Kovi szerint válságban a pornóipar

2007.05.20. 09:22
Fiataloknak szóló pornófilmek és az internet. Így néz ki a pornóipar jövője. Kovács István pornóproducerrel beszélgettünk, aki még Zalatnayval is kacérkodott.

Kovács István pornóproducert belvárosi irodájában kerestük fel egy verőfényes hétköznap délben. A kellemesen hűvös bérház hátsó udvarában lévő lapos épületről sok minden eszünkbe jutott, de az biztosan nem, hogy az X-Awards legjobb európai rendezőjének főhadiszállása. Az alulöltözött pornósztárok képével díszített irodában Kovi kedvesen fogadott, majd kikapcsolta a parlamenti közvetítést.

Nézze meg képeinket!

Új szerepkör és írástudó pornórajongók

Kovi nemrégiben a Goldengate nevű erotikus portál főszerkesztője lett. Hogyan? Az egyik srác, aki az oldalt csinálja - és akit egyébként már régóta ismer - egy munkaebéd keretében kérte fel a főszerkesztői posztra. "Először csak néztem, aztán mondtam neki, hogy győzzön meg". Meggyőzte. A szerepkör Kovinak annyiban újdonság, hogy az internet új terület számára. De ahogy "megtanultam a filmkészítést, ezt is meg fogom tanulni". Mivel a pornóproducer eredeti szakmáját tekintve fotóriporter, és pályája kezdetén dolgozott nyomtatott sajtónál, a munka jellege nem ismeretlen számára. Ráadásul a LUXx videónak is van saját újságja, azt is ő szerkeszti.

Újdonsült szerepében Kovi egyik első intézkedése volt, hogy forgatókönyvírói pályázatot hirdetett meg az oldalon. Persze pornót. A nyertes pedig társrendezőként leforgathatja filmjét, természetesen a pornóguru felügyelete alatt. A beérkezett pályamunkákat 2007 legjobb pornószínésznője Nikki Rider, az ismert pornószínész Choky Ice, Angelina Crow és Benkő Dániel lantművész közreműködésével fogja elbírálni annak alapján, hogy a történet mennyire érdekes, mennyire megvalósítható és mennyi benne az újdonság. A lehetőségek egyébként elég behatároltak: két nőnek és egy férfinek kell játszadoznia egy családi házban. A kezdeményezés célja (azon kívül, hogy az olvasók figyelmét felkeltsék) a tehetségkutatás. Kovi reméli, hogy jópár olyan emberre bukkannak majd, akik tudnak írni.

Döglődő dvd-élvezet és az újdonság varázsa

Kovi egyre több helyen tűnik fel az internetes pornó világában, főszerkesztői pozíciója mellett ugyanis tavaly november óta a TVnet próbaidőszakát élő, huszonnégyórás pornócsatornájának igazgatója. De úgy tűnik, muszáj nyitni új területek felé, mert a pornbóbizniszben ez most egy nehéz időszak. Világszinten tapasztalt jelenség ugyanis, hogy csökken a dvd filmek forgalma, míg az internetes pornó iránti érdeklődés növekszik. Csak éppen nem azonos mértékben. "Azt a kiesést, amit a dvd filmek forgalmának csökkenése okozott, az internetnek még nem sikerült pótolnia. A dvd piac körülbelül még két-három évet él meg. A jövő az interneté."

A pornóiparban beálló keresletcsökkenés a színészutánpótlásra is kihat. "Ez szintén nem csak magyar jelenség. Európában sem tűnt fel új nagy név a szakmában" Már csak bizonyos hatalmas amerikai cégek engedhetik meg maguknak, hogy sztárokat tartsanak. Hogy miért? Mert a sztársághoz rengeteg film kell. Az emberek viszont új arcokat akarnak. "Ma már nincs olyan, hogy valaki 19 évesen elkezd forgatni és hosszú ideig reflektorfényben marad. Egyszerűen nincs rá idő, hogy kiforrja magát." Pedig a fiatalok ugyanúgy érdeklődnek a szakma iránt, mint régen. A baj az, hogy csak karrierjük kezdetén foglalkoztatottak igazán. Az iparban ugyanis mindenki az új arcokra vadászik. Amikor azonban már ismertté válnak, az érdeklődés visszaesik. Csak az marad talpon, aki "nagyon jól dolgozik és nagyon jól néz ki."

Sugárzó sztárallűr

Mégis mi kell ahhoz, hogy valaki igazi sztár legyen? Alapvető intelligencia, jó kommunikációs és kapcsolatteremtő készség, és ahogy korábbi cikkünkben Ricardo Soli is kiemelte: nyelvtudás. Fontos az is, hogy "érezze a kamerát", azaz tudjon mozogni előtte, legyen erotikus kisugárzása, legyen "egy pillantása, egy nézése". Meg persze kellenek a jó testi adottságok. Hogy számít-e a méret? Nem. Csak a "szép, arányos, esztétikus külső". Végül, de nem utolsó sorban szükséges "annak a tudta, hogy a sztárság felelőséggel jár. Akarni kell a sztárságot. És elfogadni."

Pornóvarázs falfestéssel

Kovinak a lapszerkesztés, tv-igazgatás és cégvezetés mellett a filmezésre is időt kell szakítania. Ahogy nyitott az internet felé, úgy szeretné meghódítani filmekkel a fiatalabb generációt is. Mert főleg ők neteznek. Készülő filmjének témaválasztása jól harmonizál a fiatalok érdeklődésével. Az egyelőre Magic Grafiti névvel illetett produkció ugyanis egy grafitis srácról szól, akinek a világa összemosódik figuráival, és a két világ közötti átjárás izgalmas kalandokba torkollik.

Kovi kalandja Zalatnayval
Kovi leszbijelenetet tervezett Zalatnayval, de Cini nemet mondott az ajánlatra. Most itt tartunk. A börtönviselt énekesnő, azt nyilatkozta a Velvetnek, hogy inkább az éneklésből szeretne megélni, és egyébként is a pornózás csak ártana karrierjének. Kovi viszont furcsállta a teljes elhatárolódást a művésznő részéről, hiszen hónapok óta tárgyaltak közös munkákról. Először LUXx tv háziasszonya lett volna, de az meghiúsult koncepcionális problémák miatt. Végül megszületett a mentőötlet, mely szerint Cini főszereplésével egy leszbikus jelenetet forgatnak. Azóta erre is megszületett a kategorikus nem válasz.