Deák Tamás - művésznevén Speak - a reneszánsz emberhez méltóan sokoldalú gyógymasszőr neten terjedő videoklipjével híresült el és kapott azonnal filmfőszerep-felkérést. Most megtudtuk tőle, hogy lassan beérik benne a lemezanyag, zenei példaképe Demjén Ferenc, külseje miatt rendszeresen félreismerik, és szeretne egy macskát.

Hogy állsz a hírnévvel, lehet már tudni, mikor látunk végre a Párduc kalandjait feldolgozó filmben?

#alt#
Nem balhés rapper

Két hete beszéltünk utoljára Andrással, még nem tudom, mikor kezdünk forgatni, de úgy tervezzük, tavasszal belevágunk.

András a film alapjául szolgáló könyv, a Párduc bosszúja írója, Dezső András. Azóta megkaptad tőle a könyvet, hogy tetszett?

Elolvastam, nagyon tetszik, de azt mondtuk, hogy forgatókönyv nem ez lesz. A karakter alapjait azért ebből már le lehet venni, de sok mindent hozzáteszünk majd azért még, közös munkában.

Azóta a TV2 Jóban rosszban című sorozatának egyik epizódjában is láthattunk rosszfiú-szerepben, ahol lopott szajréval üzletelgettél, meg pénzzel tartoztál az egyik szereplőnek. A Bubik István Színkörrel előadott Portugálban Lajos bá, a kocsmáros szerepét alakítod, aki szintén nem egy bonyolult lelkivilágú karakter, nem félsz, hogy beskatulyázódsz?

Nem, a Bubikosokkal játsszuk például Csehov Sirályát is, ott egy Trigorin nevű író vagyok, ami teljesen eltérő szerep. Sőt, azóta már egy magyar film-és színházi rendező rövidfilmjében is szerepeltem, de erről még nem akarok beszélni.

Ó. Akkor Trigorinról mesélj. Milyen ő a te értelmezésedben?

Hát felkavaró, jól felkavarja a hősnőt, mi mást csinálna? (nevet) Ez egy ilyen kifinomult, arisztokrata művészlélek: mint szerep, elég nagy kihívás, de nekem ez is fekszik. Lajos bá, a kocsmáros viszont egy ilyen nyers, vidéki parasztember, szóval ez a kettő ég és föld, de én nagyon élvezem, hogy két ennyire távoli figurát kell eljátszani.

Van szerepálmod is?

Nincs, én minden szerepet szeretek. Amit rámosztanak, azt csinálom meg tökéletesen.

De csak van azért, ami kisebb, és van, ami nagyobb feladatot igényel? Laikusként úgy képzelem, a személyiséghez közelebb álló karaktereket nyilván könnyebb megformálni, van erre valami bevált módszered?

Persze, de teljesen idegenekkel is tudok azonosulni. Nyilván mindig könnyebb, ha önmagát is érzi az ember a figurában. Mondjuk tanulni ezt nem tanultam, csak az alapokat, amikor pár hónapig jártam színigimnáziumba. De rájöttem, hogy ezt a szakmát nem lehet tanulni. A tehetség az vagy van, vagy nincs.

Amikor először beszéltünk, a színészi oldaladról még nem is tudtunk: akkor ugye, a Stop the War című klipedbe futottunk bele, az alapján pedig úgy tűnt, inkább énekesi ambícióid vannak. Akkor (szeptemberben) azt mondtad, hogy októberben tervezed összerakni a dalaidat egy lemezre.

Ez még nem történt meg, tavaszra tettem át a lemez kiadását. Egyrészt az anyagi háttere sem állt össze akkorra, másrészt meg úgy éreztem, még nem érett meg az anyag bennem.

A masszőri munkádból finanszírozod?

Masszőrködéssel már kevésbé foglalkozom, anélkül is közepesen mennek a dolgaim most, spóroltam. Kevés bejglit vásároltam az ünnepek alatt. Szóval most már inkább a színház és a film felé fordultam, ebben képzelem a jövőm.

...meg a zenében. Ebben mi az alkotói módszered?

A fejemben hallom a hangokat, dudorászom, elképzelem hozzá a komplett zenei vázat, a harmóniákat, és aztán diktafonnal rögzítem, hogy el ne felejtsem. A stúdiósoknak meg eldúdolom-elmagyarázom, hogy mit szeretnék, és ők számítógéppel feljátsszák nekem különböző hangszínekkel. Vannak azért benne élő hangszerek is, a Stop The Warban például valódi zongora volt. Aztán végül az irányításommal összerakják, amit hallani szeretnék, így egyben a saját zenéim producere is vagyok.

#alt#
...és nem volt mindig kopasz

A klipben is emlegeted a kedvenc előadóidat, Tupacot, Dret, a magyarok közül van, aki közel áll hozzád?

Hú, várj, hadd gondolkozzam... Demjén Ferenc nagy kedvencem, de hirtelen most nem is tudok mást mondani. Ja, de mégis, Dés László, Presser Gábor, őket is nagyon szeretem, hát hallgasd csak meg, amit csináltak: a legszebb magyar számok szerintem!

De akiket a klipben soroltál, nem egészen ezt a stílust képviselik.

