A hófehér bőrű sztár ma tölti be az 50. születésnapját, erre az alkalomra világszerte válogatásalbum jelenik meg slágereiből. Bőre tragikus állapota miatt nehezen kivehető a kora, így szerencse, hogy az életrajzi adatok segítségül szolgálnak. Összefoglalás fél évszázados életéről, pályafutásáról, vádakról és sikerekről.

Michael Jackson már fél évszázada a társadalom dicső tagja, kinek több, kinek kevesebb örömére. A bőrszíne mostanra teljesen fehérre változott, a vádaskodások ellenére azonban valószínűleg egy különös betegség távolítja el a pigmentsejtjeit. A férfi, aki a róla készült képek alapján nővé szeretne válni, gyermekeivel tölti a születésnapját. Ma "King of Pop" címmel válogatásalbum jelenik meg a tiszteletére, ami attól különleges, hogy minden országban más-más 18 szám szerepel a lemezen.

Pályafutása

Jackson 9 testvér közül hetedikként érkezett a világra 1958. augusztus 29-én az amerikai Gary-ben. Az énekes 8 éves volt, amikor a Jackson 5-hoz csatlakozott, melyben 4 testvérével (Jackie, Tito, Jermaine és Marlon) zenélt és énekelt. A popsztár családja nehéz körülmények között élt, így a siker és a pénz megoldást jelentett a gondokra. A gyerekkori együttes később szerzői jogi viták miatt The Jacksons-ra változtatta a nevét.

Jackson ötven éve képekben

Az énekes szólókarriere 1979-ben indult be, ekkor jelent meg átütő sikert hozó albuma, az Off the Wall. Három évvel később a világhírű "Thriller" című albuma azonban nem várt csillogást hozott, 100 millió eladott lemezzel, valamint 8 Grammy-díjjal tartja a csúcsot a mai napig. Számtalan ismert albumot (Bad, Dangerous) és számot készített, rengeteg turnéja volt, na és egy életre belevéste magát az emlékeinkbe a jól működő "megfogom a nemiszervem" effektussal, a döbbenetes szögű előredőléssel, valamint a "moonwalk" (holdjárás) hátrasétálással. Az énekes sokoldalúságáról tanúskodik, hogy korábban a The Wiz (Óz) című musicalben is játszott a már börtönt is megélt Diana Ross oldalán, majd 1989-ben a Moonwalker c. film főszereplőjét alakította.

A pályája ugyan felfelé ívelt, de a sorozatos plasztikai műtétek tönkretették az arcát, talán épp emiatt is érhették folyamatos vádak gyermekek molesztálása ügyében, melyeket mindig sikeresen kivédett. Az utóbbi időben annyira lerobbant, hogy már járni sem maradt ereje, kerekesszékkel közlekedik Las Vegas utcáin. Talán egy visszatérésben még reménykedhetnek a rajongók: az idei MTV díjátadóra mindenképpen őt szeretnék megszerezni fellépőnek. Ehhez azonban fel kell készülniük a szervezőknek, a legutóbbi alkalommal ugyanis kibéreltette velük az egész szállodát és 18 láb magas falat emeltetett.

Plasztika és "Whitening"

Jackson különös kálváriája az orrplasztikával egyes források szerint azért kezdődött, mert édesapja, Joseph Jackson a "big nose" (nagy orr) gúnynévvel látta őt el gyermekkorában. Az első kisebbítő beavatkozásra 1984-ben került sor, ekkor még csak 26 éves volt, majd fokozatosan csökkentette és vékonyította az orrát. Az akár fogkrémreklámba is beillő "whitening" jelző rá tökéletesen illik: az annak idején ízig-vérig fekete ember mára már egy múmiához hasonlít.

