David Merlinit nyert, de Hollywoodba megy dolgozni

dr
2008.01.30. 10:23
A szabadulóművész 20 milliót nyert az RTL Klubtól, bár szerinte sokkal több veszteség érte. Megtanulta, ha igazságtalanul vádolják, meg kell torolnia, és nem szabad hagyni, hogy büntetlenül bántsák. Most Los Angelesbe megy dolgozni, de kiderült, hogy nem szereti a mexikói kaját, ezért szakácsot is visz magával.

David Merlini úgy látja: több esélyt is adott az RTL Klubnak, ám a csatorna a dilletantizmust arroganciára cserélte, így a szabadulóművész beperelte a televíziótársaságot. Még 2005 augusztusában az RTL kifarolt egy közös produkcióból - amatőrségre hívatkozva -, amit később azzal fejelt meg az akkori programigazgató, Kolosi Péter, hogy kijelentette: "nyilvánvaló amatőrséghez nem asszisztálunk".

A szabadulóművész kedd délelőtt ünnepélyes keretek közt bejelentette, hogy megnyerte a pert az RTL Klubbal szemben, amit három éve indított ellenük. "Az ítélet jogerős: Az RTL Klub vesztett, Merlini nyert" - állt a sajtóközleményben. „Ez az én pénzem, senkinek semmi köze hozzá, hogy mire költöm. Egyébként jelentős előremozdulást nem fog jelenti az életemben, nem fogok új autót venni, sem új lakást. Ez egy erkölcsi elégtétel számomra, egy mérföldkő azért, mert végre eljutottunk oda Magyarországon is, hogy nem lehet alaptalanul hazugságot állítani, embereket tönkretenni, lejáratni, megalázni. Lehet ez a világ legnagyobb csatornája, de az ember méltóságát nem sértheti meg senki" - nyilatkozta Merlini, aki, mint megjegyezte, nem szeret a pénzről beszélni.

Klikkeljen egy boldok Merliniért!

Adrian Paul barátja szeretett volna adni egy másik lehetőséget is az RTL Klubnak a kínos betonos-Dunás produkció után, amit pont a rakétás történettel játszottak el. Ezért is sokallt be a szabadulóművész és gazdagodhatott 20 millió forinttal. „Most inkasszáltam a számlájukról egy kis pénzt, ami viszonylag jelképes összeg, ahhoz képest, hogy mennyit buktam az egészen. Lezártnak tekintem az ügyet, nem foglalkozom vele, csak építő jellegű kérdésekben fogok állást foglalni."

Kényszer, külföld, mexikói kaja, fekete

„Három éve arra kényszerültem, hogy külföldre menjek, mert itthon nem kaptam semmilyen munkát. Olyan mértékben sikerült az RTL-nek ez az aláásó tevékenysége, hogy a 'Merlini, rázuhan a városra, rakéta nem jó, nincs engedélye'-történettel elérték: senki nem akart velem dolgozni." Az állatbarát azonban Hollywoodban megtalálta a maga szerencséjét és dolgozni kezdett. „Valószínű, sosem jutottam volna ki, ha nem kezdenek csapkodni a hullámok a fejem fölött. Mindig arra tanítottak: ha valaki megbánt vagy belém rúg, akkor be kell bizonyítanom, hogy a vádak hamisak, illetve mindig meg kell torolni, ha az emberbe belerúgnak. Vissza kell rúgni, nem szabad hagyni magunkat."

Merlini a Velvetnek elmondta: egyetlen ok miatt nem gondolkodott el azon, hogy kiköltözzön az Államokba. „Nem tudom elképzelni, hogy Hollywoodban éljek, mert nagyon rossz ott az étel, csak mexikói van. Bár nagyon kedves emberek, de ha az ember az ételükhöz nyúl -nem tudom milyen gyomruk van -, akkor az egész napom pakkra van téve, ha mexikóit eszem. Most azon dolgozom, hogy itthonról egy olyan szakácsot tudjak kivinni, aki a stábnak is főz. Hosszabb távon komoly probléma, hogy az ember nem tud rendesen táplálkozni."

Az RTL Klub hivatalos állásfoglalása a Merlini-üggyel kapcsolatban

David Merlini több mint 200 millió forintot ot követelt az RTL Klubtól (egyrészt vagyoni kár, illetőleg nem vagyoni kár címén) azon az alapon, hogy a kereskedelmi televíziónak Merlini show-jával kapcsolatban tett bizonyos kijelentései sértik a személyhez fűződő jogát.

Az elsőfokú bíróság megállapította, hogy az RTL Klub megsértette Merlini üzleti titkát azzal, hogy az amatőr rakétaépítővel kötött szerződését pár másodpercre bemutatta Fókusz című műsorában, és ezzel kapcsolatos közlemény közzétételére kötelezte csatornánkat. A keresetet a bíróság egyebekben elutasította és Merlinit kötelezte, hogy fizessen meg az RTL Klubnak 3 millió Ft perköltséget.

A másodfokú bíróság - az elsőfokú bírósággal szemben - megállapította, hogy az RTL Klub kijelentéseinek egy része megsértette Merlini személyhez fűződő jogát, és az RTL Klubot 20 millió forint nem vagyoni kár megfizetésére és közlemény közzétételére kötelezte, azaz David Merlini kereseti kérelmét nagyobb részt ez a bíróság is elutasította. Merlinit kötelezte a bíróság, hogy 1.5 millió Ft másodfokú perköltséget fizessen meg az RTL Klubnak, így összesen tehát 4.5 millió Ft perköltséget tartozik megfizetni, amire a mai napig nem került sor.

David Merlini a részére megítélt összeget inkasszóval hívta le anélkül, hogy - a kialakult gyakorlatnak megfelelően - a teljesítésre az RTL Klubot felhívta volna. Az ítélet hivatalos kézbesítése az RTL Klub részére egyébként csak januárban történt meg.

A csatorna a további jog adta lehetőségeket, beleértve a közzétételi kötelezettsége felfüggesztésének kérését, ki fogja használni, így az ügyben végső soron a Legfelsőbb Bíróság dönthet.

A csatorna tehát nem ért egyet a jogerős ítélettel és - az ítélkezési gyakorlatra, valamint az eset összes körülményére tekintettel - eltúlzottnak érzi a Merlininek megítélt kártérítést.