanácsadó műsor arca mindig nyugalomra inti vendégeit, otthona sem mentes a vitáktól, a különbség csak annyi, hogy feleségével sohasem mondanak olyat, amivel megaláznák a másikat. Joshi Bharatnak úgyis csak a testét lehetne.

Joshi Bharatot azután kaptuk el a Story-gálán, hogy az RTL Klub rivális műsorvezetőjével, Erdélyi Mónikával láttuk elsétálni. Ez egyébként korántsem volt annyira meglepő, mint amennyire annak tűnik, mert ugye Fodor Zsóka is szereti a Jóban Rosszbant és annak szereplőit. Az indiai sorselemző élete első díját kapta meg a Story magazintól, miután a lap olvasói őt választották meg a 2009-es év műsorvezetőjének. A nagy hangzavar miatt a bemutatkozásunk semmissé vált, ugyanis amikor kezet nyújtottunk, a TV2 műsorvezetője egy köszönömmel reagált, mert azt hitte, gratuláltunk. Később azért azt is megtettük.

Nem hagyja ott a fekvő embereket

„Ma reggel beszéltem az édesanyámmal, aki most beteg, és amikor elmeséltem neki, hogy mi ez a díj, akkor tudatosult bennem az elismerés fontossága. Most, amikor ott voltam a színpadon, éreztem egy kis drukkot, lámpaláztat” – idézte fel a díjátadás pillanatát a Velvetnek Joshi Bharat, aki úgy fogja fel ezt az elismerést, mint annak a visszajelzését, hogy jó úton jár. Az indiai sorselemzőből lett műsorvezető nem egy választott missziónak éli meg az emberek segítését, állítása szerint soha nem tudott szó nélkül elmenni egy utcán fekvő ember mellett arra gondolván, biztosan részeg.

Annak ellenére, hogy mindent megtesz a felek helyzetének rendezése érdekében, Joshi Bharat nem mindig jár sikerrel. Ennek ellenére úgy véli, az ilyen történetek is hasznosak. „Amikor látom a stúdióban, hogy nem megoldásért jöttek, hanem csak be akarnak olvasni egymásnak, akkor a mondataimat a nézőknek szánom, mert mindig van egy nyitott fül.” A műsorvezető segíteni akarása kétségbevonhatatlan, és nyilván jobban is fizet, mintha jótékonyságból hirdetné az igét a hajléktalanszállókon vagy a családsegítő szolgálatoknál. Joshi Bharat úgy véli, a képernyőn keresztül nagyobb hatást érhet el, mint személyesen. „Az embereknek a tévé egy másik dimenzió, az onnan jövő üzenet mindig erősebb” – mondta, majd hozzátette, elég, ha egyszerű mondatokat szór szét, nem szükséges Kantot vagy Schopenhauert idéznie.

Joshi Bharatot is

Miután megerősítette arra vonatkozó feltételezésünket, hogy jó kapcsolat fűzi Erdélyi Mónikához, Joshi Bharat elmondta, annak ellenére, hogy tanácsadással foglalkozik, az ő családjában is előfordulnak konfliktusok. Viszont ők tudják kezelni. „Nem lehet fölényesen vitatkozni, mert az nem vezet békéhez. A feleségemmel erős egyéniségek vagyunk, de soha nem hangzik el olyan jellegű mondat, ami megkérdőjelezné, hogy együtt vagyunk, együtt fogunk megöregedni.” Bár a műsorvezető nem tartja korrektnek az alázást, ő is volt már részese. „A testemet megalázhatják, de a lelkem mindig független marad. Gyerekkorom óta figyelem magam kívülről, ilyenkor mindig röhögök rajta, de nem halok bele.”

Amikor megkértük, idézzen fel egy olyan esetet, amikor olyan támadással éltek ellene, amit ő sohasem használna, egy szocializmusbeli történetet szedett elő. „Valakivel vitatkoztunk a bábszínházban, és akkor ugyanúgy beszéltem az országról, mint ma, a hazámról. Ha Indiában lettem volna, arról beszéltem volna. Azt kérdezte, miért nem megyek vissza Indiába. Rosszul esik, amikor ezzel jönnek elő”– számolt be élményéről a műsorvezető, majd hozzátette, a rasszista megjegyzések sem érintik jól, de ezek mindig voltak, vannak és lesznek – jegyezte meg.

Arra is kíváncsiak voltunk, történt-e valami előrelépés a műsorvezetőt levélben és YouTube-on fenyegető férfi ügyében, de Joshi Bharat közölte, nem érdekli ez az egész, mert ő személyesen nem adott okot az utálatra. „Szóval ennyi. Engem nem tud megalázni. Próbálkozni lehet, de én sosem leszek megalázott.”