A kifehéredése azonban többek szerint nem műtétsorozatnak köszönhető. Léteznek ugyan fehérítő krémek, de a konkrét sebészeti beavatkozásnál nagyobb az esélye annak, hogy az énekes egy ún. "vitiligo" nevű betegségben szenved, mely a pigmentsejtek eltűnését okozza. A műtéti beavatkozások nem csak hogy legyengítették az egykor fénylő sztárt, de a kinézete alapján elsősorban (a horrort leszámítva) egy nőre hasonlít. Többek szerint a remek egészségnek örvendő Elizabeth Taylor, akivel sokáig jó barátságot ápolt, volt a példaképe. A plasztika úgy tűnik, ragadós a családban, a sztár lánytestvérei, az énekesnő Janet Jackson, aki már lassan férjhez menne, valamint LaToya sem bírták ki beavatkozások nélkül.

A popkirály által tartott néhány rekord

A Thriller című albumával a legtöbb lemezt eladó zenészek közé került, több mint 100 millió fogyott belőle.

Ugyanezen albumért 1984.-ben egy este alatt 8 Grammy-díjat söpört be, ennyit még senkinek sem sikerült.

Az 1996.-ban készített Ghost című video a világ leghosszabb klipje, 35 perc.

A 27. Superbowl mérkőzés félidejében a valaha volt legtöbb nézőt vonzotta a képernyők elé fellépésével.

Az 1980-as évek végén az előadók között magáénak mondhatta a legtöbb olyan számot,mely a toplista első helyét tartotta.

2 feleség, 3 gyerek

A "Legrosszabb apa" címet is elnyert énekes nőügyeiről alig tudhatunk valamit, annál többet találkozhattunk a pedofília vádjával. Első feleségét nem akármilyen körből kerítette, 1994.-ben Lisa Marie Presley-t, Elvis Presley lányát vette el, de a házasság csak rövid ideig tartott, ugyanis Presley állítólag nem bírta elviselni, hogy férje őt sem vonja be az életébe, csak a fényben és csillogásban él. Jackson Presley szerint annyira nem mutatta meg önmagát, hogy még otthon is sminkelte az arcát.

A következő házassága Debbie Rowe-val, az énekes bőrgyógyászának asszisztensével később óriási port kavart. 1996-ban kötötték össze életüket, ha csak 3 évre is. A nő két gyermeket szült neki, majd később azt állította, hogy a most 10 éves Paris, valamint a 11 éves Prince Michael egy ismeretlen donor segítségével, mesterséges megtermékenyítés útján fogantak. A képek láttán adhatunk némi igazat a második feleségnek, a gyerekek ugyanis teljesen fehérek.

Jacksonnak van még egy fia, a most 6 éves Prince Michael II, akit annak idején Németországban kilógatott egy hotel erkélyén. A legkisebb fiú édesanyjának kiléte ismeretlen, de a fotók alapján ez a gyermek sem fekete apától született.

Vádak tömege

Jackson molesztálási ügyei a '90-es években kezdődtek, de az akkori vád nem jutott bíróság elé, ugyanis megegyezett (vagyis valószínűleg kifizette) Jordan Candlerrel. A 2005-ös ügy azonban annál jobban megviselte Jacksont, mind anyagilag, lelkileg és fizikailag is. A már addigra is ronccsá vált sztárt Garvin Arvizo megrontásával vádolták meg. A perek alatt folyamatosan betegeskedett, végül 2005. júniusában felmentették a vádpontok alól, amiben Macaulay Culkin is segítségére volt, ő ugyanis mellette tanúskodott.

Az biztos, hogy az énekes nem mindennapi szokásokkal bír. Ő maga is elismerte, hogy egy ágyban szokott aludni gyerekekkel, de azt tagadta, hogy szexuálisan zaklatta volna őket. Mindenesetre a neverlandi (Péter Pán szigete, ahol a gyerekek sohasem nőnek fel) birtoka (melyet a Daily Mail információi szerint tavaly eladott) nem mindennapi, hiszen Jackson vidámparkot építtetett a farmjára, amit köztudottan imádnak a gyerkőcök.

Az énekes a mai napját gyermekeivel tölti. "Eszünk egy kis tortát és valószínűleg mesét nézünk" - válaszolta az ABC munkatársának arra a kérdésre, hogy mit fog csinálni az 50. születésnapján. A popsztár állandóan dolgozik és hamarosan egy új albumot szeretne kiadni, de emellett elsődleges feladatának tartja gyermekei nevelését - olvasható az US magazin honlapján.