Pély Barna szeretné, ha tanítványai boldogok lennének

2008.06.25. 09:55
A United frontembere nyolc éve tanít jazzéneket felnőtteknek, akiket boldoggá akar tenni, miközben megszerzik a tudást. Szerinte sosincs késő elkezdeni az éneklést, főleg, ha van mondanivalónk. Ha pedig nincs tehetségünk, akkor érdemes minél hamarabb új célt keresni, vagy magánúton próbálkozni. Ő zenész kollégáival klubokban valósítja meg önmagát, bár ezért nem fizetik meg őket. A rivaldafénybe továbbra sem akar visszatérni, mivel nem érdekli azoknak az embereknek a véleménye, akik bulvárt olvasnak, hiszen nagy többségük nem kíváncsi művészetére.

Mivel Pély Barnával az egész életen át tartó tanulást népszerűsítő MindenTanulás című televíziós műsor rendezvényén találkoztunk, először arra voltunk kíváncsiak, miért döntött úgy nyolc évvel ezelőtt, hogy énektanításra adja a fejét. Mint megtudtuk, erre a feladatra legjobb barátja, a United basszusgitárosa Mits Gergő vette rá. "Ő már az egyetem után elkezdett szervezni egy középfokú oktatási intézményt, és engem is felkért, hogy tanítsak ott. Bár előtte még soha nem oktattam, őt ez nem zavarta. Nulláról építettünk fel egy olyan iskolát, ami 2007 szeptemberében a Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszéke lett. Az iskola nagyon jól működik financiálisan és emberileg is." A United frontembere elmondta, nem hívei a poroszos iskolarendszernek, és megpróbálták egy kicsit a saját szájuk íze szerint átalakítani a művészeti oktatást. "Megpróbáljuk nem stresszelni a diákokat, hiszen amúgy is elég bajuk van. Azt akarjuk, hogy boldogok legyenek, amikor megszerzik a tudást. Úgy tűnik, ez működik."

Az ember olyan, mint egy közlekedő edény

Jó hír azoknak, akik jóval tinédzser éveik után jöttek rá, hogy életük a zene, ugyanis Pély Barna szerint az éneklést bármikor el lehet kezdeni. Igaz, a negyedik X felett már ne számítsunk arra, hogy popsztárok leszünk. "Egy klubban ennek ellenére lehet hiteles előadó, hiszen bizonyára vannak olyan érzelmei, amiket át tud adni. Bár még nincs gyermekem, szerintem a zenélés olyan, mint a gyerekvállalás. Érzed, hogy valami születik belőled, ami a többi emberhez is eljut. Számomra ilyen a zeneszerzés. Az előadó-művészetnek van egy médium szerepe. A zene egyébként egy nagyon gyors médium. Az ember olyan, mint egy közlekedő edény: beöntik az anyagot egyik felén, és kijön a másikon. Erre persze nem mindenki képes, van, aki csak kívülről szemléli mindezt"- ismertette velünk művészi credo-ját.

Pély Barna az eltökéltség híve

Nem szabad tyúkanyóskodni

Persze nem elég, ha valakinek van hangja és mondanivalója, nem árt, ha lelkileg is felkészül erre a feladatra."Nekem és a diáknak is tudnia kell, hogy előre tud-e lépni aznap. Mindig tisztában kell lennie azzal, hogy ő hol tart emberileg saját magához képest. Ezt nagyon nehéz megítélni, ezért kell egyszerre borzalmasan rugalmasnak és eltökéltnek lenni, mert mindenkit más motivál. Tapasztalataim szerint persze a legfontosabb a következetesség. Ha az ember állandóan tyúkanyóskodik a gyerekekkel, akkor egy idő után mindent megengednek maguknak" - világított rá erre a fontos módszertani trükkre Pély Barna, aki tanári karrierje során többször találkozott tehetségtelen diákokkal is, akiket saját bevallása szerint ugyanolyan lelkesedéssel tanított. Pély Barna szerint az ilyen tanítványoknak jobb minél hamarabb elmondani, hogy feleslegesen ne pazarolják az idejüket, és vagy kezdjenek bele valami másba, vagy egy profi iskola helyett inkább alkalmi énekórákra járjanak egy magántanárhoz.

Klub=önmegvalósítás

Mivel a Megasztár egykori zsűritagja nem szívesen beszélt az ősszel induló negyedik szériáról, inkább a United munkásságára tereltük a szó. Pély Barna illedelmesen felhívta a figyelmünket, hogy az együttes honlapjáról letölthető az új nagylemezük. "Ezzel az albummal is azt akarjuk erősíteni, hogy tanítani akarunk. Mint mondtam, a tanításban nagyon fontos az eltökéltség, ugyanez igaz a zenekarra is. Vagyis nem térünk le egy bizonyos útról, mert hosszútávon akarunk képviselni valamit." Ezután arra voltunk kíváncsiak, hogy valóban olyan nehéz-e a magyar klubzenekarok élete, mint ahogy azt több helyen is kifejtették. "Mi igazából hobbiból zenélünk klubokban. Nem kapunk érte sok pénzt, ahogy a többi zenekar sem, csak magáért a zenélésért és a presztízsért vállalunk el ilyen jellegű fellépéseket. Egy-egy ilyen koncerten kiderül, hogy az adott zenész mit tud valójában, hogy mi az, ami boldoggá teszi. Fontos, hogy azt csinálhatom, amit akarok" - nyilatkozta Pély Barna, aki kezdő művészként gospelt akart énekelni és meg akarta váltani a világot, de rájött, hogy ebben a csúnya, rossz kapitalista világban ez nem megvalósítható. "Azért dolgozunk az ügyön" - tette hozzá bizakodva.

Nem fogom a szájukba adni a banánt

Mint megtudtuk, Pély Barna és párja, Galambos Dorina azért döntött úgy, hogy visszafogottabban élik életüket , mivel szerették volna, ha szakmai teljesítményük és nem magánéletük alapján ítélik meg őket. "Az emberek többsége számára sokkal érdekesebb a magánélet, mint a szakmai eredmények. Mivel ezeknek az emberek a többsége (számításai szerint 85%-a) nem jár el a koncertjeimre, ezért nem érdekel a véleményük. Nem fogom a szájukba adni a banánt, amit megcsócsálhatnak, mivel nem érdemlik meg, és én sem érzem jól magam" - fejtette ki véleményét Pélyi Barna, aki azt is hozzátette, szerinte mindez főként a bulvársajtó hibája. "Az utóbbi pár évben teljesen más irányt vett ez a fajta újságírás. Az acsarkodó bulvársajtó is a globalizáció egyik negatív következménye. Azért fontos, hogy egy celeb ne tudjon semmit, és ne tudjon semmiről, hogy cserélhető legyen. Ha pedig egy nagyobb kaliberű ember is megszólal, akkor vele szívesen példálóznak" - feddett meg minket közvetve a United frontembere.