Az énekesnő azt javasolja, csak olyan induljon az X-Faktorban, akinek van hozzá lelki ereje. Szerinte az ösztönös intelligencia is elengedhetetlen a majdani nyertesnél, hiszen el kell viselni, hogy címlapon van az ember. Keresztes Ildikó a műsor egyetlen női mentoraként arra törekszik, hogy a női nemet - a szó legnemesebb értelmében - az összes színével képviselje.

Az angol X-Faktorban a jelentkezőket felosztják, fiúkra, lányokra, idősebbekre és együttesekre. Ez itthon is így lesz?

Igen. Mivel ez egy licenszműsor, Magyarországon is így lesz, négy csoportra bontják a jelentkezőket: 16-24 éves lányok, 16-24 éves fiúk, 25 felettiek, és többtagú énekegyüttesek. Az, hogy melyikünk melyik csoportot kapja, csak jóval később derül majd ki. Nagy izgalommal várom az egészet, ugyanakkor örülök neki, és úgy feszengek, mint egy jelentkező.

Az imént felsorolt kategóriák közül melyiket éreznéd magadhoz a legközelebb?

Nehéz kérdés, nem tudom. Talán a fiúkat választanám, mert az érdekesebb számomra.

Az X-Faktorban nem zsűritagok vannak, hanem mentorok. Neked volt valaha mentorod?

Mikó István volt, amikor a színésznői pályám kezdtem. A Kormorán együttes vezetője, Koltay Gergely és Ungár Pistát is annak hívnám. Később az East együttes. Én még szép lassan szedtem össze a tanításokat, ami most a fiatalokra, egyszerre zúdul rá.

Mi kell ahhoz, hogy higgyél valakiben, és azt érezd: benne megvan az a bizonyos x-faktor, ami különlegessé teszi?

Igaznak kell lennie. Éreznem kell, hogy ez az ember igaz, úgy, ahogy van. Biztos megérzem majd, mert ösztönlény vagyok. Az x-faktort nevezhetnénk bármi másnak is, mert megfoghatatlan, de benne kell lennie valakiben ahhoz, hogy át tudjon törni. Nagyon-nagyon sokan énekelnek jól, de ettől még nem biztos, hogy ez bárkit is érdekelni fog. Abból lesz sztár, aki rendelkezik valami olyan plusszal, ami megfoghatatlan. Azért mondom, hogy az, mert ha valaki tudná a siker titkát, akkor mindenki azt csinálná, és mindenki multimilliárdos lenne.

Nem ódzkodsz attól, hogy az érzelmeidet egy kereskedelmi csatorna főműsoridőben vetítse?

Félek tőle, mert nem voltam soha bulvárarc. Nem akarok valóságshow-ban szerepelni, majd megpróbálom moderálni a környezetem, és biztos lesz olyan is, amit nem akarom, hogy lássanak a nézők. Az előadóknak van egy olyan szférája, amit nem akarnak megmutatni, mert ettől maradnak izgalmasak, ettől jó az egész.

Mennyire borítja fel a következő féléved az X-Faktor?

Eleve a nyaram is olyan lesz, hogy egy szabadnapom se marad. Plusz rám zuhant ez az egész feladat, ami nagy megtiszteltetés, de lelki teher is egyben. Lelkileg és fizikailag is fel kell erre készülni. Nehéz lesz feldolgozni, ha valaki kiesik, de csak egy győztes van, tudom. Aki ismer, tudja, hogy tudok nagyon kemény és következetes lenni.

Mit értesz fizikai felkészülésen?

Reggel nyolctól este tízig kell bírni a tévéfelvételt, úgy, hogy másnap megyek fellépni. Csak aludni tudok a köztes időben. Nem tudom, mikor voltam ilyen sovány, de talán túltettem a saját magam csúcsán is, már nincs mit leadnom.

Mennyire látod esélyét annak, hogy a majdani győztes megveti a lábát a magyar zeneiparban?

Semmire sincs garancia, de én a hosszú, megalapozott pályákban hiszek, az enyém is ilyen. Nem volt látványos, de kitart, amíg élek. Viszont ma a fiataloknak sokkal több lehetősége van megmutatni, hogy mi rejlik bennük, de ez veszélyes is, mert nem tudni, hogy egy tizenkilenc éves gyerek fel van-e a készülve arra, hogy hétfőről keddre címlapon lesz. Ehhez nem értelem kell, hanem ösztönös intelligencia.

Mit javasolsz, ki induljon ezen a versenyen?

Akinek van egy ilyenhez elég lelkiereje. Nem véletlenül hangsúlyozom a lelki dolgokat: én vagyok az egyetlen nő a csapatban. A női nemet – a legnemesebb értelmében – mindenféle színével szeretném képviselni a műsorban. A szomorúságával, a humorával, a dívasággal, a háziasszonnyal, a rock and roll csajjal, mindennel. Mert egy nő akkor jó, ha nagyon színes.

Számítasz arra, hogy magadról is megtudsz néhány új dolgot?

Igen, biztosan. Tudom, hogy lesznek mélypontjaim és magasságaim is.