Kicsit olyan, mintha a visszavonulását sürgetné a fiatal, feltörekvő pornószakma: életműdíjra jelölték idén Kovács "Kovi" Istvánt. A producernek viszont esze ágában sincs visszavonulni, sőt, reformokon töri a fejét. Kovi 17 éve rosszul sikerült lábműtétje miatt adta fel fotós pályafutását és a kényszer vitte rá a pornóra. Aztán úgy is maradt. Most épp reformokon töri a fejét, de úgy érzi, nagy fába vágta a fejszéjét, amikor azt tűzte ki célul, hogy meghódítja a női fogyasztókat is. És határokat is szab: vannak olyan dolgok, amikhez soha nem adná a nevét.

Mintha már csak a visszavonulását várná a feltörekvő fiatal pornórendező nemzedék, idén többek között Kovács Istvánt, alias Kovit is jelölték a Pornó Oszkár életműdíjára. Annak ellenére pedig, hogy a magyar pornópápának eszébe sem jut letenni a lantot, nagyon meglepődnénk, ha nem ő zsebelné be az elismerést - hanem például olyan, aki már letette. Benkő Dánielről van szó. Hogy az ő neve hogyan kapcsolódik szorosan a pornóhoz azon kívül, hogy egyszer majdnem sikeresen megujjazta Mya Diamond seggét, az még mindig nagy talány számunkra. Nála még Geronazzo Maria is jobban kiérdemelné az elismerést, hiszen egyszerre annyit kapott, hogy sokaknak egy életre elegendő lenne. De maradjunk inkább a szakma komolyabb részénél. Hogyan jut az eszébe valakinek pornót rendezni? Egy 17 éve a szakmában dolgozó producer-rendező hol szab határt? És ha vannak határok, hogyan lesz kielégítve a mindig újdonságot akaró célközönség? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekkel kerestük fel Kovit.

Térdműtétje miatt lett pornóproducer

"Volt egy szerencsétlen térdműtétem, ami miatt azóta is sántikálok: a jobb térdem nem mozog" - mesélte a producer, aki eredeti szakmáját tekintve fotóriporter volt, amit onnantól kezdve a mozgékonyság hiánya miatt fel kellett, hogy adjon. "Akkor el kellett gondolkoznom azon, hogy mit is csináljak. Végül ez jött. 17 évvel ezelőtti történetről beszélünk. Fotósként sokszor jártam külföldre, ahol megfordultam szexshopokban, peepshow-kban, és akkor találkoztam először a szexiparral kapcsolatos dolgokkal."

Kovinak akkorra már volt egy olyan ismerőse, aki külföldről hozott be filmeket Magyarországra. "Ha jól emlékszem, ezek még nem is voltak akkoriban szinkronizálva, csak feliratozva. Ő hozott össze engem egy olyan profi operatőr-rendezővel, aki még a filmművészetin is tanított - és aki szintén felnőttfilmeket akart csinálni. Így lettem a producere a filmeknek." Ott volt a forgatásokon, figyelt, kérdezősködött, aztán egyszer csak a Hótehénke című film forgatása előtt egy héttel a rendező srác bejelentette, hogy kiszáll, nem akar már ilyeneket forgatni. "Ott álltam, hogy mit csináljak. Gondoltam, csak tudok már annyit, hogy megcsináljam egyedül - ez volt az első rendezésem 1994-ben. Akik ebben a filmen szerepeltek, azok közül egy páran még mindig dolgoznak: a Hótehénke főszereplője Leiter Laura volt, aki annak idején nagy sztárnak számított."

Ellene állt minden csábításnak. Azt mondja.

A pornóproducer 27 éve van együtt a feleségével, és soha nem jelentett problémát, hogy ezt a pályát választotta. Mindent megbeszéltek, az asszony pedig úgy volt vele, hogy ha ehhez van kedve, hát csinálja nyugodtan. Pornós kapcsolat, félrelépés pedig szóba sem jöhetett. "Az elején volt felajánlkozás a lányok részéről, de később mindenki tisztában lett azzal, hogy erre én nem vagyok kapható. Így már évek óta nem fordulnak elő bepróbálkozások" - válaszolta Kovi arra kérdésre, hogy kihasznált-e már bármilyen lehetőséget a szakmai tekintélyének köszönhetően.

Filmjei javarészt a saját fantáziájának szüleményei, de szem előtt tartja a mindig változó igényeket is. Voltaképp ennek a kettőnek az ötvözését láthatjuk viszont a képernyőn. "Olyan filmet nem csinálok, amit ne vállalnék fel. Haladni kell a korral és új dolgokat kell kitalálni, úgy látszik, ez még működik. Minden filmre azt mondják, hogy egyforma, meg hogy végesek a pozíciók, erre én azt szoktam mondani, hogy egy krimi is gyilkossággal kezdődik, a végén pedig kinyomozzák - csak ami közötte van, az szokott változni. Ugyanez igaz a pornófilmre is: mások a szituációk, mások a szereplők, a szexjeleneteket is mindig megpróbáljuk variálni."

Van, amire még ő is azt mondja, hogy fúj

Határ viszont még nála is van. Elmondása szerint szélsőséges filmeket soha nem forgatna, és mivel a szélsőség fogalma mindenkinek máshol kezdődik, fel is sorolja: állatos filmekhez, toalett filmekhez, vagy nagyon durva szado-mazo produkciókhoz soha nem adná a nevét. Mostanában leginkább a nőket szeretné megcélozni, mint vásárlóréteget: "Olyan filmeket kell csinálni, amik nekik is tetszik. De ez nem könnyű, most már látom. A számok pedig még mindig azt mutatják, hogy zömmel a férfiak nézik még mindig ezeket a produkciókat."

Egy szerencsétlen térdműtét miatt lett pornókirály

Az intelligens lányokból lesznek a jó pornósok

Ha pedig már a nőknél tartunk, Kovi még mindig tárt karokkal várja a feltörekvő pornóbigéket. Persze attól még nem lesz valaki pornósztár, csak mert szerepelt egy-két filmben - figyelmeztetett minket a producer. "Hatalmas különbség van a pornós és a jó pornós között. Nálam már az első benyomás is sokat számít - és ezt most nem kell félreérteni -, onnantól kezdve figyelem lányt, amikortól belép az ajtón, ahogyan bemutatkozik és a kezét nyújtja közben, stb.. Nagyon fontos, hogy hogyan beszél, tudja kifejezni magát, és a gesztikulációk is sokat elárulnak. Volt már viszont olyan eset, hogy mindez tökéletes volt, de a kamera előtt már nem teljesítette az elvárásokat."

Mindezek mellett Kovács Kovi István köszöni szépen a jelölést, de az életműdíj komoly hangzása ellenére sem kíván még távozni a szakmából. Mint mondta, addig csinálja, amíg csak bírja, és amíg kereslet van a filmjeire - ezért még hosszú idő fog eltelni a búcsúzásig.