Tudod, hozzám az r'n'b, hiphop, rap állnak közel, úgy értem, hogy mint műfaj, ezek tetszenek, mert karakteresek, kemények, tökösek. De akik ezt a műfajt képviselik - magyarok-külföldiek egyaránt - nagyon sokszor nem szimpatikusak, a szövegeik eléggé kifogásolhatóak. 50 Cent, Eminem - ezek mind balhésok, a szövegrészük-gondolatviláguk nem tetszik, nem azonosulok velük. Nem akarok nagyképű lenni, de mindig is úgy gondoltam, hogy egyikük se tudna igazi példaképem lenni.

Színészek esetében sincsenek ilyenek?

Mondjuk inkább úgy, hogy olyanok vannak, akiket nagyon szeretek: Anthony Hopkins, John Malkovich, Tim Roth például. A magyarok közül pedig Gáspár Sándor elsősorban. A lányával, Gáspár Katával egyébként ismerjük egymást, beszéltünk is róla, hogy közösen kéne csinálni valamit, és abba talán az apját is bele tudnánk vonni.

Te minden beszélgetésünk során meg tudsz lepni. Tehát rendeznél is?

Igen, saját színdarabban gondolkozom, magam is írnám, sőt rövidfilmet is szeretnék csinálni, csak kapacitásom nem volt rá eddig, hogy foglalkozzam vele. Sokszor belevágok mindenbe, aztán nem érek a végükre.

Megcsináltad a klipet, úgy érzed, van keresnivalód a műfajban, arra nem gondoltál, hogy például a Megasztárban próbálkozz?

Ahhoz kevésnek tartottam magam, hogy ilyen jó énekesekkel versenybe szálljak, van önkritikám. Meg ott nem egyéniségeket keresnek, hanem olyat, aki mindent el tud énekelni, én akkor inkább maradok a rapnél. Meg a zeneszerzésnél. A harmónia, a zene világa, az vonz, és abban jó vagyok. Meg a producerkedés.

Csak nem zenekarokat is menedzselsz?

Nem, úgy értem, hogy a saját dalaimat. Egyébként jó is, hogy erről beszélünk, mert most épp van egy-két olyan dalom, amihez új, fiatal tehetségeket keresek! Lehet fiú vagy lány, mindegy, a jó hang a lényeg, az őstehetség! Tervezek majd azért fellépéseket is, de nem ez a vágyam, a lényeg, hogy hallgassák a zenémet, játsszák a rádiók, és szeressék az emberek.

Ezek nagyon szép gondolatok. A múltkori interjúban úgy fogalmaztál: "Lehet, hogy kopasz paraszt külsővel rendelkezem, de játszom például színházban is". Gyakran szembesülsz azzal, hogy az emberek a külsőd alapján félreismernek?

Folyamatosan szembesülök vele. A színházi emberek, akikkel így a munka során összekerülök, 90 százalékban "csinált" művészek. Úgy értem, hogy ha valaki színész, akkor azt hiszi, hogy meg kell mutatnia, hogy ő mekkora művész, és mindenféle igénytelen, szakadt, alternatív dolgokat hordhat, mert tőle már ezt is elfogadják. Rólam meg azt hiszik, hogy dilettáns vagyok, csak azért, mert modernebbül öltözködöm, meg mert kopaszra nyírom a fejem. Pedig szerintem ez nem erről szól, én nem fogok azért alternatívan-elvontan öltözködni, mert művész vagyok.

Hát igen, adsz a megjelenésedre, a testeddel is foglalkozol. Edzőterem?

Sportolok, futok, úszok. De nem csak a megjelenés, hanem az egészség miatt is, sokkal jobban érzem magam így. Szilveszterkor pedig leszoktam a cigiről is.

Egyedül élsz?

Igen. Volt két kutyám, de sajna vonat közelében lakom, és mindkettő úgy végezte, hogy elütötte őket a vonat. Most egy macskát szeretnék.

#alt#
Sokoldalú tehetség

Barátnőd azért van?

Van, bár nem élünk együtt.

Nőideál?

Barna, nőies, szexi, de azért szolidan szexi. Ne legyen kihívó, a finom erotikában hiszek.

Mivel foglalkoztál, amíg nem voltál művész, hanem - ahogy Te mondtad múltkor - "béemvés kopasz"?

Hát, ügyintéző voltam. Mondjuk úgy, hogy a saját és ismerőseim ügyeit intéztem. Jól ment, csak hát a pénz rám is rossz hatással volt, csak a külsőségekkel voltam elfoglalva, a színészet meg másodsorba került. Még szerencse, hogy az utolsó félretett pénzem a klipre költöttem, különben biztos ezt is elszórtam volna hülyeségekre Ja, meg modellkedtem is, ezt néha még most is szoktam, ilyen kisebb fotómunkáim voltak. Csak mióta 2-3 éve ilyen brutális a fejem, azóta ritkán hívnak, általában a szépfiús modellfiúkat keresik.

Ha a kopaszságod megnehezíti a színházi karriert és a modellkarrieredet is visszaveti, nem gondoltál rá, hogy mégis vissza kéne növeszteni a hajad?

Nem érdekel annyira. Ez tetszik, kényelmes is nagyon, a modellkedésre meg már nem vagyok rászorulva. A színházban pedig majd bizonyítok.

Tudsz róla, hogy a színházi világban van már egy Deák Tamás? Pintér Béla társulatában játszik, de rendez és zenét is szerez.

Tényleg? Hát az legyen a legnagyobb gondom, hogy ha már ebből keveredés lesz!