Csézy nem tartja magát vesztesnek

2008.05.23. 18:10
Bár a matyó származására büszke énekesnő nem jutott be az Eurovíziós Dalfesztivál belgrádi döntőjébe, nem szomorú, hiszen szerinte csapatával mindent megtettek a siker érdekében, és úgy adták elő a Candlelight című dalt, ahogy szerették volna. Csézy úgy gondolja, a szláv összefogás és az új szabályok miatt eshetett ki, pedig sokan esélyesnek tartották. Hozzátette, szerinte az ukrán és a svéd versenyző mindenképpen ott lesz az elsők között a szombati döntőn.

Csütörtökön este kiderült, hogy idén nem veszünk részt az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjén, amit idén Belgrádban rendeznek meg, ugyanis a második elődöntőn kiesett a 2008-as jelölt, Csézy. Az énekesnő a Velvetnek elmondta, közel egy nap távlatából sem bánja, hogy nem sikerült bejutni a döntőbe. „A többiekkel együtt úgy érezzük, hogy nagyon jól sikerült a produkciónk. Mindent megcsináltunk, amit terveztünk. Nem érzem magam vesztesnek, elégedett vagyok a csütörtöki teljesítményünkkel. Tudni kell veszíteni” – összegezte Czézy a tapasztalatait. A verseny után többen is – például külföldi újságírók is felkeresték - , mivel ők sem számítottak arra, hogy a magyar versenyző kiesik. A mezőkövesdi énekesnővel azt találgattuk, hogy mi lehet az oka annak, hogy az előzetes tippekkel ellentétben mégsem lett döntős. „Idén új szabályokat hoztak és például a szláv országok is jobban összefogtak. Ők már két hónapja kampányolnak és a jelöltjeik plakátokon is együtt szerepeltek. Mivel azok az országok, akik esetleg ránk szavaztak volna, kiestek, így számítani lehetett erre az eredményre”.

Az énekesnő szerint az nem jelentett hátrányt, hogy egy lírai dallal szállt versenybe. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy Csézi Erzsébetnek mi a véleménye a fesztivál mezőnyéről. „Vannak olyan versenyszámok, amelyek jogosan, megérdemelten kerültek be a döntőbe. Az ukrán lány, Ani Lorak előadása nagyon tetszett. Gyönyörű a hangja, jó volt a színpadkép. Szerintem ő az egyik esélyes. A svéd versenyző, Charlotte Perelli is nagyon tehetséges. Úgy gondolom, ő is ott lesz az élmezőnyben” – nyilatkozta a Velvetnek az elfoglalt énekesnő, aki reméli, hogy valamikor, a nem is olyan távoli jövőben lesz egy hete, amikor ki tudja pihenni az elmúlt időszak fáradalmait.

De ki ez a 28 éves hölgy, aki hazánkat képviselte ezen a versenyen? Bár Csézy, azaz Csézi Erzsébet zeneóvodába, konzervatóriumba járt, majd tavaly végzett énekművészként, csekély popzenei múlttal rendelkezik, ugyanis csak tavaly csöppent bele ebbe világába - tudtuk meg az énekesnő honlapjáról. Igaz, a mezőkövesdi illetőségű hölgyet rögtön olyan zenészekkel hozta össze a sors, mint Rakonczai Viktor és Menyhárt János. Talán ennek köszönhető, hogy egyenes út vezetett az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi döntőjéig, ahol a Szívverés című nótával olyan előadókat körözött le, mint például Szekeres Adrienn, a Fiesta, Lola vagy a Candies. A verseny után a győztes főként arról beszélt a Velvetnek, hogy milyen büszke matyó származására, és hogy ő igényes popzeneként határozná munkásságát. Mivel az eredmény sokakat megdöbbentett, a Velvet különítménye utánajárt annak, vajon mi lehet Csézy titka. Mint kiderült, az énekesnő nemhiába hangoztatta, hogy köszönettel tartozik Mezőkövesdnek, illetve egész Borsod megyének, ugyanis nagy valószínűséggel eme térség lakói jutatták a csúcsra.

Fehér holló

Mezőkövesd határain kívül az emberek többségéből meglehetősen vegyes érzelmeket váltott ki az énekesnő feltűnése a magyar popzenében. A verseny után többekben felmerült, hogy Csézy nagyon hasonlít Zsédenyi Adriennre, legalábbis ami a két, hangjával érvényesülni kívánó hölgy a külső megjelenését illeti. Sárdi Mariann szerint, aki mindkét hírességet menedzselte, mindez természetesen a véletlen műve. Különben is, aktuális védence egy „fehér holló”, hiszen a popszakmában kevés sztárnak van énekdiplomája. Csézy hamar túltette magát ezeken a vádakon, és megkezdte a felkészülést a belgrádi versenyre. Az énekesnőt még az sem bátortalanította el, hogy meglehetősen erős az idei mezőny, a németek például országuk egyik legismertebb popformációját, a No Angelst delegálták. Ezután pár hét hírmentes időszak következett, majd május elején a Csézy-gépezet ismét mozgásba lendült. Az énekesnő büszkén mesélt arról, hogy a fellépőruháján látható népi motívumokat a nagymamája tervezte.

Klikk!

Folyt. köv.

A belgrádi próbák során az énekesnő állítólag lenyűgözte az újságírókat, ám a drukkerek sajnos túl korán ittak a medve bőrére. Csézy és csapata hiába tett meg mindent, ami tőlük telt csütörtökön, ez kevés volt a továbbjutáshoz. Az már csak hab volt a tortán, hogy Jelena Karleusa szerb énekesnő azt állította, hogy jelöltünk stábja a Candlelight videoklipjéhez a látványötleteket az ő klipjéből lopta. Természetesen nincs minden veszve. Az énekesnő ugyanis még mindig szerepel a VIVA Comet jelöltjei között. A Legjobb női előadó címért olyan kolléganőkkel kell megküzdenie, mint Bartók Eszter, Kozma Orsi, Rúzsa Magdi és Szekeres Adrienn, akit az Eurovíziós Dalfesztivál hazai döntőjén maga mögé utasított.