horoszkóp

Kelemen Anna bocsánatot kért és Zeuszért harcol

bry
2008.10.06. 11:45
Miután a playmate-et hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, kutyája, Zeusz sorsáról is született egy határozat: el kell altatni. Kelemen Anna ügyvédje elmondta, mindkét ügyben fellebbeznek.

Kelemen Annát a bíróság hat hónap börtönbüntetésre ítélte, melyet két évre felfüggesztettek. A modellt azután marasztalták el, miután kutyája, Zeusz rátámadt S. Istvánnéra. A vád gondatlanságból okozott testi sértés és segítségnyújtás elmulasztása volt. Kelemen ügyvédje, Dr. Beleznay Zsolt a Velvetnek elmondta, az ügyben felmentésért fellebbeztek. Az ügyvéd is elismerte, hogy a támadás megtörtént – melyért Kelemen Anna a tárgyalás során bocsánatot kért -, azonban szerinte szó sincs gondatlanságról. A playmate a II. kerületben érvényes szabályoknak megfelelően sétáltatta kutyáját.

Mádl Ferenc, volt köztársasági elnök felesége, aki szemtanúja volt, hogy Kelemen Anna kutyája rátámadt S. Istvánnéra, az eset után két hónappal, 2007 decemberében feljelentette a modellt. „Feljelentésem oka, hogy a kutyatulajdonos keverék kutyáját a maradandó személyi sérüléssel járó esetet követően is szájkosár nélkül sétáltatja a környező utcákban, ezáltal félelmet keltve az ügyről tudomást szerzett járókelőkben”, írta akkor Mádl Ferencné.

Zeusz egyelőre életben maradhat

A II. kerületi önkormányzat szabálysértési eljárás keretében vizsgálta az ügyet, melyben nemrég határozatot hoztak, miszerint Zeuszt el kell altatni. A Velvet értesülései szerint Kelemen Anna és ügyvédje megfellebbezte a határozatot, ami így nem vált jogerőssé: vagyis Zeusz egyelőre életben maradhat. Dr. Beleznay Zsolt szerint a döntés több pontban kifogásolható. Elmondása szerint Zeuszról olyan szakértői vélemény alapján döntöttek, aminek a készítője – Soós Attila – egyszer sem látta élőben a kutyát.

Nem kell Zeuszra szájkosár

Hivatalosan sehol sem állapították meg, hogy Zeusz valóban veszélyes ebnek minősülne, így Kelemen Anna nem sértett meg semmilyen szabályt akkor, amikor szájkosár nélkül sétáltatta kutyáját. Ugyanis a II. kerületben – ahol jelenleg nincsen hatályos ebrendelet – a szabályok szerint jelenleg pórázon kell sétáltatni a kutyákat, és csak a 40 cm-nél magasabb marmagasságú ebekre kötelező szájkosarat tenni. Anna pedig a kérdéses esetben pórázon sétáltatta Zeuszt, akinek egyébként mindössze 26 centi a marmagassága.

Szakértői vélemény egy tévéműsor alapján

A Soós Attila kinológus által beadott szakértői vélemény szerint a támadások megelőzhetőek lettek volna, ha Zeusznak erőskezű gazdája van. „Ha a kutya megtalálná a falkában kialakított helyét, akkor esetlegesen feltételezhető lenne a normális együttélési forma. Ámde miután egy gyengekezű falkavezér a kutya vezetője, aki nem tudja kialakítani az előbb említett státuszt a kutyával, így joggal feltételezhető, hogy ezzel a domináns, agresszív magatartással a kutya még több embert fog megtámadni”, áll a szakértői véleményben, melynek hitelt adott az önkormányzat, annak ellenére, hogy Soós nem is látta az általa veszélyes ebnek megítélt Zeuszt csak a tévében. "Amikor a kutya idegen közegbe, ismeretlen területre kerül – lásd a televíziókban való szereplése – akkor látszólag békés és együttműködő kutyát láthatunk, ámde amikor visszakerül a számára elfogadott és uralt környezetbe, kézzelfoghatóan megváltozik róla a kép", írja a tévészereplésről.

Dr. Beleznay Zsolt elmondta, hogy rendelkezésükre áll egy 16 oldalas szakvélemény, amelyben a Zeusszal való találkozás után a szakértő megállapította, hogy Kelemen Anna kutyája nem minősül veszélyes ebnek, és a modell alkalmas kutyatartásra.

Nem a kutyát kellene büntetni

Legutóbb az utca emberét kérdeztük arról, hogy elégedettek-e a Kelemen Annára kirótt büntetés mértékével. A válaszok alapján egyértelműen meg lehetett állapítani, hogy a modellt felelőtlennek tartják és megérdemelte a hat hónap felfüggesztett börtönt. Azonban Zeusz elaltatásával már egyáltalán nem értenek egyet a Velvet olvasói. „Büntessük halállal a kutyát, az a jó! Lehet, hogy egy erős kezű ember, akit falkavezérnek fogad el a kutya, magához venné. Miért nem adnak lehetőséget annak a szerencsétlen kutyának?”, írta az egyik kommentelő.

Kelemen Anna a héten a Hal a tortánban bizonyítja, hogy mennyire mozog otthonosan a konyhában, az Irigy Hónaljmirigy tagjaival főznek. Molnár Imre, a paródiazenekar basszusgitárosa úgy nyilatkozott, hogy jót mókáztak együtt. Anna egyelőre nem tette közszemlére 750 köbcentisre duzzasztott kebleit, mint mondta, félti a légzsákokat.