Horváth Éva azon kevés magyar ismertnők egyike, akik harminc felett is rendszeresen kapnak modell-felkéréseket, műsort vezetnek, nem anorexiásak és nem plasztikáztatták magukat rommá. Ha van sikeres modellkarrier, ez az lehet, még akkor is, ha nem vallja magát modellnek. Kalauz a profitól, kezdőknek.

"Tizenhét éves koromban, egy barátnőmmel iratkoztam be modelltanfolyamra, és bár próbálkoztam, próbálkoztam, nem mondhatnám, hogy sikereket értem el. Abba is hagytam." Egy évvel később kezdett el foglalkozni ismét a kérdéssel: jelentkezett a Miss Universe Hungaryre, negyedik lett, de nem is feccölt bele túl sok energiát.

"A következő évben – 1998 – már tudatosan készültem a Miss Worldre. [A hazai fordulót megnyerte.] A két verseny között sok ügynökségnél regisztráltam, de a hirdetők egy idő után vagy ismeretlen arcot keresnek, vagy célzottan egyvalakit. Ekkor volt is egy törés a karrieremben, de újra beindult a Miss World Hungary után. Minél többet pörgött a nevem és az arcom, annál jobban megismertek, így felkéréseket is kaptam."

Állítja, a modellkedést mindig is hobbiként kezelte. Ha nem így lett volna, valószínűleg nem is tanul 27 éves koráig. Úgy véli, azért is kapott felkéréseket rendszeresen, mert nem görcsölt azon, foglalkoztatják-e. "Tudtam, hogy nekem az iskola a legfontosabb: nappali tagozatra jártam, egy-egy napot ki lehetett hagyni, de meghúztak félévkor, ha nem jártam be. Mellette beindult a tévézés is. Húsz évesen kezdtem betűforgató lányként, a Szerencsekerékben. Kemény munka volt, két nap alatt akár több hetet is felvettünk."

A Szerencsekerék után jött a lottósorsolás, majd a kenó, egy körülbelül másfél éves kihagyás után pedig az RTL Klub. "Mozgalmas időszak volt, a Szombat esti lázzal kezdtem, aztán jött a Cool TV, ahol műsorvezető lettem, majd felkértek, hogy szerepeljek a Celeb vagyok, ments ki innen-ben. Később jött a Reggeli, és a Menetrend volt az utolsó a csatornánál. Végül fél éves kihagyás után már kezdtük is az Édent a Viasattal."

Műsorvezető-közgazdász

"Nem nevezném magam modellnek, az lenne a legutolsó dolog, ami eszembe jutna. Műsorvezető és közgazdász vagyok, előbbi 20 éves korom óta életem része, utóbbiért 13 évet töltöttem iskolapadban. Nem mentem ki külföldre szerencsét próbálni, itthon is megtaláltak a felkérések."

Szerencsésnek tartja magát, és tulajdonképpen van miért: az édenezés mellett ruhákat tervez, egy szépségcentrum reklámarca, és számos további felkérése is látható a facebookos rajongói oldalán. Ő pedig ezt akarta, színes életet – még ha ez azzal is jár, hogy fél év után kerül elő a csomagja Kolumbiából –, noha megélt volna másból is. Középiskola után mérgelképes könyvelői tanfolyamot végzett, rendszeresen indult matematikai, statisztikai versenyeken. A számvitelhez, könyvvitelhez elmondása szerint ugyanúgy ért, és menedzserre sincs szüksége, mert magának intézi a munkát és a pénzügyeket.

"Sokan kérdezik tőlem, hogy hogyan kezdjenek modellkedni. Mindenkinek azt mondom, fontosabb a tanulás, a modellkedés amúgy sem olyan, mint ahogy a tévéből lejön. Egyébként szerintem minden a szerencsén múlik, amit az ember tehet, csak annyi, hogy kitartással, alázattal, görcs nélkül kell dolgozni a sikerért. Az én legjobb döntéseim, hogy jelentkeztem a Szerencsekerékbe, hogy beiratkoztam egyetemre, hogy átmentem az RTL Klubra, és hogy végül a Viasathoz jöttem."

Az ugyan bántja, hogy nem tette le az olasz felsőfokú nyelvvizsgát (most a dél-amerikai forgatások miatt spanyolul tanul), de szakmailag semmit sem bánt meg. Úgy érzi, mindig tökéletesen átlátta, milyen lehetőségei vannak, és élhet-e velük. "Tiszta a lelkiismeretem, mindig a józan paraszti eszemet használtam - mint minden, ez is a családban dől el. Egyetlen gyerek vagyok, úgyhogy a szüleim féltettek, terelgettek, amíg tudtak."

És még?

"Annak ellenére, hogy úgy érzem, várnak még rám olyan feladatok, amelyek révén a rivaldafényben szerepelhetek, már nem csak ez fontos. Bár nagyon jól esett amikor a Velvet olvasói több huszonéves pályatársam mellett engem választottak meg 2011 címlaplányának, engem már mégis egészen más motivál. Közel egy éve aktívan részt veszek a Viasat csoport munkájában, néhány napja egyéb sales-es feladatok koordinálására is felkértek, és az Éden Hotel 2 szereplőit is menedzselem. A háttérmunka nem menekülés, hanem egy új út, amelyen haladva végre kamatoztatni tudom egyetemi tanulmányaimat."