A tavalyi győzelem után 2010-ben is Éder Krisztiánt választották meg a legjobb férfi előadónak, ezért nagyon hálás mindazoknak, akik rá szavaztak. Mint azt a VIVA Comet-díjas énekes elmondta, közönsége már nemcsak tizenhat évesekből áll, egyre gyakrabban látogatja koncertjeit az idősebb korosztály, aminek nagyon örül, mert ez azt jelenti, hogy bővül a célközönsége. A 21 éves énekes igyekszik felnőni a legjobb férfi előadó címhez, mert úgy érzi, amit csinál, már több egy tinidolognál.

A 21 éves előadót másodjára tüntették ki a legjobb férfi előadónak járó VIVA Comet-gömbbel, amit mi egy kicsit erősnek éreztünk, tekintve, hogy a karácsonyi szaloncukor-készítés alatt forgatott videóban csak egy „21 éves előadó fiúcskaként” jellemezte magát. Az idei díj után Éder Krisztián úgy érzi, le kell vetkőznie a kisfiús szerepet, bár tavaly még sokan épp ennek tulajdonították a sikerét. „Az idei díjra főleg olyanokat jelöltek, akik megállják a helyüket a magyar popzenei iparban. Nagyon örülök, hogy én kaphattam meg a díjat. Próbálok felnőni hozzá, igyekszem megszokni a gondolatot, hogy ez már több egy tinidolognál” – mondta telefonos megkeresésünkkor Éder Krisztián, aki a fürdőkádban ülve adott interjút a Velvetnek.

Nem komolytalanok a dalai

A soproni énekes ugyanakkor nem gondolja, hogy dalszövegein változtatnia kellene, ugyanis attól, hogy dalai a szerelemről, érzelmekről szólnak, még nem komolytalanok. „Lehet, hogy 'közhelyes' érzésekről szólnak a dalaim, de ettől még nem gondolom, hogy komolytalanok lennének. A legtöbb előadónak - legyen az punk-rock zenekar vagy rapper - általában az érzésekről szólnak a szövegei, mert ezek azok a dolgok, amik minden ember életében jelen vannak. Ettől függetlenül lehet, hogy fognak komolyodni a szövegeim vagy érintek más témákat is, de nem fog változni a zeném, csak olyan irányba, ami nekem tetszik.”

Bár úgy sejtettük, SP rajongóinak felső korhatára nem több a 16 évnél, a fotósként és rendezőként is dolgozó előadó az utóbbi időben egyre gyakrabban lát a koncertjein idősebb zenekedvelőket. „Fontos, hogy minél tágabb legyen a célközönség, bár nem úgy írom a számaimat, hogy egyet a tizenhat éveseknek, egyet meg a húszéveseknek, hanem csinálom a zenémet, és az hallgatja, akinek tetszik. Egyre több visszajelzést kapok idősebb srácoktól, lányoktól, aminek nagyon örülök.”

SP-t az sem zavarta – sőt -, hogy nem az ő, hanem Hien Nánási Pál által rendezett klipje lett a díjazott. Tavalyi, nem várt dupla győzelme után a soproni előadó idén már bizakodva vett részt a VIVA Cometen, bár amint azt Twitter-oldalán írta, az erős mezőny miatt kételkedett a sikerben. „Két éve voltam először a Cometen, de akkor csak nézőként vehettem részt rajta. Furcsa volt, akkor költöztem fel Sopronból, senkit sem ismertem ebből a mainstream közegből, ami akkor még nagyon idegen volt a számomra. Most már teljesen otthonosan mozogtam, sokkal többen ismertek, mint két évvel ezelőtt” – mondta.

Nem érzi úgy, hogy legyőzte Ákost

A 21 éves előadó nem szavazott magára, illetve egyszer mégis: „Amikor a Comet jegyárusítás volt, és jöttek a érdeklődők, akkor megmutattam nekik, hogyan lehet szavazni” – idézte fel a történteket SP, aki úgy vélte, a végül általa megszerzett díjat Ákosnak fogják odaítélni. „Bár ő nem a Viván keresztül éri el a célközönségét, de nagyon erős előadó, és 20 éve a szakmában van. Tényleg ikonnak mondható, rengeteg fellépése van, volt, lesz. Hatalmas a tábora” – jegyezte meg Éder. Míg Kovács Ákos közönsége nem feltétlenül nézi a zenecsatornát, addig Éderé biztosan, ennek pedig az lett az eredménye, hogy míg SP megint megkapta a sikító tinilány adagot, addig Ákosnak csak némi halovány taps jutott a díjkiosztón. „Neki megvan a saját közege, amiben nagyon sikeres. Nem is gondolnám, hogy legyőztem őt.”

Brasch Bencét, SP közeli barátját nem jelölték a Comet-díjra, de ha jövőre fogják, Éder lelkesen drukkol majd neki. Esélye biztosan lesz, a szervezők idén sem tagadták, hogy az általános - és középiskolás diákokra építenek: még azt is elintézték, hogy a 16 éves Justin Bieber egy videóüzenetben gratuláljon a díjazottaknak. „Justin Bieberrel abban hasonlítunk, hogy akárcsak ő, én is az internet által kerültem be a köztudatba. Kis videókat töltött fel a YouTube-ra, amit nagyon sokan néztek, majd felfedezték. Gyakorlatilag az én pályám is így indult: csináltam egy videóklipet, amit feltöltöttem az internetre, egyre többen kezdték hallgatni, és egy idő után fellépésekre hívtak. Bár sokkal fiatalabb nálam, nagyon tisztelem őt, tehetséges, jó a hangja, szerintem még nagy ember lesz belőle” – nyilatkozta SP.